Sananvapaus

Palestiinalaiset surevat ammuttua toimittajaa – ”Hän oli katsojille kuin perheenjäsen”

Murhattua toimittajaa Shireen Abu Aklehia muistettiin Birzeitin yliopiston kampuksella Länsirannalla.

Palestiinan valtasi maansuru, kun tunnettu tv-toimittaja Shireen Abu Akleh ammuttiin Jeninin kaupungin lähellä 11. toukokuuta. 51-vuotias Abu Akleh oli tapahtumahetkellä raportoimassa qatarilaiselle televisiokanavalle Al Jazeeralle Israelin armeijan ratsiasta Jeninin pakolaisleirillä. Hänellä oli yllään selvästi tunnistettava lehdistöliivi ja kypärä.

Abu Akleh aloitti Al Jazeeran palveluksessa Itä-Jerusalemissa vuonna 1997. Hän oli yksi kanavan ensimmäisistä toimittajista, jotka raportoivat kentältä. Abu Akleh nousi kuuluisuuteen raporteillaan palestiinalaisten toisen kansannousun aikana 2000–2005. Huomattavan määrän katsojia saivat myös hänen raporttinsa palestiinalaisten johtajan Jasser Arafatin päämajan piirityksestä vuonna 2002. Al Jazeera kuuluu palestiinalaisten eniten seuraamiin uutiskanaviin.

”Abu Akleh oli nöyrä, älykäs, rehellinen ja muita kunnioittava toimittaja”, Al Jazeeran tuottaja Rania Zabaneh sanoo.

 ”Hän inspiroi monia muita toimittajiamme”.

Abu Akleh toimi esikuvana Ramallahissa työskentelevälle freelancerille Fatima Abdul Karimille, kun hän aloitti uraansa. He työskentelivät yhdessä seitsemän vuotta ja ystävystyivät.

”Tuohon aikaan hän oli yksi ensimmäisistä naisreporttereista kentällä, ja teki vaikuttavia raportteja palestiinalaisista vangeista ja nuorista.”

Orient-uutispalvelun toimittaja Mohammed Daraghmeh työskenteli Abu Aklehin kanssa useita vuosia. Hän tutustui Abu Aklehiin ollessaan AP:llä. 

”Journalistien työ täällä on lähes pelkkää politiikkaa. Teimme juttuja miehityksen uhreista, talojen tuhoamisista Jerusalemissa, siitä, kuinka Israelin siirtokunnat ryöstävät juomaveden ja muista jokapäiväisistä asioista palestiinalaisten elämässä.”

”Käytän Shireenin raportteja opetustyössäni, sillä hän osasi kertoa tarinan hyvin kahdessa minuutissa. Arvostan häntä myös tasapuolisuudesta. Ei ole helppoa olla tasapuolinen, jos on itse osa tarinaa kuten Abu Akleh”, Daraghmeh sanoo.

”Yksi erityistaito on hyvä mainita: Hän osasi olla kuin perheenjäsen monille katsojilleen”.


Kuolemaan johtaneet tapahtumat Jeninin pakolaisleirillä toukokuun 11. päivänä ovat osin selvillä. Israelin armeijan erikoisjoukot tekivät ratsian pakolaisleirille, ja joutuivat tulitaisteluun palestiinalaisten kanssa.
Abu Akleh oli noin 150 metrin päässä Israelin joukoista, puun alla, seinää vasten suojassa, kun tappava luoti osui häntä päähän. Samassa tilanteessa tuottaja Ali al-Samudi sai osuman selkäänsä. Hän on jo toipumassa.

Kaksikko oli selvästi tunnistettavissa lehdistöliiveistä ja kamerasta. Tapahtumahetkellä oli valoisaa. Israelin armeija on tehnyt useita ratsioita Jenin pakolaisleiriin etsiessään Tel Aviviin pääsiäisenä tehdyn terrori-iskun tekijöitä.

Abu Aklehin tappanut luoti oli peräisin Israelin armeijan käyttämästä M-16-rynnäkkökivääristä, mutta samaa asetta on jonkin verran myös palestiinalaisilla taistelijoilla.

Al Jazeera ja palestiinalaiset ilmoittivat ampujaksi Israelin sotilaat. Israelin mukaan toimittajan olisi tappanut palestiinalaisten ampuma harhaluoti.

”En osaa sanoa, ampuivatko israelilaiset hänet tahallaan. Selvää kuitenkin on, että Israelin joukot ovat lisänneet median edustajiin kohdistamaan väkivaltaa viime aikoina,”, Abdul Karim sanoo.

Riippumaton Bellingcat-järjestö analysoi paikalla kuvattuja videoita ja ääninauhoja. Järjestön mukaan Israelin sotilaat olivat lähimpänä, ja heillä oli suora ampumalinja Al Jazeeran kuvausryhmään. Sataprosenttista varmuutta ampujasta ei tutkimus kuitenkaan tuonut.

Virallisen tutkinnan esteenä on politiikka. Israel halusi aloittaa tutkimukset yhdessä Palestiinan edustajien kanssa. Nämä kuitenkin kieltäytyivät luovuttamasta Abu Aklehin tappanutta luotia israelilaisille, sillä he eivät luota Israelin tutkimuksiin. He haluavat kansainvälistä rikostuomioistuimen ICC:n tutkivan tapauksen.

Myös monet kansainväliset tahot, esimerkiksi Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken, vaativat perusteellista tutkintaa. Palestiinalainen arabikristitty Abu Akleh oli myös Yhdysvaltain kansalainen.

Heti kuoleman jälkeisenä päivänä liberaalin israelilaisen Haaretz-lehden kommentaattori ja Abu Aklehin tuntenut Sawsan Zaher kirjoitti, ettei Israel juuri koskaan tutki tällaisia tapauksia. Hänen mukaansa Israelilla on tapana todeta, ”ettei ole riittävästi todisteita” tai ”sotilaat toimivat sääntöjen mukaan”. Viikko kuoleman jäIkeen Israel ilmoitti, ettei tutki asiaa.

Tragedia jatkui palestiinalaisten sankarin hautajaisissa toukokuun 13. päivänä. Arkku piti viedä parin kilometrin matkan päähän sairaalasta Jerusalemin vanhaan kaupunkiin. Saattoväki halusi kantaa arkun kirkkoon perinteiden mukaan koko matkan, mutta Israelin poliisi vaati kuljetusta ruumisautolla, jottei liikenne tukkeutuisi. Tuloksena oli maailmalla laajasti uutisoitu poliisin hyökkäys arkunkantajien kimppuun sekä arkun putoaminen maahaan. Arkku kuljetettiin lopulta ruumisautolla, ja hautajaissaattueeseen osallistui yli 10 000 ihmistä.


Israel ja Palestiina ovat yksi vaarallisimmista alueista toimittajille. Vuoden 2000 jälkeen palestiinalaisia journalisteja on kuollut lähteestä riippuen 45–56.
”Israelin poliisi sumuttaa usein kyynelkaasua median edustajia kohti”, Abdul Karim sanoo.
”Poliisi on joskus häirinnyt myös haastateltaviamme”.
Zabanehin mukaan Al Jazeeran toimittajat käyttävät turvavälineitä, ja sen lisäksi käyvät läpi turvallisuuskoulutuksen.

Kirjoittaja on Lähi-Itää seuraava toimittaja.