Media-ala

Lukijalta: Uuspuheesta, ja vähän vanhastakin

Median päättymättömästä murroksesta elinvoimaa imevä uusretoriikka, josta Orwell varoitti, vaikuttaa onnistuneen etäännyttämään myös alan edunvalvontaa kentällä elettävästä todellisuudesta.  

Esimerkkitapauksesta käyköön Yleisradion radiouutisissa vastikään tehty muutos.  

Kun muualla uutis- ja ajankohtaisorganisaatiossamme nautiskellaan brändilöylyistä, otetaan tulevaisuussuuntimia ilmiökartoista ja rakennetaan uutisista superkoosteita, vanhapuheesta leipänsä saavat radiotoimittajat joutuvat perehtymään aivan uuden ammattikunnan saloihin – ilman erillistä korvausta.  


Viime syksynä työnantajani esitteli edessä olleen muutoksen, jonka saattoi mielestäni perustellusti nähdä historiallisena. Uuteen studioon siirtymisen yhteydessä uutisten juontajille oltiin antamassa siihen asti äänitarkkailijoille kuuluneita vastuita. Koskaan aiemmin eivät tietääkseni Ylen valtakunnallisten radiouutisten juontajat ole vastanneet lähetysten ulosajoon vaadittavan tekniikan hallinnasta. Nyt heille haluttiin sälyttää tarkkaamon puolen tehtävät.  

Koska muutos näytti merkittävältä, esitin esihenkilölleni toiveen muutosneuvotteluista. Keskustelin niistä myös Journalistiliiton kanssa, mutta liitossa kädet nousivat pystyyn. Sieltä saamani viestin mukaan kyse oli yksittäistapauksesta, jollaiseen sillä ei ollut eväitä puuttua.  

Luottamushenkilömme kuuntelivat, mutta eivät tuntuneet täysin käsittävän uudistuksen luonnetta. Perusteluiksi muutosneuvottelujen tarpeettomuudelle sain muun muassa kuulla, että työnantajalla oli oikeus rakentaa uusi studio, ikään kuin ajatus neuvotteluista olisi perustunut sen vastustamiseen. Tähdensin, että kyse oli tehtävien jaosta, mutta viesti ei näyttänyt herättävän vastakaikua.  


Episodista jäi ikävä ja huolestuttava vaikutelma, että alan edunvalvonnan edustajat ovat tämän päivän orwellilaiseen uuspuheeseen nojaavassa työelämässä jokseenkin kädettömiä. Etujamme varmasti valvotaan ylhäällä suljettujen ovien takana, mutta operatiiviselle tasolle apua ei tunnu heruvan.  

Yleisesti ottaen omalta tuplapluskivalta mukavuusalueelta poistuminen avartaa näkymiä, joten toivotan osaltani liiton edustajat tervetulleiksi vierailemaan Ylen uudessa radiostudiossa. Voisin esitellä, miten tarkkailijajuontaja hoitelee tonttiaan uudessa kaksoisajattelua vaativassa tehtävässään.  

Lue lisää aiheista: