Pääkirjoitus

Koronavuoden sankarit

”Moni mediatyöläinen on vuoden aikana kiittänyt koronavuoden sankareita, kuten hoitohenkilökuntaa ja monia duunareita. Myös itsestä saa olla ylpeä”, kirjoittaa Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.

Koronavuonna 2020 tämän lehden lukijat ovat tehneet kirjaimellisesti elintärkeää työtä.

Toimittajat, kuvaajat, graafikot ja ohjelmatyöntekijät ovat laatineet ja välittäneet juttuja, joiden ansiosta suomalaiset ovat pysyneet informoituina ja elossa. Kääntäjät ovat huhkineet saattaakseen tiedot meiltä ja maailmalta kansalaisten saataville. Viestijät ovat tehneet ympäripyöreitä päiviä, jotta työntekijät, asiakkaat ja suuri yleisö tietävät missä mennään ja jotta Suomi pysyy käynnissä. Kustannustoimittajat ovat tarjonneet tietoa ja lohtua.

Me olemme työskennelleet omituisissa oloissa. Kotitoimistoja on pystytetty kuisteille ja keittiöihin. Radio-ohjelmaa on juonnettu liinavaatekaapista ja juttua kirjoitettu yllätyskaranteenissa eteläafrikkalaisessa puutarhamajassa. Haastatteluja on tehty videoyhteyksin, puhelimitse ja puolitoistametristen mikkikeppien avulla. Työkaverit ovat muuttuneet kuviksi ruudulla ja keskustelut heidän kanssaan ovat kuukaudesta toiseen alkaneet mantralla ”näkyykö, kuuluuko, sulla on mikki kiinni”.

Tänä vuonna kukaan ei ole säästynyt stressiltä. Moni on tehnyt töitä enemmän kuin koskaan aiemmin. Huoli terveydestä, läheisistä, kotimaasta ja maailmasta on painanut kuukausia. Eristäytyminen, kotikoulu ja karanteenit ovat lisänneet vaikeuskerrointa.

 

Työtilanne on ollut hyvin hankala. Jo keväällä melkein 70 prosenttia freelancereista kertoi tulojen pudonneen entisestään. Osalla työt loppuivat käytännössä kokonaan. Jotkin lehdet, esimerkiksi Tekniikan Maailma, ilmoittivat yksipuolisesti freelancereilleen laskevansa koronan takia palkkioitaan. Aikakauslehtitalot irtisanoivat vastikään runsaasti ammattilaisia. Etelä-Suomen Media irtisanoi, Kaakon Viestinnän yt-neuvottelut alkoivat inhottavasti joulun alla.

Työnantaja on ottanut lomautuksia helpottavasta poikkeuslainsäädännöstä kaiken irti ja lomauttanut villisti. Ympäri Suomea ollaan jouduttu pohtimaan, miten kaikkien aikojen kiireisimmästä vuodesta selviydytään ja kenen työ tässä tilanteessa on muka tarpeetonta.

Esimerkiksi Karjalaista julkaiseva Punamusta päätti joulukuussa hyödyntää poikkeuslakeja niin kauan kuin ne ovat voimassa ja ilmoitti, että kaikki 650 työntekijää ovat lomautusuhan alla. Sama yhtiö päätti maaliskuussa jakaa sijoittajille jättiosingot – vain kolme päivää sen jälkeen, kun yhtiössä pantiin ensimmäisen kerran koko henkilöstö lomautusuhan alle. Myös muut mediayhtiöt ovat sekä jakaneet osinkoja että lomauttaneet henkilökuntaa. Osingonjakoa kriisiaikana on paheksunut moni, jopa presidentti Sauli Niinistö.

Journalisti seurasi numerossa 4/2020, miten töitä tehtiin koronan ja lomautusten puristuksessa Turun Sanomissa ja Keskipohjanmaassa. Jälkimmäisessä päästiin syksyllä palaamaan täysipäiväiseen työskentelyyn, mutta Turussa – kuten monella muullakin työpaikalla – lomautukset ovat osin jatkuneet.

 

Ja silti. Verkkolehtien lukijaennätyksiä on rikottu tänä vuonna uudelleen ja uudelleen. Tietoa on jaettu, ihmisiä on tuettu, totuutta on kaivettu ja lausuntoja on tarpeen vaatiessa myös kyseenalaistettu.

Moni mediatyöläinen on vuoden aikana kiittänyt koronavuoden sankareita, kuten hoitohenkilökuntaa ja monia duunareita. Myös itsestä saa olla ylpeä. Tehokas tiedonvälitys on pelastanut henkiä. Tiedonvälityksen ammattilaiset ovat tehneet upeaa työtä ympäri Suomen. Kulkutaudin ja stressin keskellä on saatu aikaan tärkeää, omaäänistä, laadukasta jälkeä. Tämän lehden lukijat ovat kantaneet vastuunsa ja venyneet uskomattomiin suorituksiin mahdottomissa tilanteissa. Kiitos jokaiselle. Joulunaikaanne toivon lepoa ja rauhaa, uuteen vuoteenne valoa.