Journalisten

De nya journalisterna är influencers

Högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror, skriver Jeanette Öhman.

Under det amerikanska valåret 2020 beslöt jag mig för att kolla på Fox News lika ofta som på CNN. Jag fattade fort att Fox har två delar: nyhetsdesken och opinionsprogrammen. Nyhetsprogrammen gav en minst lika obunden version av dagens händelser som CNN, medan bland annat morgonshowen Fox and Friends, och programledarna Sean Hannity, Tucker Carlson och Laura Ingraham aggressivt stödde Donald Trump.

När Fox News som ett av de första mediehusen rapporterade att Joe Biden vunnit delstaten Arizona upplevde många konservativa Fox-tittare det som ett personligt svek från kanalens sida. De tittare som kände sig mest bedragna plockades fort upp av högermedierna Newsmax och One America News Network (OAN). Båda två med tveksam journalistisk integritet och avsevärt mycket längre ut på höger- och konspirationsflanken än Fox. Båda två en sorts förlängning av Trumps twitterflöde.

Newsmax har funnits i över tjugo år och hade i somras bara blygsamma 21 000 dagliga tittare. Antalet ökade stadigt inför presidentvalet och andra veckan i november låg siffran på 437 000 tittare. Det är lite jämfört med Fox News nästan två miljoner tittare, men Newsmax är ändå en av de största uppstickarna inom högermedier. Och de röner framgång i sociala medier. Veckan efter valet var Newsmax den tionde mest delade källan på Facebook.

 

Fler tittare innebär större annonsintäkter. De här högermedierna satsar mindre på att producera den bästa journalistiken och mer på att främst bekräfta det tittarna redan tror. Ett system av efterfrågan och utbud där efterfrågan styr. Programledarna blir influencers där flest följare är viktigare än fakta.

Newsmax satsar stort på att rekrytera programledare med tydliga profiler och hängivna följare. En av dem är Trumps före detta pressekreterare Sean Spicer, som efter att ha fått sparken från Vita huset bland annat setts dansa i Dancing with the Stars. OAN har slagit klorna i den före detta programledaren på Fox and Friends, Greg Kelly.

Att Fox News tittare glider över till medier som speglar en konspiratorisk världsbild är inte bara ett problem för Fox, utan för hela det demokratiska systemet. Här i USA spekulerar man för övrigt om Donald Trump efter den 20 januari kommer att få ett eget program på just Newsmax eller om han kommer att köpa hela mediehuset. Själv kommer jag att fortsätta att pendla mellan Fox, CNN och lägger dessutom till liberala MSNBC i hopp om att de tillsammans ska ge en övergripande bild av läget.