Nimitys

Turun Sanomiin palaava Jussi Orell on keskusteleva pomo, muttei tuuliviiriJussi Orell, 44, on valittu Turun Sanomien vastaavaksi päätoimittajaksi. Hän aloittaa tehtävässään ensi vuoden alussa. Orell siirtyy tehtävään Lännen Median uutispäällikön tehtävästä. Hän työskennellyt aiemmin Turun Sanomissa muun muassa toimittajana ja uutispäällikkönä. Orell on syntyperäinen turkulainen. Turun Sanomien nykyinen päätoimittaja Kari Vainio jää eläkkeelle.

Miksi halusit palata Turun Sanomiin?
Se on luonteva paikka minulle taustani ja työkokemukseni takia. Tällaisia tulee harvoin tarjolle.

Mitä oppeja viet mukanasi Lännen Mediasta?
Lännen Mediassa on monen kokoisia ja näköisiä osakaslehtiä. Pyrin viemään mukanani parhaita käytäntöjä, joita olen eri puolilta omaksunut.

Olit Lännen Median kantava voima. Tilaatko sieltä edelleen jutun nyt, kun et ole niitä enää itse tekemässä?
Yhteistyö jatkuu ihan normaalisti. Ei sota yhtä miestä kaipaa. Lännen Mediaan löytyy varmasti osaava tekijä tilalle.

Mikä muuttuu Turun Sanomien sisällöissä?
Linjanvetojen aika on sitten, kun tehtävä alkaa. Digitekemisen kehittäminen jatkuu. Se on haaste, jonka kanssa jokainen lehti kamppailee. Kahden rintaman sotaahan tässä käydään: Täytyy hakea uusia tilaajia, ja se tapahtuu etupäässä verkon kautta. Toisaalta on pidettävä kiinni niistä, jotka jo nyt maksavat palkkamme – lukevat he sitten printtiä tai digiä.

TS on yhä broadsheet. Mistä se johtuu?
En osaa tarkasti sanoa, millaisia keskusteluja aiheesta on viime vuosina käyty, koska olen ollut yhteistoimituksen palveluksessa. Varmasti Turun Sanomissa keskustellaan printtiformaatista, eikä se ole harkinnan ulkopuolella. En kuitenkaan tiedä, onko se isoin kysymys. Pitää mennä sisältö edellä.

Millainen pomo olet?
Haluan olla keskusteleva, en kuitenkaan tuuliviiri. Sellainen, joka pystyy tekemään perusteltuja päätöksiä. Johdonmukainen ja oikeudenmukainen.

TS:n omistaja on kutistanut toimitusta vuodesta toiseen. Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Varmasti jokainen toimituksessa työskentelevä toivoo, että olisi mahdollisimmat hyvät resurssit tehdä asioita, joita katsomme journalistisesti tärkeiksi. Uskon, että myös kustantaja näkee asian tärkeänä.

Mikä on reseptisi tilaajamäärän kasvuun?
Kiinnostava, lukijoille oleellinen sisältö. Tämä on raakaa peliä: Jos sisältö kiinnostaa ja se tarjoillaan ja markkinoidaan oikein, tilaajia on. Jos niissä epäonnistutaan, tilaajia on vähemmän. Painopiste on maakunnan ja Turun asioissa, mutta kyllä lukijoita kiinnostavat myös valtakunnanpolitiikka ja globaalit aiheet. Näitä pitää olla sopivassa suhteessa.

Mikä on parasta turkulaisissa ja Turussa?
Toiset turkulaiset. He ovat huomattavasti mainettaan parempia ja mukavia ihmisiä. Turku on aina ollut portti Eurooppaan. Lievästä sisäänpäinlämpiävyydestä huolimatta olemme avoimia kansainvälisille vaikutteille.

Kuka tai ketkä ovat ammatilliset esikuvasi?
Haluan nostaa hyvää perustyötä tekeviä toimittajia. Heistä puhutaan aivan liian vähän. Välillä pitää antaa kunniaa niille, jotka eivät pidä itsestään meteliä, mutta tekevät jumalattoman hyvää työtä päivästä toiseen.