Nimitys

Jatta Lapinkangas siirtyi maakuntalehden uutistoimittajasta Iltalehden rikostoimittajaksi

Jatta Lapinkangas, 32, aloitti 17. maaliskuuta Iltalehden rikos- ja oikeustoimittajana.Hän työskenteli aiemmin uutistoimittajana Ilkka-Pohjalaisessa. Lapinkangas aloitti Ilkan ja Pohjalaisen yhteistoimituksessa vuonna 2013. Koulutukseltaan hän on medianomi (AMK) Kemi-Tornion ammattikorkeakoulusta.

Mikä veti Iltalehteen?

Rikosjournalismi on kiinnostanut pitkään. Ilkka-Pohjalaisessa tein sitä osana uutistoimittajan työtä. Iltalehteen perustetaan rikostoimitus. On kiva päästä kehittymään ja oppimaan uutta.

Millaista rikos- ja oikeusjournalismia teit llkka-Pohjalaisessa?

Rikos- ja oikeusuutisia pohjalaisalueilta. Isoimpia tapauksia oli Seinäjoen teinisurma vuonna 2015.

Vaikuttivatko Ilkka-yhtymän yt-neuvottelut tai Ilkan ja Pohjalaisen yhdistäminen lähtöösi?

Eivät. Alan epävarma työtilanne tuli selväksi jo opiskeluaikoina, ja yt-neuvotteluja on muuallakin. Uskon Ilkka-Pohjalaisen ja maakuntamedian tulevaisuuteen.

Minkä jutun tekemisestä Iltalehteen unelmoit?

On ylipäätään kiva päästä tekemään valtakunnallisia uutisia ja saada jutuille lisää näkyvyyttä. Maakuntamediassa muut lehdet ovat välillä siteeranneet juttujani. Silloin juttuni ovat lukijoiden näkökulmasta menneet toisten lehtien piikkiin.

Mitä juttua et haluaisi sinne tehdä?

Iltapäivälehdet tekevät hyvää journalismia. Mitä tulee verkko-otsikoihin, opin jo koulussa, että otsikon pitää olla kiinnostava. Hyvästä työstä ei ole hyötyä, jos sitä ei lueta. Sodasta Suomessa en haluaisi koskaan joutua kirjoittamaan.

Mitä lukee journalistin huoneentaulussasi?

”Epäkohdat julki”. Viranomaiset ovat kertoneet nihkeästi esimerkiksi perhesurmista, ’koska ne ovat perheen sisäisiä asioita’. Ennaltaehkäisyn vuoksi ongelmat pitää tuoda julki.

Miten aiot profiloitua iltalehteläiseksi?

’Iltapäivälehdet’ voi olla ihan käyttökelpoinenkin termi, kuten ’maakuntamedia’. Iltalehteen kirjoittaminen riittänee profiloitumiseksi. Molemmat iltapäivälehdet ovat hyviä. Toki tavoite on aina tehdä naapuria paremmin.

Olet asunut Jyväskylässä, Kemissä ja Seinäjoella. Mitä maakunnallista hyvää valtakunnallinen lehti ja pääkaupunki eivät tule sinusta pesemään?

Ymmärrän Suomen laajuutta ja eri näkökulmia. Pohjalaisittain pitkä synnytysmatka ei tunnu Lapissa pitkältä. Ilmastonmuutosta pitää hillitä, mutta osassa Suomea auto on välttämätön. ’Rajat kiinni koronassa’ kuulostaa oudolta Torniossa ja Haaparannassa, jotka ovat käytännössä yhtä kaupunkia.

Osa perheestäsi jää Seinäjoelle. Miltä työ Helsingissä tuntuu siitä näkökulmasta?

Jos jotain haluaa, ratkaisut pitää löytää. Onneksi monenlaiset elämäntavat ovat nykyään mahdollisia, ja junayhteydet ovat hyvät.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?

Helsingin Sanomien oikeustoimittaja Susanna Reinboth. Hän tekee hyviä juttuja ja taistelee julkisuuslain turhan tiukkaa tulkintaa vastaan.