Sananvapaus

Pääsy kielletty? Isoon eurooppalaiseen talouskonferenssin ei haluta toimittajia

Eurofi on iso rahoitusalan yhteenliittymä, virallisesti think tank eli ajatuspaja, jonka tapaamiset ovat toimittajilta suljettuja. Ongelmallista se on siksi, että kokouksiin osallistuu paljon julkisen puolen päättäjiä ja poliitikkoja. Kuvakaappaus: Heli Saarela, Journalisti

EU:n valtiovarainministerit keskustelevat parhaillaan Helsingissä ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja rahoitusalan varautumisesta hybridiuhkiin. Kokouksen kanssa yhtä aikaa kaupungissa tapaavat myös merkittävät rahoitusalan julkiset ja yksityiset toimijat Eurofi-konferenssissa. Tätä puheiden, paneelikeskustelujen ja käytäväkeskustelujen konferenssia on kutsuttu EU-lobbareiden juhlaksi.

Eurofi pidettiin Helsingissä 11.—13.9.2019. EU-ministerit kokoustavat kaupungissa lauantaihin asti. Aikaisemmin Eurofi-tapaamisia on järjestetty muun muassa Bukarestissa ja Wienissä EU:n tärkeiden kokousten aikaan.

Lähes tuhannen osallistujan Eurofi-tapahtumaa kuvataan merkittävänä Euroopan talouteen vaikuttavien päättäjien foorumina varsinkin vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen. 

Pitkällä ja arvovaltaisella osallistujalistalla on nimiä kuten Mika Lintilä, Olli Rehn, Erkki Liikanen, Björn Wahlroos, Piia-Noora Kauppi ja Casper von Koskull.

Paikalla on runsaasti finanssialan syyryrityksiä sekä Suomen ja EU:n johtavia talouspoliitikkoja. Financial Timesin mukaan journalisteja, ammattiliittoja tai kansalaisjärjestöjä kokoukseen ei päästetä. Toimittajia ei ole päästetty konferenssiin sitten vuoden 2013, kertoo FT. Eurofi ei vastannut Journalistin yhteydenottoihin.

Eurofin nettisivuilla väitetään, että kokous järjestetään osana Suomen EU-puheenjohtajakauden tapahtumia ja annetaan ymmärtää, että Suomi EU:n puheenjohtajamaana olisi mukana konferenssin järjestelyissä. Näin ei kuitenkaan ole. Valtiovarainministeriön tiedotus ja Suomen EU-toimisto vahvistavat asian Journalistille

“Tapahtumalle ei ole anottu Suomen puheenjohtajuuskauden oheistapahtumastatusta eikä se siksi ole virallisilla eu2019.fi-verkkosivuilla. Tapahtumaa ei ole tuotettu yhteistyössä Suomen puheenjohtajuuden kanssa, mutta ilmeisesti on suhteellisen vakiintunut käytäntö, että se järjestetään aina Ecofinin yhteydessä”, valtiovarainministeriön viestintäjohtaja Liinu Lehto sanoo.

Ecofin on Euroopan union talous- ja rahoitusasioiden neuvosto. Siihen kuuluvat EU:n jäsenmaiden talous- ja rahoitusasioista vastaavat ministerit. Suomen edustaja Ecofin-neuvostossa on valtiovarainministeri.

Suomen Pankista kerrotaan, että pankin on “hiukan hankalaa kommentoida yksityisen tahon toimintatapoja ja niiden taustoja. Suomen Pankki on sitoutunut toiminnassaan avoimuuteen”.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä piti Eurofi-järjestäjien tilaisuudessa illallispuheen. Suomen Pankin johtokunnan puheenjohtaja Olli Rehn taas puhui keskiviikkona tilaisuuden avajaisissa.

Lue lisää aiheista: