Työelämä

Henkilöstön protestointi johti Seiskan päätoimittajan lähtöön

Aikakauslehtikustantaja Aller tiedotti eilen, että Seiskan vastaava päätoimittaja Joni Soila eroaa tehtävästään. Syytä eroon ei tiedotteessa mainittu, mutta Soilan kerrottiin lopettavan työssään heti.

Journalistin useista lähteistä varmistamien tietojen mukaan Seiskan henkilöstön voimakas vastarinta päätoimittaja Soilaa kohtaan johti lopulta tämän lähtöön. Henkilöstön valitukset ovat liittyneet muun muassa Soilan epäasialliseen käytökseen ja alkoholinkäyttöön työaikana.

Journalistin tietojen mukaan kyseessä on vuosia jatkunut epäluottamus, joka kärjistyi sen jälkeen, kun Aller aloitti yt-neuvottelut 13. syyskuuta. Suomen medialiiketoimintaa koskevat yt-neuvottelut voivat johtaa enintään kahdenkymmenen henkilön irtisanomiseen.

Seiskan pääluottamusmies Lauri Laine ei halua kommentoida päätoimittajan lähdön syitä.

”Uutiset otettiin vastaan ristiriitaisissa tunnelmissa. Toimituksen ilmapiiriä lähdetään nyt rakentamaan alusta tyhjältä pöydältä”, Laine sanoo.

Joni Soila nimitettiin Seiskan päätoimittajaksi vuonna 2015. Jo seuraavana vuonna henkilöstö oli Soilan kanssa kriisissä. Ilmapiirikyselyn tulokset olivat niin huonot, että työnantajan piti järjestää hyvinvointiseminaari, jossa luotiin toimitukseen uudet pelisäännöt.

Henkilöstö asettui poikkiteloin myös A-lehtien omistamassa Katso-lehdessä, jonka vastaavaksi päätoimittajaksi Soila nimitettiin maaliskuussa 2005. Katson toimittajat protestoivat, sillä he epäilivät 31-vuotiaan Soilan ammatti- ja ihmissuhdetaitoja sekä päätoimittajalta edellytettävää nuhteettomuutta ja hyvämaineisuutta.

Jo saman vuoden kesällä Soila siirrettiin projektijohtajaksi. A-lehdet myi Katson kilpailijalleen Allerille joulukuussa 2005, mutta Soila ei kuulunut tuolloin kauppaan.

Journalisti kertoi vuonna 2016 Joni Soilan vaiheista Katson päätoimittajana ennen Seiskaa. Journalisti uutisoi myös kuinka hovioikeus tuomitsi Joni Soilan vuonna 2012 vuoden ehdolliseen vankeuteen törkeästä kätkemisrikoksesta Kari Uotin rahankätkemisvyyhdissä.

Seiskan vastaavan päätoimittajan esimies ja Allerin medialiiketoiminnan johtaja Elina Schüller on niukkasanainen Soilan lähdön syistä.

”Hän päätti itse lähteä Allerilta ja voi itse kommentoida syitään, jos haluaa.”

Journalisti tavoitti Joni Soilan, joka ei halunnut kommentoida asiaa millään tavalla.

 

Aller ryhtyy hakemaan Seiskalle vastaavaa päätoimittajaa julkisella haulla. Virkaa tekevänä päätoimittajana toimii toimituspäällikkö Sami Hernesaho.

Toimitus on muutenkin myllerryksessä, sillä talossa käydään parhaillaan yt-neuvotteluita, jotka alkoivat syyskuussa. Lisäksi toimituksesta irtisanoutui myös digipäätoimittajana työskennellyt Heli Karonen. Hänen lähtönsä ei tiettävästi liity Soilaan. Journalisti ei tavoittanut Heli Karosta kommentoimaan asiaa.

Lue lisää aiheista: