Media-ala

A-Lehdet lopettaa lehtiensä painamisen Venäjällä

Helsingin Kulosaaressa toimiva A-lehdet aikoo siirtää lehtiensä painattamisen pois Pietarista heti, kun se on mahdollista.

A-Lehdet etsii uutta painopaikkaa lehdilleen. Valtaosa yhtiön lehdistä on vuodesta 2018 saakka painettu Pietarissa sijaitsevassa Deviz-painotalossa. Korvaavan painon etsiminen alkoi viime torstaina Venäjän aloitettua hyökkäyksensä Ukrainaan, kertoo toimitusjohtaja Kaisa Ala-Laurila.

”Olemme aika pitkällä etsinnässämme, mutta näin laajan tuotannon siirto ei tapahdu ihan yhdessä yössä. Siirrämme tuotannon pois Venäjältä heti, kun se on mahdollista ja olemme löytäneet uudet painopaikat”, Ala-Laurila sanoo.

Ala-Laurilan mukaan painotuotannon siirrossa on kyse enää päivistä.

”Siirron eteen on tehty töitä torstaiaamusta alkaen.”

Ala-Laurilan mukaan siirto ei sinänsä ole hankala, ja asiasta on jo sovittu pietarilaisten kanssa. Sopimus Devizin kanssa on ollut voimassa aina vuoden kerrallaan.

”Isoin haaste on paperin ja paperilaatujen saatavuudessa, ja niiden kuljettamisessa uuteen painoon. Se on ollut ongelma jo ilman Venäjän hyökkäystäkin.”

Voisiko jälkiviisaasti sanoa, että painotuotannon siirtäminen Venäjälle oli alun perinkin virhe? Krimin miehitys ja Itä-Ukrainan sota alkoivat jo vuonna 2014.

”Venäjän hyökkäys Ukrainaan on jotain ennenkuulumatonta, toisen mittaluokan asia kuin mitä Venäjälle siirtyessämme oli nähtävissä. Selvitimme tuotannon siirron yhteydessä Devizin taustat, ja siellä ei ollut mitään epäselvyyksiä. Pietari on lähellä ja se oli siis logistisestikin siinä vaiheessa hyvä vaihtoehto.”