Media-ala

SM-liigan jääkiekkolähetysten tuotantoyhtiö romahdutti palkkionsa – tekijät kaikkosivat

Tv-ohjaaja Pekka Lehto lopetti työskentelyn tuotantoyhtiö Suora Broadcastille, kun yhtiö pudotti työntekijöiden korvauksia yli 40 prosenttia. Myös moni muu kokenyt työntekijä on jättänyt SM-liigalähetykset, mikä on heikentänyt televisiointien laatua.

Jääkiekon SM-liigan tv-lähetysten kulisseissa on kuohunut syyskauden ajan.


Lähetysten tuotannosta jättäytyi jo ennen kauden alkua pois suuri joukko kokeneita tv-ohjaajia, kuvaajia, käyttömestareita ja muuta henkilökuntaa.

Taustalla on erimielisyys palkkioista. Jääkiekkolähetykset MTV:n maksukanava C Morelle tuottava tuotantoyhtiö Suora Broadcast on tarjonnut palkkioita ja työehtoja, joita lähetysten tekijät eivät ole voineet hyväksyä.

Suora Broadcast lähestyi tekijöitä viime keväänä yllättävällä viestillä. Yhtiö halusi uudistaa toimintaansa niin, että tekijöiden pitäisi jo ennen kautta sitoutua kuukausipalkkaisina aiempaa huomattavasti suurempaan määrään ottelulähetyksiä.

Samaan aikaan työstä tarjottu korvaus heikkeni merkittävästi. Suoralle työskentelemisen lopettanut ohjaaja Pekka Lehto vahvisti syyskuussa Ilta-Sanomille, että 80 ottelun paketista tarjottiin hänelle yhteensä 15 000 euron korvausta. Se olisi tarkoittanut, että Lehto olisi saanut ottelupäiviltä vain 190 euron korvauksen, kun hän aiemmin sai 320 euroa ottelupäivältä.

Myös muut Journalistin haastattelemat tekijät vahvistavat laskelman omalta kohdaltaan.


Suora Broadcastin ehdotus palkkioiden pienentämisestä tuli tekijöille yllätyksenä, etenkin kun voimassa olleet alihankintasopimukset kattoivat sekä nyt alkaneen jääkiekkokauden 2022 – 2023 että vielä seuraavankin kauden.

Tarkkaa tietoa tuotannosta lähteneiden määrästä ei ole, mutta Suora Broadcastilta vahvistetaan, että tuotantoon on tämän syksyn aikana palkattu yli 30 uutta tekijää.


Liigalähetysten ohjaajat ovat tiivis, toisiaan työssään sparraava ja auttava yhteisö. Eräs Suoralle työskentelyn lopettaneista ohjaajista sanoo, ettei yksikään hänen tietämistään ohjaajista jatkanut tarjotuilla uusilla ehdoilla.


Poikkeuksen muodostavat ainoastaan suoraan MTV:n palkkalistoille vanhoilla työehdoilla palkatut ohjaajat, jotka ohjaavat tavallista suurempina tuotantoina toteutettavia pääotteluita.

Ohjaajien käteen jäävään palkkioon vaikuttaa Suoran muutaman vuoden takainen ratkaisu siirtää kaikkien liigalähetysten ohjaajat Pasilan Isoon pajaan rakennettuun lähetyskeskukseen.

Pasilassa on ottelupäivänä oltava jo tunteja ennen ottelun alkua. Harva liigan ohjaajista asuu Helsingissä.

Työpäivä on pitkä, eikä Suora ole suostunut korvaamaan matkakustannuksia ohjaajien neuvottelutarjouksista huolimatta. Vaikka ohjaaja työskentelisi Helsingissä useita päiviä peräjälkeen, myöskään majoituskustannuksia ei korvata.

Journalistin haastattelema ex-ohjaaja sanoo, että 190 euron korvauksesta ei verojen ja polttoainekulujen jälkeen jäisi tuntipalkaksi montaakaan euroa. Ohjaaja haluaa pysyä nimettömänä, jotta haastattelu ei vaikuttaisi hänen tulevaan työllistymiseensä. Hän huomauttaa, ettei entinen 320 euron palkkiokaan vastannut ammattitaitoisen urheilun tv-ohjaajan kohtuullista palkkiotasoa.


Palkkioita laskettiin jo vuosia sitten, kun tuolloin nimellä Streamteam toiminut Suora osti
lähetyksiä aiemmin tuottaneen Tuotantotalo Wernen.

Haluaisin kysyä Suoran johdolta, mitä työtä he tekisivät muutaman euron tuntipalkalla

Liigalähetysten ex-ohjaaja

Suora Broadcastille työskentelyn niin ikään lopettanut ohjaaja Pekka Lehto kertoo koittaneensa sopia yhtiön kanssa siitä, että matka- ja majoituskulut Helsingin-keikoilta korvattaisiin ainakin osittain.

”Minulle sanottiin, että tämä on siisti sisätyö, olisit tyytyväinen, ei tästä enempää makseta. Olin aika loukkaantunut siitä, että tämän verran meitä arvostetaan. Ohjaaminen on suurta ammattitaitoa vaativa työ.”

Lehto ajoi ohjaamaan otteluita asuinpaikkakunnaltaan Äänekoskelta. Matkaa kertyi kilometreissä suuntaansa reilu 300, ajassa mitaten nelisen tuntia.

Lehto sanoo, että Suoralta ei suoranaisesti perusteltu ajatusta palkkioiden alentamisesta. Hän vakuuttaa toivovansa kaikkea hyvää kokeneen kaartin tilalle tulleille uusille tekijöille.

