Väite

Jokaisen freelancerin pitäisi sijoittaa, kirjoittaa freelancetoimittaja Moona Laakso

Moona Laakso

Jos en sijoittaisi, en olisi nyt unelmatyössäni vapaana kirjoittajana. Jos en sijoittaisi, en olisi toteuttanut pitkäaikaista haavettani ja kirjoittanut kirjaa.

Niin kornilta kuin se kuulostaakin, sijoittaminen on antanut minulle mahdollisuuden toteuttaa unelmiani. Ennen kaikkea se tuo turvaa.

Raha puhututtaa freelancereita – syystäkin. Palkkiot pienenevät, töitä ei riitä, tulot ovat epäsäännöllisiä. Epävarmuus on arkipäivää. Juuri siksi kaikkien freelancereiden pitäisi sijoittaa.


Freen kannattaa sijoittaa, jotta ei olisi rahapulassa. Freen kannattaa sijoittaa, jotta voi joskus lomailla ja pärjätä myös niinä kuukausina, jolloin töitä ei ole tarpeeksi. Freen kannattaa sijoittaa, jottei tarvitsisi stressata. Sijoittaminen kannattaa myös siksi, että tulevaisuudessa voisi kirjoittaa vielä enemmän asioista, jotka oikeasti kiinnostavat.

Aloitin itse sijoittamisen neljä vuotta sitten. En ole saanut perintöä enkä voittanut lotossa. Alkupottina toimi kymppitonni, jonka sain yllättäen oikeusteitse takaisin vuosia aiemmin pieleen menneistä talokaupoista. Rahat olin aikanaan säästänyt palkkatöistä.

Aloitin ostamalla parilla sadalla eurolla Nordnetin Suomi-rahastoa sekä tonnilla Marimekkoa. Kuukausipalkastani jäi käteen 2 000 euroa, ja irrotin siitä sijoittamiseen kympeistä muutamaan sataseen kuussa.

Kun jäin äitiyslomalle ja myöhemmin hoitovapaalle, tein lehtijuttuja freenä ja sijoitin pörssiin sen mitä liikeni. Vaunulenkit kuuntelin sijoituspodcasteja.

Olen toki etuoikeutettu, koska olen terve ja työkykyinen ja voinut siksi tehdä töitä ja säästää. Minulla on myös ollut onnea. Sijoittaminen on viime vuosina kannattanut. Korona toi pörssikursseihin vain hetkellisen notkahduksen ja taas ollaan korkeammalla kuin koskaan.

Kun sijoittaa suuriin, vakaisiin pörssiyrityksiin, jotka maksavat hyvää osinkoa, ei voi mennä pahasti pieleen. Sijoittaminen nähdään riskinä, mutta itse näen isompana riskinä sijoittamatta jättämisen.

Ilman osakesalkkuani en olisi ehkä uskaltanut irtisanoutua hoitovapaalla vakityöstä ja hypätä freetoimittajaksi. Olin ollut aivan eri alan töissä enkä tiennyt, voisinko elättää itseni kirjoittamalla. Sijoitussalkku toi henkistä, mutta myös rahallista turvaa tiukempina aikoina. Osakesalkku auttoi myös silloin, kun päätin käyttää ison osan ajastani kirjan kirjoittamiseen. Pieni apuraha ei olisi riittänyt rahoittamaan kuukausia kestävää työtä.

Aina ei tietenkään pysty sijoittamaan. Minulla oli syksyllä vähemmän freetöitä, enkä pystynyt sijoittamaan pörssiin uutta rahaa. Päinvastoin jouduin nostamaan rahaa, jotta sain laskut maksettua. Mutta on maagista, että siellä jo oleva raha kasvaa jatkuvasti korkoa korolle.


Sijoittamisen ei tarvitse olla intohimo. En jaksa seurata pörssikursseja, enkä missään nimessä ole alan asiantuntija.

En haaveile rikastumisesta vaan vapaammasta elämästä. Sijoittaminen luo vapaille toimittajille enemmän vapautta. Vapauttahan saa ostettua rahalla: kun rahallista puskuria kertyy, free pystyy valitsemaan kirjoitustyöt yhä vapaammin. Eikö olisikin houkuttelevaa keskittyä tekemään enemmän oikeasti innostavia kirjoitustöitä ja vähemmän rahan takia tehtäviä juttuja?

Kesällä sijoitussalkkuni rahoitti jälleen yhden unelman. Ostin itselleni sijoitusasunnon Järvenpäästä. Pankista ei herunut lainaa, koska osittaisella hoitovapaalla olevaa tuoretta yrittäjää ei nähty houkuttelevana asiakkaana. Nostin osakesalkustani asunnon myyntihinnan suuruisen summan, reilut 30 000 euroa. Pystyin rahoittamaan oston, koska kyseessä oli uudiskohde, jonka hinnasta 70 prosenttia oli taloyhtiölainaa. Nyt minulla on asunto, joka toimii sekä tulonlähteenä että työhuoneena.

Tämän seurauksena osakesalkkuni kutistui huomattavasti, mutta on siellä vielä jotain jäljellä pahan päivän varalle. Sen ansiosta uskallan kirjoittaa seuraavankin kirjan.

Moona Laakso

36-vuotias freetoimittaja ja tietokirjailija, jonka juttuja on julkaistu muun muassa Me Naisissa, Trendissä ja Helsingin Sanomissa.

Opiskellut matkailualaa sekä kirjoittamista ja työskennellyt muun muassa asiakaspalvelutehtävissä sekä tapahtuma- ja viihdealalla. Ryhtyi päätoimiseksi freetoimittajaksi vuonna 2019.

Sijoittaa osakkeisiin ja rahastoihin sekä vuokraa sijoitusasuntoaan Airbnb:n kautta.

Julkaissut tietokirjan Vaurastu kuin nainen (Into 2021), jossa menestyneet suomalaisnaiset kertovat sijoituksistaan ja suhteestaan rahaan. Myös seuraava kirja tulee käsittelemään vaurastumista.