Sananvapaus

HS:n Kaius Niemi: Viestikoekeskus-syytteillä ei ole mitään vaikutusta Helsingin Sanomien journalismiin

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi pitää toimittajiaan vastaan nostettuja rikosyytteitä kohtuuttomia. Lehti aikoo jatkaa työtään normaalisti syytteistä huolimatta. ”Me seisomme lehtenä ja Sanoma-yhtiönä toimittajiemme takana. Puolustamme viimeiseen saakka heidän oikeuttaan tehdä työtään.”

Vastaava päätoimittaja Kaius Niemi vakuuttaa, ettei Helsingin Sanomien toimittajia vastaan nostetuilla syytteillä tai edes mahdollisella tuomiolla ole mitään vaikutusta lehden tekemään journalismiin.  

”Toimituksellinen työ Helsingin Sanomissa jatkuu samanlaisena kuin aikaisemminkin. Meillä ei ole mitään syytä muuttaa sitä, miten teemme journalismia tai kuinka rohkeasti tartumme erilaisiin asioihin. Kaikki muu olisi periksi antamista.”

”Tällä ei saa olla ympärilleen kylmää rinkiä luovaa efektiä. Toivon, että näin tapahtuu myös muissa toimituksissa, koska suomalainen journalismi haavoittuisi, jos toimitukset eivät enää uskaltaisi koskea tiettyihin aiheisiin.” 

Journalisti tavoitti Kaius Niemen tiistaina 2. marraskuuta. Niemi on edelleen tyrmistynyt lehden kolmea toimittajaa vastaan nostetuista syytteistä.  

”Tämä on raskasta toimittajille, jotka ovat suoran vankeusuhan alla. Tämä on heille täysin kohtuutonta”, Niemi sanoo.  
 
Viime perjantaina uutisoitiin, että apulaisvaltakunnansyyttäjä on nostanut syytteet Helsingin Sanomien kolmea toimittajaa vastaan. Rikosnimikkeitä ovat turvallisuus­salaisuuden paljastaminen ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yritys. Syyte liittyy joulukuussa 2017 Helsingin Sanomissa julkaistuun artikkeliin puolustusvoimien Viestikoekeskuksen toiminnasta.  

Päätoimittaja Kaius Niemeä ja toimituspäällikkö Esa Mäkistä epäiltiin rikoksesta, mutta heitä vastaan ei nostettu syytteitä. 

”Me seisomme lehtenä ja Sanoma-yhtiönä toimittajiemme takana. Puolustamme heidän oikeuksiaan tehdä työtään viimeiseen saakka. Tässä mitataan toimituskulttuurin, lähitoimituksen ja koko toimittajakunnan kykyä pitää huolta toisistaan”, Niemi sanoo. 


Niemi yllättyi syytteiden nostamisesta. Hän on huolestunut siitä, miten syytteet vaikuttavat toimittajien mahdollisuuksiin tehdä tutkivaa journalismia.  

”Mikä on toimittajien mahdollisuus ylipäänsä tehdä töitä esimerkiksi tutkivan journalismin saralla ilman, että siihen liittyy pelko jopa vankilatuomion uhasta?” 

Niemi kummastelee myös syyttäjän ratkaisua jättää hänet syytteiden ulkopuolelle. Rikoksista syytetään vain työtään tehneitä toimittajia ja heidän keskiportaan esihenkilöään.  

”Lähtökohtaisesti päätoimittaja on vastuussa kaikesta julkaistusta oikeudellisesti, enkä minä ollut missään vaiheessa luopunut päätoimittajan vastuusta. Minulle kuuluu vastuu siitä, mitä on julkaistu“ , Niemi sanoo. 

”Meillä toimittajat tekevät työtään, eivät he julkaise tai yritä julkaista, vaan se vastuu on muualla. Tämä [syyttäjän päätös] herättää hämmennystä toimituksen johdossa, toimittajissamme ja juristeissakin.” 

Niemi ihmettelee myös tapauksen käsittelyn pitkää kestoa ja laajuutta.  

”Olemme neljä vuotta olleet esitutkinnassa tilanteessa, jossa meidän toimittajamme kotiin tehtiin kotietsintä. Se on kansainvälisesti vertailtuna täysin poikkeuksellista. Meillä ei ole voinut olla neljään vuoteen varmuutta siitä, etteikö muidenkin epäiltyjen kotiin tai meidän toimitukseemme tehtäisi kotietsintää tai kohdistettaisi muita pakkokeinoja, kuten puhelinkuuntelua. Paine ja oikeusturvan takaaminen on edellyttänyt meiltä sitä, että olemme olleet hyvin hiljaa prosessuaalisista asioista niin kauan kuin tämä on kesken”, Niemi sanoo.