”Jokainen meistä tekee joskus sen ensimmäisen lähetyksensä. Toivon, että uudet tekijät onnistuisivat. Heille en ole millään tavalla katkera.”


Ottelulähetysten tasoa on kritisoitu alkukaudesta sosiaalisessa mediassa ja esimerkiksi jääkiekkomedia Jatkoajan suositulla keskustelupalstalla. Katsojat ovat ihmetelleet muun muassa kuvaamatta jääneitä maaleja, näyttämättä jääneitä hidastuksia ja lähetysten puutteellisia ääniä. Journalistille kerrotaan, että palaute tekijöiden suuntaan on ajoittain ollut kiukkuista myös paikan päällä jäähalleissa.


MTV Urheilun ohjelmapäällikkö Markus Autero myöntää, että kiekkolähetyksissä on alkukaudella ollut aiempaa enemmän ongelmia. Autero toteaa, että Suoran toimintatavoista on koitunut MTV:lle, C Morelle ja SM-liigalle jonkinlaista mainehaittaa.

”Onhan siellä haasteita henkilökunnan vaihtuvuuden vuoksi ollut”, Autero sanoo.


”Se menee osaksi varmasti sen piikkiin, että ihmisiä ajetaan sisään uusiin rooleihin ja työtehtäviin. Olemme tiiviisti yhteydessä Suoraan, ongelmat katsotaan aina läpi ja koitetaan parantaa. Valtaosin asiat sujuvat hyvin.”


Suora Broadcastin toimitusjohtajan Johanna Koskelan mukaan yhtiö on halunnut sitouttaa tekijöitä jääkiekkotuotantoihin aiempaa paremmin.


”Kuukausipalkkaiset työsuhteiset ovat alalla uutta ja siihen on liittynyt varmasti epäselvyyttä. Tarvitsemme määrällisesti niin paljon tekijöitä, että etukäteen sitouttaminen helpottaa työvuorojen buukkausta meillä suuresti. Palkkasuhde turvaa myös eläkkeenmaksun ja työterveyshoidon.”

Koskelan mukaan on työntekijöillekin eduksi, että he tietävät hyvissä ajoin, milloin töitä on ja millaista palkkaa siitä maksetaan.

Ongelmaksi näyttäisi muodostuneen ennen kaikkea se, että palkka on hyvin pieni.

”Haluaisin kysyä Suoran johdolta, mitä työtä he tekisivät muutaman euron tuntipalkalla”, Journalistin haastattelema ohjaaja sanoo.

Toimitusjohtaja Koskela ei pidä poikkeuksellisena, että etäohjauskeskuksesta työskentelevien ohjaajien matkakuluja ei korvata.

En ymmärrä, miksi minun pitäisi maksaa siitä ylimääräistä, että joku kulkee Helsinkiin kauempaa.

Johanna Koskela, toimitusjohtaja, Suora Broadcast


”Ennen etäohjausmalliamme ohjaajat lähtivät ulkotuotantoauton mukaan muun porukan kanssa ottelupaikkakunnalle. Kyllä he päivittäin matkustivat silloinkin”, Koskela sanoo.

”Ja siihen minä taas en voi vaikuttaa, missä kukakin asuu. En ymmärrä, miksi minun pitäisi maksaa siitä ylimääräistä, että joku kulkee Helsinkiin kauempaa.”

Pekka Lehto huomauttaa, että ennen etäohjausaikaa ohjaajat saattoivat toivoa ohjattavakseen lähinnä omalla lähialueellaan pelattavia otteluita. Näin matkustamista ei todellisuudessa kertynyt yhtä paljon kuin nykyisin.

Koskelan mukaan henkilökunnan vaihtumisella ei ole ollut vaikutusta lähetysten laatuun.

”En ole sellaista nähnyt. Kaikki, keitä olemme töihin ottaneet, ovat alalle koulutettuja osaajia. Minua harmittaa, että heidän työnsä jälkeä nyt mollataan lehtienkin palstoilla. Onko se sitten oikein? Kaikki uudetkin tekijämme ymmärtävät jääkiekkoa lajina, ja heitä on myös tarvittaessa työhönsä koulutettu.”

Journalistin haastattelemien työntekijöiden käsitys on päinvastainen.

”Olemme tehneet tätä kovina kiekkoihmisinä rakkaudesta lajiin”, nimettömänä haastateltu ohjaaja sanoo.

”Teimme laadukkaita lähetyksiä, ja siksikin tuotannon laadun alasajo surettaa. Nyt Suora on työvoimapulassaan nimenomaan pestannut lähetyksiin myös tekijöitä, jotka eivät ole aiemmin kuvanneet jääkiekkoa tai eivät edes seuraa lajia. Se näkyy tuotantojäljessä.”

Useampi kuin yksi Journalistille puhuneista työntekijöistä tulkitsi tämän jutun haastatteluissa ja taustakeskusteluissa Suoran toiminnan niin, että yritystä viritettiin kuluja leikkaamalla myyntikuntoon.

Marraskuun alkupuolella uutisoitiin Suora Broadcastin siirtyvän osaksi ruotsalaista DMC Productionsia.


SM-liiga on Suomen suurin urheilun tv-tuote. Lehtitietojen mukaan tv-oikeudet C Morelle ja MTV:lle välittänyt Telia maksaa oikeuksista liigalle yli 20 miljoonaa euroa vuodessa.

Ottelulähetykset tavoittivat viime kauden aikana 3,5 miljoonaa katsojaa.

Lue lisää aiheista: