Media-ala

Ylen tes-neuvotteluissa valmista – uusi työehtosopimus osapuolten hyväksyttävänä

Ylen Anu Kähkönen (vas.), Kai Pohjanen ja Risto Mattila sekä Journalistiliiton juristi Sanna Nikula ja puheenjohtaja Hanne Aho saivat sopimuksen Paltan kanssa aikaan. Kuva: Heli Saarela

Ilmaiset kiky-tunnit poistuvat. Yleläiset saavat uuden lauantailisän ja muita lisien korotuksia. Palakt nousevat 3,3 prosenttia 27 kuukaudessa. Työvuorojen järjestelyt paranevat. Hankalista työajoista maksetaan jatkossa aiempaa paremmin ja työvuorolistat tulee julkaista entistä aikaisemmin.

Journalistiliitto ja työnantajaliitto Palta pääsivät eilen tiistaina 25.helmikuuta neuvottelutulokseen Yleisradion ohjelmatyöntekijöitä koskevissa työehtosopimusneuvotteluissa. Neuvottelut kestivät poikkeuksellisen pitkään. Sopimuksettomassa tilassa ehdittiin olla lähes kolme kuukautta. Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kuvaili neuvotteluja vaikeiksi mutta rakentaviksi. 

Neuvottelutulos on pääpiirteissään samanlainen kuin aiemmin tässä kuussa solmittu lehdistön uusi tes, ja se noudattelee koko työmarkkinakierroksen yleistä linjaa. Ylen pääluottamushenkilö Anu Kähkönen sanoo olevansa neuvottelutulokseen tyytyväinen. 

“Meillä oli neuvotteluihin lähdettäessä kolme kärkeä, eli palkkaratkaisu, työssä jaksamisen parantaminen ja kikytuntien poistaminen. Palkkaratkaisuun olemme tyytyväisiä, kikytunnit poistuvat, ja jaksamista edistäviä asioita saatiin sopimukseen kirjattua”, Kähkönen sanoo.  

“Vapaapäiväsäädöksiä saatiin justeerattua niin, että jaksamisongelmaa aiheuttaneita pitkiä työputkia pystytään paremmin katkaisemaan.”

Kähkönen luonnehtii jo lokakuun puolivälissä alkanutta neuvotteluprosessia pitkäksi ja tuskalliseksi. 

“Kaikki oli palkka- ja kikyratkaisua vaille valmista marraskuun lopussa, mutta neuvotteluissa jouduttiin odottamaan, koska Palta halusi odottaa millaiseen linjaan muilla aloilla päädytään.”

Työehtosopimus odottaa vielä molempien liittojen päätöksentekoelinten hyväksyntää.