Media-ala

Elmon ja Oman Ajan kustantaja hakeutui konkurssiin – freelancerit jäävät todennäköisesti ilman rahojaan

Elmo-lehden numeroita
Elmo-lehden ilmestyminen päättyy kustantajan konkurssiin. 

Urheilulehti Elmon ja Oma Aika -lehden julkaiseminen päättyy, kun lehtien kustantaja Lehtimoguli Oy hakeutuu konkurssiin.

Lehtimoguli Oy:n perustaja ja hallituksen jäsen Jukka Rönkä viestitti konkurssipäätöksestä tiistai-iltana 1. kesäkuuta Journalistille.

”Lehtimoguli hakeutui tänään konkurssiin. Ikävä homma, mutta jossain kohtaa miekka on vaan kaikkien kannalta paras laskea maahan. Se kohta oli nyt”, Rönkä kirjoitti Twitter-viestissään.

Rönkä kertoi sopineensa lehden sijoittajien ja omistajien kanssa, etteivät he kommentoi asiaa tämän enempää.

Konkurssin taustalla on yhtiön raskaat velat ja maksukyvyttömyys. Yhtiön liikevaihto oli viime vuonna 430 000 euroa ja se teki 730 000 euroa tappiota. Yhtiön oma pääoma oli viime lokakuussa miljoona euroa negatiivinen ja maksuvalmius oli 1500 euroa.

Negatiivinen oma pääoma voi syntyä esimerkiksi yhden tai useamman tappiollisen tilikauden seurauksena.

Lehtimoguli Oy perustettiin vuonna 2017 ja sen toiminta on ollut alusta lähtien tappiollista.

Yhtiö hakeutui velkojen ja maksukyvyttömyyden takia velkasaneeraukseen viime lokakuussa. Journalisti uutisoi asiasta tammikuussa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi hakemuksen 16. huhtikuuta ja toukokuussa yksi velkojista, Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo, haki yhtiötä konkurssiin. Elo jätti konkurssihakemuksen Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen 10.5.2021.

Muita velkojia ovat muun muassa Forssan Kirjapaino, PunaMusta, Nordea, Aste Helsinki ja Posti.

Konkurssin takia työt loppuvat Elmon ja Oman Ajan toimituksissa yhteensä viideltä vakituiselta ja kahdelta osa-aikaiselta työntekijältä.

Monet freelancerit jäävät todennäköisesti ilman palkkioitaan. Journalistiliiton juristin Hannu Hallamaan mukaan palkkioiden saaminen on käytännössä mahdotonta.

”Kun yhtiöllä ei ole rahaa, ei maksamatta jääneitä palkkioita käytännössä voi saada perittyä. Kun yhtiö nyt menee konkurssiin, freet voivat saada murto-osan saatavistaan, kun Lehtimogulin varat jaetaan velkojien kesken”, Hallamaa sanoo.

Rönkä ei voi konkurssihakemuksen takia kertoa, miten monen freelancerin palkkiot ovat maksamatta ja miten suuresta summasta on kysymys.

Jukka Rönkä, Lehtimogulin toinen entinen omistaja Olli Mäntylä sekä ulkopuolinen omistaja perustivat huhtikuussa uuden yhtiön, Mitany Median. Se jatkaa ElmoTV-nimisen verkkosivuston toimintaa. Sivusto keskittyy Elmo-lehden tavoin urheiluasioiden käsittelyyn. Mitanyssa työskentelee kaksi kokoaikaista työntekijää.

Konkurssimenettelyn etenemisestä saat lisätietoja konkurssiasiamiehen verkkosivuilta.