Kieli

Tähtien määrä katosi puolueen nimestä

Vanhoilla puolueilla on teksteissä vakiintuneet käyttönimensä ja lyhenteensä, mutta toimiiko sama ”aakkosmankeli” uusilla, pohtii Ville Eloranta.

Kielitoimisto pääsi yllättämään.

Helsingin Sanomien toimituksessa oli eduskuntavaalien alla pohdittu muun muassa sitä, miten Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liikkeeseen viitattaisiin teksteissä.

Vanhoilla puolueilla on vakiintuneet käyttönimensä ja lyhenteensä. Käyttönimi tarkoittaa, että esimerkiksi Kansallista Kokoomusta kutsutaan yleensä vain kokoomukseksi ja Suomen Keskustaa keskustaksi. Samalla alkukirjain pienenee.

Suositus ei ole pelkkä lehdistön oikku vaan noin 50 vuotta vanha kielenhuollon normi. Aakkosmankeliin ovat yhtenäisyyden säilyttämiseksi joutuneet myös muun muassa perussuomalaiset ja vasemmistoliitto, vaikka nimet eivät lyhenekään.

Suositusta on välillä ehdotettu kumottavaksi. Tällöin tekstissä voisi tehdä selvän eron vaikkapa Perussuomalaisten (puolue) ja perussuomalaisten (jäsenet) välille. Vakiintuneisuus on silti pitänyt ohjeen voimassa.

Hiljattain päivitetty Kielitoimiston ohjeisto esitteli viimein Seitsemän tähden liikkeen käyttönimen – pelkkä tähtiliike. Myöskään puoluekannan lyhenteessä ei ole alussa s:ää, vaan se on tl.

Moni virallinen nimi hahmottuisi jo sellaisenaan melko helposti ryhmittymäksi, vaikka alkukirjain olisi pieni. Suosituksen mekaaninen soveltaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa outouksia. Esimerkiksi kirjoitusasut muutos 2011 ja köyhien asialla olisivat kyllä olleet normin mukaisia, mutta mahtoiko niitä käyttää kukaan.

Jää nähtäväksi, muuttuuko Liike Nyt lopulta puolueeksi. Muotoilu liike nyt voisi johtaa erikoisiin tulkintoihin, eikä taivutusmuotojen rakentaminen yleensä taipumattomasta nyt-sanasta ole ihanteellista.

Sininen tulevaisuus oli nokkela ja ilmoitti hyvissä ajoin, että käyttönimeksi sopii siniset. Kielitoimisto ei itse asiassa tainnut keksiä tähtiliikettäkään tyhjästä: puolueen blogissa sitä on käytelty viime elokuusta lähtien.