Media-ala

Kaakon Viestintä vähentää viisi toimittajaa — ”Jo tätä ennenkin on tehty töitä pienellä väkimäärällä ja isolla sydämellä”

Kaakon Viestintä irtisanoo työntekijöitä muun muassa Itä-Savo ja Länsi-Savo -lehdistä.

Joulukuussa alkaneet Kaakon Viestinnän yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen lopputuloksena yhtiö irtisanoo journalistisista tehtävistä viisi toimituksellista työntekijää. Lisäksi yhtiö osa-aikaistaa työsuhteita.

”Olen huolissani porukan jaksamisesta toimituksissa, joihin vähennykset kohdistuvat. Jo tätä ennen on tehty töitä pienellä väkimäärällä ja isolla sydämellä. Me luottamushenkilöt aiomme nyt tarkasti seurata, miten työt tästä jatkuvat”, sanoo Kaakon Viestinnän pääluottamushenkilö Aapo Mentula.

Kaakon Viestintä irtisanoo väkeä Savonlinnassa ilmestyvästä Itä-Savosta kaksi ja Mikkelissä ilmestyvästä Länsi-Savosta yhden työntekijän. Lisäksi alueen paikallislehdistä irtisanotaan kaksi, ja joitain tehtäviä osa-aikaistetaan. Irtisanomiskeskustelut määrä käydä tämän viikon torstaihin mennessä.

Jatkossa Itä-Savon toimituksessa työskentelee noin kymmenen ja Länsi-Savossa 15–20 työntekijää.

Journalistisen työn lisäksi yhtiö vähentää toimihenkilöistä viisi työntekijää. Neuvotteluissa sovittiin myös työn uudelleen organisoimisesta eri toiminnoissa.

”On selvää, että kun väkeä vähennetään suhteellisen paljon, ei ole mahdollista jatkaa lehdentekemistä samaan tapaan kuin ennen”, Mentula sanoo.

 

Yt-neuvotteluiden taustalla on koronavirusepidemia ja sen vaikutukset yleiseen taloustilanteeseen. Korona on heikentänyt merkittävästi Kaakon Viestintä Oy:n tulostasoa ja kannattavuutta.

Kaakon Viestintä sai valtion koronatukea 180 700 euroa. Valtionavustuksen tarkoituksena on tukea koronaepidemiasta kärsinyttä journalistista sisältöä tuottavaa mediaa.

Sisältöjohtaja Pekka Lakan mukaan Kaakon Viestintä tähtää säästötoimilla pysyviin säästöihin, ja niiden tarve vaihteli toimituksittain. Siksi koronatuki ei estänyt irtisanomisia.

”Koronatuki on korvamerkitty lehdittäin, joten emme käytä niitä rahoja näiden säästötavoitteiden paikkaamiseen. Turvaamme koronatukirahoila paikallisen sisällön tekemistä näiden yt-neuvotteluiden jälkeenkin. Koronatuki on käytettävä tänä vuonna”, Lakka sanoo.

Lakan mukaan koronan talousvaikutukset jäävät pysyviksi, koska kaikkia Kaakon Viestinnästä ilmoitustilaa ostaneita yrityksiä ei enää ole.

Kaakon Viestintä tavoittelee väenvähennyksillä, työsuhteiden osa-aikaistuksilla ja muilla säästökeinoilla noin miljoonan euron säästöjä vuodessa. Säästöjä syntyy esimerkiksi vapaaehtoisilla eläköitymisillä ja muilla keinoilla, joita Lakka ei halua tarkemmin avata.

”Muualtakin löydettiin säästöjä, joten irtisanottavien määrä jäi alkuperäistä suunnitelmaa pienemmäksi. Jokainen irtisanominen on tietenkin erittäin harmillinen asia”, Lakka sanoo.