Media-ala

KPK-yhtiöt luopumassa osingonmaksusta

KPK-yhtiöt kustantaa muun muassa Keskipohjanmaa-sanomalehteä. Arkistokuva: Heli Saarela

KPK-yhtiöiden hallitus esittää yhtiökokoukselle, että yhtiö ei jakaisi viime vuoden tuloksesta osinkoa. Syynä hallituksen linjaukseen ovat koronaviruksen vaikutukset muun muassa sanomalehti Keskipohjanmaata kustantavan yhtiön kuluvan vuoden tulokseen.

Yhtiö ilmoitti huhtikuussa lomauttavansa henkilöstöään. Koko henkilöstö joutuu joko luopumaan 75 prosentista lomarahoistaan tai lomautetuksi kahden viikon ajaksi.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Kaunisto sanoo omistajien haluavan nyt osaltaan kantaa vastuuta yhtiön tilanteesta.

”Päätös siitä, että esitämme nollaosinkoa, tehtiin vasta huhtikuun lopussa, jolloin koronavirustilanteen vakavuus ja vaikutukset olivat jo hyvin selvästi näkyvillä. Halusimme ottaa kaikki keinot käyttöön ja turvata toimintakykyisyytemme pitkällä aikavälillä”, Kaunisto sanoo.

”Yhtiön tase on toki kunnossa, mutta tästä vuodesta näyttää muodostuvan kohtuuttoman vaikea. Koronatilanne heikentää näkymiämme niin monella tavalla.”

KPK-yhtiöt teki viime vuonna niukasti voitollisen, 160 000 euron tuloksen. Yhtiön omavaraisuusaste on hyvä, 72 prosenttia.

Osingonmaksusta päättää lopullisesti KPK-yhtiöiden yhtiökokous. Sen ajankohta riippuu syksyn mahdollisista kokoontumisrajoituksista.

Journalisti kirjoitti KPK-yhtiöiden kustantaman Keskipohjanmaan tilanteesta huhtikuussa. Toimitusjohtaja Mikko Luoma ennakoi silloin, että yhtiö joutuu sopeuttamaan toimintaansa lomautusten lisäksi muutenkin. Henkilöstölle lisäleikkauksia ei ole luvassa, Luoma arveli.

Moni mediayhtiö on ilmoittanut jakavansa osinkoja koronalomautuksistaan huolimatta. Journalistiliitto paheksui tätä lausunnossaan maaliskuun lopussa. Lomautusaaltoa on seurattu kevään ajan tässä Journalistin päivittyvässä artikkelissa.