Journalismi

Vaikeneminen kultaa

Kun toimittaja on tutustunut pitkään johonkin aihepiiriin, on mielekästä kuulla hänen näkemyksiään siitä. Valitettavasti vain useissa kolumneissa ei ole kyse mistään tällaisesta, kirjoittaa Janne Zareff.

Journalismin tehtävä ei ole vain faktatietojen levittäminen. Tutkitusti yleisöt kaipaavat journalismilta myös maailman tulkitsemista. Siksi tarvitaan tulkitsevia juttutyyppejä, kuten kolumneja.

Kun toimittaja on tutustunut pitkään johonkin aihepiiriin ja hänellä on tuosta aihepiiristä laaja asiantuntemus, on mielekästä kuulla hänen näkemyksiään siitä. Tai kun toimittaja on tehnyt laajan selvitystyön jonkin yksittäisen aiheen parissa, on järkevää kuulla hänen johtopäätöksiään.

Valitettavasti vain useissa kolumneissa ei ole kyse mistään tällaisesta. Usein toimittajalle tai hänen lähipiirilleen on tapahtunut jotain ikävää. Pyöräilijä on käyttäytynyt töykeästi, joten kolumnissa kerrotaan, millaisia kaikki pyöräilijät ovat. Tai välttämättä mitään ei ole edes tapahtunut: toimittaja vain arvelee vaikkapa lasten muuttuneen laiskoiksi ja kirjoittaa kolumnin siitä, millaisia nykyvanhemmat ovat. On vaikea nähdä, millaista mielekästä tehtävää tällaiset kolumnit täyttävät, ellei lasketa paljon puhuttua ”keskustelun herättämistä”.

Se, että jokin kirjoitus herättää keskustelua ei kuitenkaan mitenkään väistämättä tarkoita, että tuo kirjoitus oli tarpeellinen tai hyödyllinen. Se voi tarkoittaa, että kirjoituksen väitteet menivät niin päin honkia, että ihmiset joutuivat oikaisemaan niitä. Se voi tarkoittaa, että kirjoitus oli turhaan loukkaava ja ihmiset halusivat ilmaista sympatiansa turhaan loukatulle.

Julkinen keskustelu voi parhaiten silloin, kun esiin seuloutuvat parhaiten perustellut, olennaisimmat asiat huomioivat puheenvuorot. Tehokas jakeluorganisaatio voi kuitenkin nostaa tehokkaasti julkisuuteen myös puheenvuoroja, joilla ei tällaisia hyveitä ole. Isommilla resursseilla voi jaella sisällöltään yhdentekeviä puheenvuoroja, jotka vievät väistämättä huomiota paremmilta, mutta heikommilla jakeluresursseilla julkaistuilta teksteiltä. Siksi kaikki puheenvuorojen julkaiseminen ei edistä julkista keskustelua, joskus käy päinvastoin.

Joskus journalistin vastuu laadukkaan julkisen keskustelun ylläpitämisestä voi tarkoittaa vaikenemista.