Journalismi

Radio Suomen maakuntalähetykset vähenevät kesäksi – henkilöstö pelkää, että pian rikotaan jo Yle-lakia   

Ylen aluetoiminnan päällikkö Jyri Kataja-Rahko vakuuttaa, että Radio Suomen alueelliset ja maakunnalliset lähetykset palaavat kesän jälkeen ennalleen. Kuva: Krista Luoma

Yle Radio Suomi vähentää maakuntaradioiden lähetysaikaa kesä–elokuun ajaksi. Maakuntatoimitusten aamut muuttuvat alueellisiksi eli kahden tai kolmen maakunnan yhteislähetyksiksi, ja kanavan alueellinen iltapäivälähetys muuttuu valtakunnalliseksi. 

Ylen alueellinen henkilöstö on aluetoiminnan kehityksestä huolissaan. Ylen Ohjelmatyöntekijöiden alueen osasto otti maaliskuussa kantaa lähetysajan vähentämiseen ja maakuntalähetysten tulevaisuuteen. 

”Maakuntatoimitusten lähetysaikaa on radiossa yleisesti vähennetty ja yhdistetty joko alueellisiksi tai siirretty kokonaan valtakunnalliseksi. Maakuntatoimitusten omaa ohjelmistoa ovat enää radion aamulähetykset, jotka nekin on päätetty yhdistää alueellisiksi kesän ajaksi”, kannanotossa todetaan. 

Laki Yleisradiosta velvoittaa Yleä tarjoamaan televisiossa ja radiossa monipuolista ja kattavaa maakunnallista ohjelmaa.

YOT:n alueen osasto pelkää, että Ylen aluetoiminnan supistaminen voi johtaa Yle-lain rikkomukseen.   

Vielä vuonna 2014 maakuntatoimituksilla oli radiossa lähetysaikaa arkipäivisin kello 6.30–17. Nyt sitä on kesäohjelmiston ulkopuolella arkiaamuisin kello 6–10. Lauantailähetys valtakunnallistettiin vuonna 2011.

Journalistin tietojen mukaan radion maakunnallista ohjelmistoa on aiemmin leikattu kokeiluina, joista on sittemmin tullut pysyviä.


Yle tiedotti Radio Suomen ohjelmiston muutoksista kesäksi 19. toukokuuta. Tiedotteessa kerrotaan, että alueellisten lähetysten sijaan kanavan arki-iltapäivissä kuullaan aluetoimitusten tuottamaa valtakunnallista Kesäradiota ja että maakunnalliset uutiset jatkuvat läpi kesän. Maakuntatoimitusten aamujen muuttumista kahden tai kolmen maakunnan alueellisiksi yhteislähetyksiksi siinä ei mainita.  

Ylen aluetoiminnan päällikön Jyri Kataja-Rahkon mukaan maakunnalliset sisällöt säilyvät kesän ohjelmiston muutoksista huolimatta. 

”Lähetykset ovat siis sisällöiltään täysin maakunnista, mutta ne juonnetaan aamuisin harvemmasta studiosta ja iltapäivisin yhdestä studiosta. Maakunnalliset radiouutiset lähetetään normaalisti kaikkialla”, Kataja-Rahko sanoo.   

Jyri Kataja-Rahko, palaavatko Radio Suomen maakunnalliset ja alueelliset lähetykset kesän jälkeen pysyvästi ennalleen?   

Kyllä, ne palaavat ennalleen syyskuun alusta lähtien. 

Radio Suomen kesäohjelmistoa koskevassa Ylen tiedotteessa ei mainittu maakuntatoimitusten aamujen muuttumisesta alueellisiksi. Miksi ei?    

Olemme kertoneet sen jo aikaisemmin, että kesän ajan mennään alueellisilla lähetyksillä. Tämä tiedote keskittyi nimenomaan iltapäivälähetyksen muuttumiseen. 
 
Missä aamujen muuttumisesta alueellisiksi kerrottiin aiemmin?  

Hitto kun muistaisin, pitää tarkistaa se. Sen olisi ihan hyvin voinut mainita tiedotteessa. Luulen, että viestintä halusi fokusoida nimenomaan iltapäivään, koska se on se isompi muutos. Olemme joutuneet kahden viime vuoden aikana tekemään koronan vuoksi alueellisia aamuja aika paljon. Se on sillä tavalla yleisölle tuttua. 

