Lähes kaksi vuotta sitten Euroopan komissio antoi suuntaviivat, joiden mukaan yksinyrittäjät voivat tietyissä olosuhteissa neuvotella kollektiivisesti rikkomatta EU:n kilpailusääntöjä. Suuntaviivojen julkistuksen myötä Journalistiliitto alkoi kiivaasti työskennellä sen eteen, että mediatalojen edustajat tulisivat neuvottelemaan freelancereiden työn vähimmäisehdoista.
Ensimmäisenä kutsuimme neuvotteluihin Medialiiton, joka edustaa suurta osaa liiton freelancereiden toimeksiantajista. Pitkän odottelun jälkeen Medialiitto kieltäytyi neuvotteluista väittäen kollektiivisopimusten olevan laittomia.
Kilpailu- ja kuluttajavirasto kumosi väitteen syyskuussa 2023 julkaistussa blogikirjoituksessa. Tästä huolimatta Medialiitto kieltäytyi neuvottelemasta. Siksi Journalistiliitto päätti lähestyä suoraan Medialiiton jäsenyrityksiä, ja neuvotella niiden kanssa freelancereiden työn vähimmäisehdoista.
Viime huhtikuussa lähetimme viidellekymmenelle mediayritykselle ja mediapäättäjälle avoimen kutsun keskustella itsensätyöllistäjien työehdoista ja palkkioista. Ainoastaan Kansan Uutiset vastasi kutsuun.
Kansan Uutisten kanssa kävimme neuvottelut elokuun alussa. Löysimme nopeasti yhteisymmärryksen sovittavista asioista. Kansan Uutisten päätoimittaja ja toimitusjohtaja Jussi Virkkunen koki freelancereiden aseman parantamisen tärkeäksi.
Saavutettu neuvottelutulos oli myös historiallinen askel kohti freelancereiden aseman parantamista, josta toivottavasti myös muut mediayritykset saavat tarmoa ryhtyä neuvottelemaan.
Pitäisi olla itsestään selvää, että samasta työstä kuuluu maksaa sama korvaus. Jo vuosia freelancereiden palkkiot ovat junnanneet paikoillaan tai jopa laskeneet, samalla kun työsuhteisten palkat ovat nousseet vähintään työehtosopimuksissa sovittujen korotusten mukaisesti. Samaan aikaan esimerkiksi monet lehdet ovat riippuvaisia freelancereista, ja freelancerit tekevätkin myös suuren osan lehtien jutuista. Ilman heitä lehtiä ei saataisi monestikaan valmiiksi.
Freelancereiden ei pitäisi olla keino säästää kustannuksissa. He ovat korvaamaton apu, joiden ammattitaidolla esimerkiksi tuotetaan tasokkaita juttuja ja lehtiä.
Kansan Uutiset osoitti, että myös toimeksiantajapuolelta löytyy halua ja kiinnostusta parantaa freelancereiden työoloja. Kun freelancereiden palkkiot ovat kohtuullisia, se motivoi myös jatkossa. Pitkäaikaiset avustajasuhteet, joissa kumpikin osapuoli on tyytyväinen, ovat voitto kummallekin osapuolelle.
Hei mediayritykset, nyt on tullut aika vihdoin neuvotella freelancereille kohtuulliset työn vähimmäisehdot!
Uusimmassa lehdessä
- Kerttu Kotakorpi toivoo ilmastojournalismin uskovan parempaan, vaikka se on vaikeaa
- Puoluekannatuskyselyt selvittävät suomenkielisten mielipiteitä, vaikka Suomessa asuu jo 600 000 vähemmistökielistä
- Hallituksen heikennykset työehtoihin luovat painetta tes-pöytiin
- Journalismin pitää kertoa, miten elää rikkinäisessä maailmassa