Media-ala

Yle esitti uudelleen kritiikittömän dokumentin Putin-myönteisistä venäläismotoristeista – “Olisimme voineet tehdä toisenkin valinnan”

Yön sudet -dokumentti päästää ääneen venäläisnationalistisen prätkäkerhon pääjehun.

Ylen TV1 esitti syyskuun alkupuolella kahteen otteeseen uusintana lyhyen dokumenttielokuvan Yön sudet. Perjantaidokkari-ohjelmapaikalla esitetty työ on katsottavissa myös Yle Areenassa

Vuonna 2016 valmistunut dokumentti on itsenäinen jatko-osa toimittaja Juha Portaankorvan aiemmalle, vuonna 1993 valmistuneelle saman nimiselle dokumentille. Elokuvat kertovat aggressiivisesta nationalismistaan ja Putin-myönteisyydestään tunnetusta venäläisestä Yön sudet -moottoripyöräjengistä.  

Uudemman elokuvan esittäminen juuri nyt Ukrainan sodan aikana on yllättävää. Keväällä Yle muutti ohjelmakarttaansa sodan takia ja muun muassa hyllytti venäläisen sotaelokuvan.


Yön sudet -elokuva seuraa päähenkilöään, moottoripyöräjengiä johtavaa, ”Kirurgi”-nimellä tunnettua Alexander Zaldostanovia tämän ajellessa jengin kokoontumisissa ja pitäessään hauskaa motoristien rock-konsertissa. 

Samalla Zaldostanov esittää mielipiteitään Venäjästä ja Vladimir Putinista. 

”Putinin aikana Venäjä on mennyt oikeaan suuntaan”, Zaldostanov sanoo.  

”Hän ei anna kenenkään halventaa Venäjää.” 

Zaldostanovin venäläisnationalistisia ajatuksia ei seurantadokumentissa kyseenalaisteta.  


Toimittaja Juha Portaankorva sanoo, että Perjantaidokkari -ohjelmapaikan perusideana on esittää lyhyitä muotokuvia erilaisista ihmisistä ja heidän maailmankuvistaan. Formaattiin kuuluu haastateltavan maailmankuvan esittäminen sellaisenaan, Portaankorva kertoo.  

Portaankorva sanoo joutuneensa Yön susien esityksen kanssa hiukan kiusalliseen tilanteeseen. Ohjelmapaikan tuottaja Pasi Toivonen siirtyi keväällä Afrikan-kirjeenvaihtajaksi. Uutta tuottajaa ei ole löytynyt. Portaankorva on nyt itse Perjantain vt. tuottaja, ja päätyi hiukan vastahakoisesti valitsemaan esitettäväksi myös oman dokumenttinsa.  

Yön susia on uusittu monesti. Dokumentteja kaivattiin taas kesällä uusintaesityksiin, ja ajattelin, että Yön sudet sopii vielä kerran laajemman Venäjä-teemamme osaksi”, Portaankorva sanoo.  

“Halusin muistuttaa ihmisiä, että jo vuonna 2016 Putinin läheinen ystävä lateli näinkin rankkaa tekstiä.”  

Portaankorva sanoo ymmärtävänsä, että uusintaesityksestä voidaan olla montaa mieltä. 

”Jälkikäteen on helppo jossitella, mutta on sanottava, että jo dokumenttia tehdessämme olemme olleet aika sinisilmäisiä. Vuonna 2016 Krim oli jo vallattu.” 

Portaankorva sanoo silti seisovansa uusintapäätöksensä takana.  

”Minusta Yön sudet toimii muistutuksena siitä, että meidän pitää Suomessakin olla paremmin hereillä Venäjän suhteen.” 

Pitäisikö dokumentissa kuitenkin kyseenalaistaa näin kyseenalaisen päähenkilön ajatuksia? 

”Yritän dokumenttia tehdessäni ymmärtää päähenkilöä, mikä ei tarkoita aina hyväksymistä. En koe tehtäväkseni sanoittaa katsojalle, että katsokaa nyt miten paha ihminen. Totta kai silloin siirtää katsojalle aika ison vastuun, ymmärrän sen.” 


Ylen suomenkielisistä tv-kanavista ja Areenasta vastaava mediapäällikkö Petri Jauhiainen, liittyikö ohjelman esittämiseen erityistä harkintaa? 

”Halusimme Venäjä-dokumenttien kokonaisuudella muun muassa näyttää, millaista retoriikkaa Putinin tukijoukoissa on käytetty. Haluamme näyttää, mistä on tultu tähän nykyhetkeen, jossa hyökkäyssota on jatkunut jo puoli vuotta. Mutta olisimme varmasti voineet Yön susien kohdalla tehdä toisenlaisenkin valinnan.” 

Olisiko ohjelmaa kannattanut jotenkin kontekstoida tv-esityksen yhteydessä ja Areenassa – kertoa katsojille, että tämä esitetään nyt näistä syistä? 

”Kyllä nämä ovat kysymyksiä, joita meidän on hyvä ajatella. Ehkä ennen tv-esitystä olisi ollut taustoittava kuulutus paikallaan. Dokumenttien kanssa käydään usein pohdintaa, että miten paljon voimme luottaa katsojan medialukutaitoon.” 

Onko Ylellä tavanomaista, että tuottaja valitsee esitettäväksi omia ohjelmiaan?  

”Se on hyvin harvinaista. Meidän pitää varmastikin miettiä, miten valintaprosessia jatkossa parannetaan.”