Miten kesäohjelmiston kahden tai kolmen maakunnan yhteiseen aamulähetykseen tai aluetoimitusten tuottamaan valtakunnalliseen lähetykseen mahtuu yhtä paljon yhtä maakuntaa koskevaa sisältöä kuin normaaliohjelmiston lähetyksiin? 

Joka aamulähetyksessä on maakunnallinen reportteri. Myös juontaja pystyy käsittelemään kaikkien maakuntien asioita, ja voimme käyttää studiovieraita eri maakunnista. Se, miten sisältö jakautuu maakuntien kesken kesällä, on journalistista suunnittelua. Tietysti kaikki maakunnat kuuluvat. Jonakin aamuna joku saattaa kuulua enemmän, ja toisena toinen, mutta tasaisesti se jaetaan. Ja tietysti aamussa ovat myös maakunnalliset uutiset. Ne ovat meidän ydintehtävämme. 

Alueellisessa lähetyksessä siis tulee enemmän vuorottelua eri maakuntien asioiden kesken kuin normaalissa yhden maakunnan lähetyksessä? 
Varmasti jonkin verran. Yhteisissä aamuissa aika joudutaan jakamaan useammalle maakunnalle varsinaisten juttujen osalta. 
 
Miksi Yle on vuosien varrella vähentänyt maakuntatoimitusten lähetysaikaa radiossa?   
Teemme tätä yhteistyössä Radio Suomen kanssa. Välillä lähetysvastuumme kasvaa, välillä pienenee.  Se riippuu siitä, millaiseen kaavioon kanavalla päädytään.  Se on kanavan kokonaisuunnittelua. 

Mitkä tekijät kanavan kokonaissuunnitteluun vaikuttavat? 
Pyrimme suunnittelemaan mahdollisimman kattavan ja laajan tarjonnan yleisön näkökulmasta.  

Oma henkilökuntanne on huolissaan, että Yle-lain vaatimus maakuntaohjelmasta ei täyty. Onko heidän huolensa perusteltua?   
Radio on sekä yleisölle että tekijöille tunneväline. Ymmärrän täysin huolen siitä, kuinka radion käy. Mutta luotan siihen, että meillä on vahva radio sekä alueellisesti että valtakunnallisesi nyt ja tulevaisuudessa. Yle-laki tulee täyttymään. Totta kai keskustelemme huolista, eikä siinä ole mitään pahaa, että on huolta. Pääasia, että pystymme etenemään hyvällä tavalla kohti tulevaisuutta. 

Oletteko konsultoineet juristia siitä, vieläkö lain edellyttämä määrä ja laatu täyttyvät?  
Olemme, totta kai. Meidän tehtävämme on huolehtia siitä, että Yle-laki täyttyy. 
   
Aiemmin maakuntatoimitusten lähetysajan supistukset ovat jääneet pysyviksi. Miksi nyt on toisin? 
Muutostyö on normaalia. Historiassa on tapahtunut tiettyjä asioita, ja silloin on nähty parhaaksi tehdä muutoksia. Tällä hetkellä näköpiirissä ei ole mitään tarvetta tehdä muutoksia, vaan palaamme syyskuussa vanhaan. Aina on kokeiluita ja katsomme, miten ne menevät. Joskus se tuottaa tulosta, joskus ei. Nyt kyseessä ei ole kokeilu vaan kesäkaavio, johon mentiin kahden tosi rankan vuoden jälkeen. Ensisijainen tehtävämme on turvata maakunnallinen uutistoiminta ympäri Suomen. Kesäkaavioon päädyttiin, jotta ihmiset voivat lomailla ja jaksavat töissä. 

Miten varmistatte Ylen aluetoimintaa kehittäessänne, että maakunnallinen yleisö saa sitä, mitä Yle-laki edellyttää?   
Yle-laki on päätoimittajatasoista asiaa, mutta sen voin sanoa, että se varmistetaan. Meillä on tehty töitä asian eteen monessa työryhmässä. Mitä Yle-laki tarkoittaa, mihin se meidät velvoittaa, miten se pitää hoitaa. Toteutumisesta huolehtiminen on itsestään selvyys. Ei meillä ole muuta vaihtoehtoa.