Journalismi

Lapuan Sanomien päätoimittaja: Sydänemojeja ei tarkoitettu fasistisille tunnuksille

Lapuan Sanomat julkaisi torstaina 11. kesäkuuta hyväksyvin saatesanoin kuvan Lapuan kaupungin palkitsemista kynttiläkulkueen järjestäjistä. Kahdella heistä oli päällään fasistisiin järjestöihin viittaavat puserot ja kravatit.

Lapuan Sanomat julkaisi 11. kesäkuuta Facebookissa hyväksyvin saatesanoin kuvan Lapuan kaupungin palkitsemista paikallisen itsenäisyyspäivän kynttiläkulkueen järjestäjistä. Tätä ihmeteltiin sosiaalisessa mediassa laajasti, sillä kahdella järjestäjistä oli päällään mustat paidat ja siniset kravatit, jotka viittaavat fasististen Lapuan liikkeen ja Isänmaallisen kansanliikkeen väreihin.

IKL:n väreihin pukeutuneet Matti Kiilunen ja Jussi Latikka väittävät, ettei heidän asuvalintansa liity mihinkään aatteeseen.

“Tämä on ihan normaalia pukeutumista täällä Lapualla”, Kiilunen sanoo Ilkka-Pohjalaisen haastattelussa 12. kesäkuuta.

Lapuan Sanomat kommentoi kuvaa sydänemojein ja mm. aihetunnistein #itsenäisyyspäivä #suomi #finland #kynttiläkulkue #kulttuuriteko #vuodenkulttuuriteko2019 #himmetäeimuistotkoskaansaa #sankarivainajat #sankarihautausmaa.

Lapuan Sanomien päätoimittaja Tarja Kojola kannusti kaupunkilaisia osallistumaan kynttiläkulkueessaan jo pääkirjoituksessaan viime vuoden lopussa. Itsenäisyyspäivän kynttiläkulkueet ovat olleet viime vuosina Suomessa usein äärioikeistolaisten järjestämiä.

Päätoimittaja Tarja Kojola, ajatteletko edelleen, että Lapuan Sanomien kannatti kannustaa ihmisiä mukaan kynttiläkulkueeseen?
Ei meillä ollut siinä vaiheessa käsitystä, että palkitsemistilaisuudessa pukeuduttaisiin sinimustapaitoihin. Tällaista tapahtumaa ei ole ollut Lapualla koskaan aiemmin, mikä on ihmeellistä, koska monella paikkakunnalla niitä on ollut. Koimme, että se edustaa yhteisöllisyyttä, jossa haluamme olla innolla mukana. Halusimme tukea kaikille tarkoitettua, tavallisen kansan itsenäisyyspäiväjuhlaa. Kynttilät saatiin paikallisilta yrittäjiltä lahjoituksina, ja seurakunta oli totta kai myös mukana. Se oli kiva, 700 ihmistä kerännyt tapahtuma.

Suomessa kynttiläkulkueet ovat assosioituneet äärioikeistoon. Mietittekö asian tätä puolta lähtiessänne puoltamaan kulkuetta?
Siihen nimenomaan pyrittiin, että mitään sellaista ei olisi. Oli vain puhetta, että haluamme kunnioittaa sankarivainajia. Puhuttiin, että jos tavallisia ihmisiä kulkee kynttilät kädessä, niin ei siinä mitään tällaista assosiaatiota ole. Kulkueessa ei kenelläkään ollut mitään poliittisia tunnuksia, vaan vain ihmisiä laidasta laitaan.

Jaoitte Facebookissa kuvan kaupungin palkitsemista, fasistisiin tunnuksiin pukeutuneista kulkueen järjestäjistä. Miten kommentoit sitä, että lehti jakoi kuvan sydänemojein ja hyväksyvin saatesanoin. Mitä se kertoo Lapuan Sanomien linjasta?
Ei se kerro siitä mitään. Välitämme uutisia ja uutiskuvia, kuten mikä tahansa lehti. Saattaahan uutiskuvissa olla vaikka terroristijärjestöjen tunnuksia.

Mutta jaetaanko ne sydänemojien kera?
Varmasti tajuat, että sydänemojit eivät olleet terroristijärjestölle. Tapahtuma itsessään oli parasta Lapualla vuosikausiin. Ei mikään muu kuin pesäpallo saa täällä tällaista väkimäärää liikkeelle. Tietenkään ne sydämet eivät olleet fasistisille tunnuksille. Ei kukaan täällä pidä Lapuan Sanomia poliittisesti värittyneenä tai minään fasismin kannattajana. Jokainen, joka on uutisointiamme seurannut, ymmärtää sen varmasti. Toimituksemme on pieni, ja joudumme kiireessä usein uutisoimaan asiat ensivaiheessa saamiemme tiedotteiden pohjalta.