Sananvapaus

Ville Ranta luovutti Lokka-teoksen Journalistiliitolle

 

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho vastaanotti Ville Rannan teoksen liiton toimistolla Helsingissä.

Sarjakuvataiteilija Ville Ranta luovutti tiistaina 27. elokuuta Junes Lokka -aiheisen teoksensa originaalin Journalistiliitolle.
Liitto ilmoitti huhtikuussa hankkivansa Rannan teoksen 7588,80 eurolla. Ranta lahjoittaa summan toimittaja Johanna Vehkoolle oikeudenkäyntikulujen maksamista varten.

Ranta laittoi teoksensa myyntiin sen jälkeen, kun Oulun käräjäoikeus katsoi huhtikuisessa päätöksessään Vehkoon syyllistyneen Oulun kaupunginvaltuustossa istuvan Lokan kunnian loukkaamiseen.

Rannalla on omatkin kokemuksensa sananvapauspyöritykseen joutumisesta. Vuonna 2006 Rannan piirros kohtaamisesta profeetta Muhammedin kanssa aiheutti valtavan kohun. Ranta sanoo reagoineensa Vehkoon tuomioon voimakkaasti osin juuri näiden kokemustensa vuoksi. 

”Tämä tapaus oli ilmiselvää Vehkoon työn häirintää eikä yhtään mitään muuta. Joskus häiriköt onnistuvat, niin kuin nyt, kun Vehkoolle tuli tuomio. Reagoin siihen tunteella. Postasin myyntitarjoukseni Twitteriin heti samana päivänä.”

Ranta huomauttaa, ettei usein provosoivasta tyylistään huolimatta ole itse juurikaan saanut osakseen härintää.

”Korostan aina, että se johtuu siitä, että en kuulu vähemmistöihin enkä ole nainen”; Ranta sanoo.

”Olen sitä vuosien varrella paljon miettinyt, kun piirrokseni ovat usein kovan keskustelun ja riidan kohteena. Joskus palaute on häiritsevää, muttei sillä lailla eskaloituvaa kuin esimerkiksi Johannaa tai Jessikka Aroa kohtaan.”

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho kiittää Rannan ottaneen teoksellaan kantaa siihen, että ketään ei saa kiusata, häiriköidä tai vainota
”Teos viestittää, että journalistien pitää saada tehdä työnsä rauhassa. Sen ostopäätös oli meille helppo.”

Johanna Vehkoo on valittanut Oulun käräjäoikeuden kunnianloukkaustuomiosta.

”Saimme valitusluvan ja toivomme tietysti, että asia etenee pääkäsittelyyn Rovaniemen hovioikeudessa”, Vehkoo sanoo.
”Kyse on sananvapaudesta, eikä minusta henkilönä. Sananvapauden vastaiset voimat voittaisivat, jos emme valittaisi.”