Media-ala

MTV siirtyi tänään Telialle, samalla vaihtui yllättäen toimitusjohtaja

MTV:n operatiivisena johtajana työskennellyt Johannes Leppänen aloitti tänään MTV:n toimitusjohtajana. Kuva: J.J. Koski

Telian ostama MTV saa uuden toimitusjohtajan. Nykyinen toimitusjohtaja Jarkko Nordlund jättää tehtävänsä. Yhtiön uutena toimitusjohtajana aloitti saman tien aiemmin yhtiön operatiivisena johtajana työskennellyt Johannes Leppänen.

”Olen saanut olla täällä kolme hienoa vuotta. Tunnen liiketoiminnan hyvin, joten olin luonnollinen jatkaja”, Leppänen sanoo.

Ennen MTV:lle tuloaan Leppänen työskenteli Viasatin Suomen ja Baltian toimitusjohtajana.

Leppänen kertoo saaneensa tiedon valinnastaan melko hiljattain. Se liittyy yhtiössä tehtäviin uuden omistajan mukanaan tuomiin organisaatiomuutoksiin.

Jarkko Nordlund ehti toimia MTV:n toimitusjohtajana neljä vuotta. Hän kertoo lähtöpäätöksen syntyneen Bonnierilta Telian tv- ja mediayksikön toimitusjohtajaksi siirtyneen Casten Almqvistin kanssa käytyjen keskustelujen myötä. MTV on tehnyt vuosia miljoonien eurojen tappioita, kahtena viime vuonna yli 20 miljoonaa euroa vuodessa. Viime vuonna sen liikevaihto kuitenkin kasvoi 10 prosenttia.

Uudessa, pohjoismaisessa organisaatiomallissa MTV:n toimitusjohtajan rooli on Nordlundin mukaan aiempaa kapeampi.

”Silloin oli helppo sanoa, että yhtiö jatkaa ilman omaa panostani eteenpäin”, Nordlund sanoo.

Nordlund kertoo saaneensa aloittaessaan selkeän toimeksiannon: yhtiö on saatava kasvuun ja sitten se pitää saada myytyä. Hän kertoo olleensa käytännössä neljä vuotta erilaisissa, yritysjärjestelyihin liittyvissä neuvotteluissa. Telia-kauppaa tehtiin 2,5 vuotta.

”Lähden hyvällä fiiliksellä, kun kauppa on nyt saatu valmiiksi”, Nordlund sanoo.

”Tämä on tällainen toimitusjohtajien kapulajuoksu: ’Jes, myyty! Ja kapula eteenpäin.’”

Nordlundilla ei ole tiedossa uutta työtä, mutta hän kertoo siirtyvänsä eteenpäin positiivisin mielin.

”Mikä parasta, Johannes on oikea käteni ja oma rekrytointini. Hän tuntee talon hyvin. Luottomies jatkaa eteenpäin. Itselleni syntyi hyvä momentum katsoa, mitä seuraavaksi tehdä.”

 

MTV siirtyi ruotsalaisen Telian omistukseen tänään 2. joulukuuta. Kaupan paperit allekirjoitettiin aamulla.

MTV:n entinen omistaja Bonnier AB ilmoitti jo heinäkuussa 2018 myyvänsä Bonnier Broadcasting -liiketoimintonsa Telia Companylle. MTV:n lisäksi kauppaan kuuluvat maksu-tv C-More ja ruotsalainen TV4. Kauppahinnaksi on kerrottu 9,2 miljardia kruunua eli noin 889 miljoonaa euroa.

Telian ja Bonnierin kauppa piti hyväksyttää Euroopan komissiossa. Komissio halusi tutkia, ettei kauppa esimerkiksi nosta kuluttajien hintoja, vähennä tv-kanavien määrää tai syrjäytä kilpailijoita.

Komissio kuittasi kaupan 12. marraskuuta. Ehtona sille oli, että Telia noudattaa tarjoamaansa sitoumuspakettia, jossa se lupaa esimerkiksi taata maksuttomien kanavien saatavuuden.

Väistyvän toimitusjohtaja Jarkko Nordlundin mukaan kauppa oli vaikea ja pitkä.

”MTV kaipasi Bonnieria vahvemman omistajan. Nyt se saa sellaisen. Siitä olen kaikkein onnellisin, että Maikkari saa hyvän kodin. Tästä on hyvä jatkaa tarinaa eteenpäin.”

Komission arvioinnin aikana Telia-kauppaan kuulunut Mediahub Helsinki yhdistettiin takaisin osaksi MTV:n toimintaa. TV-yhtiö ja sen sisältöjen tekijät ovat olleet samaa yhtiötä lokakuun alusta lähtien.

 

Telia-kauppa on pohjoismaisittain historiallinen teleyhtiön ja mediasisältöjä tekevän yhtiön sulautuminen.

MTV:n uuden toimitusjohtajan Johannes Leppäsen mukaan se vahvistaa yhtiön mahdollisuuksia pärjätä kilpailussa suurten, kansainvälisten suoratoistoyritysten kanssa.

”Kilpailu on kovaa, ja suurin kilpailu tulee kansainvälisiltä jäteiltä. Uusi yhtiö luo skaalaa ja muskelia, jotta voimme kilpailla paremmin heidän kanssaan.”

Hän sanoo Telia-kaupan vahvistavan yhtiötä, mikä on myös työntekijöiden etu.

”Uutistoimintaan uusi omistaja ei suoranaisesti vaikuta. MTV säilyy itsenäisenä suomalaisena yhtiönä, ja me panostamme myös jatkossa kotimaiseen sisältöön ja kotimaisiin uutisiin. Uutistoiminta jatkuu ennallaan”, Leppänen sanoo.

Neuvottelut MTV:n työntekijöiden työehdoista ovat parhaillaan käynnissä. MTV:n kaksivuotisen työehtosopimuksen voimassaolo päättyi lokakuun lopussa.