Nimitys

Kun kollega käyttää koukeroista kieltä, viestintäpäällikkö Antti Ämmälä kysyy, miten kertoisit asian kaverille

Antti Ämmälä, 41, aloitti vuoden alussa rauhanvälitysjärjestö CMI – Martti Ahtisaari Peace Foundationin viestintäpäällikkönä (Head of Communications). Ämmälä on työskennellyt järjestön viestinnässä eri rooleissa vuodesta 2016. Sitä ennen hän työskenteli toimittajana muun muassa Ylessä, Helsingin Sanomissa ja Taloussanomissa.   

Olet edennyt CMI:ssä tiedottajasta viestinnän vetäjäksi. Miten ja miksi se tapahtui?
Olen viihtynyt hyvin ja tarttunut uusiin tehtäviin mahdollisuuksien mukaan. Seurasin kansainvälisiä kysymyksiä jo toimittajana, ja toimittajan ’ulkopuolinen katse’ on auttanut viestinnän kehittämisessä. Sain lisää vastuuta ensin viestinnän ’kakkospomona’. Nykyinen työni oli ensin väliaikainen edeltäjäni siirryttyä muualle.

Kenelle CMI ensisijaisesti viestii ja mistä?
Kansainvälisille sidosryhmille, kuten konfliktien osapuolille, globaaleille ja alueellisille järjestöille sekä työtämme rahoittaville eurooppalaisille hallituksille. Kerromme työn tuloksista ja profiilistamme, jotta sidosryhmät ymmärtävät, mitä lisäarvoa voimme tuoda konfliktien ratkaisuun.

Millaista on viestiä presidentti Martti Ahtisaaren sairauksista ja yrittää samalla varjella perheen toivomaa yksityisyyttä?
Se on melko pieni osa työtä. Teemme tiivistä yhteistyötä tasavallan presidentin kanslian kanssa. Kerromme ’olennaiset kuulumiset’, mutta emme anna sen syvällisempiä haastatteluja.

Mitä sanot CMI:läisille, kun he kirjoittavat intressit, koordinointi, synergia ja dynamiikka?
Kysyn, miten sanoisit asian kaverillesi. On turha pelko, että yksinkertainen kieli antaisi asiantuntijasta yksinkertaisen kuvan.

Miten estät itseäsi kuplautumasta järjestömaailmaan?
Vietän vapaa-aikaa ’muista maailmoista’ tulevien läheisten ja ystävien kanssa. Olen esimerkiksi soittanut toimittajataustaisessa Pasi Helena -bilebändissä.

Mitä sellaista uudistat viestinnän pomona, mistä aina marisit alaisena?
Haluan vahvistaa kulttuuria, jossa viestintää ei tee vain viestintätiimi vaan koko organisaatio. Taustalla kaikki ymmärtävät viestinnän merkityksen ja sille on riittävät resurssit.

Kirjoitit Journalistiin vuonna 2010 painajaismaisista alaisista. Onko pomona niin kamalaa kuin jutussasi kuvailit?
Kokemukseni ovat pääsääntöisesti myönteisiä. On ollut hyviä alaisia, hyvä työilmapiiri ja hyvää tuuria. Esihenkilönä haluan, että hommat hoidetaan hyvin, mutta olen keskusteleva ja mutkaton.

Työskentelit toimittajana isoissa tiedotusvälineissä. Mikä houkutteli viestijäksi?
Halusin kokeilla jotain uutta liittyen intohimooni kansainvälisiin kysymyksiin. Mediakenttä puolestaan oli vaikeuksissa.

Miten rentoudut?
Olen soittanut kitaraa 12-vuotiaasta ja soitan edelleen melkein päivittäin. Annan myös kitaratunteja.

Kuka on ammatillinen esikuvasi?
Brittitoimittaja Louis Theroux on rento ja läsnä aiheesta riippumatta. Neuvonantaja Ben Rhodesin rooli oli keskeinen monissa presidentti Barack Obaman hienoissa puheissa.