Journalismi

Numeromagiaa

Journalismissa rakastetaan numeroita, koska ne indikoivat ihmisten mielissä luotettavuutta ja konkreettisuutta, jota toimitukset haluavat viestiä, Janne Zareff kirjoittaa.

Pedon luku 666. Epäonnen numero 13. Onnenluku 7. On olemassa valtavasti esimerkkejä siitä, miten numeroille oletetaan maagisia voimia. Googlettamalla esimerkiksi sanan ”numerologia” huomaa, että kyseessä on Suomessakin melkeinpä pienehkö teollisuudenala. Tavallinen tolkun ihminen tietysti tuhahtaa tällaisille taikauskoille. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö hän jollain mielensä syvemmällä tasolla luottaisi numeroiden taikavoimiin hänkin.

Julkisen keskustelun voittaja on se, joka pystyy sisällyttämään omaan väitteeseensä tarkkoja numeroita. Oletetaan esimerkiksi nimeltä mainitsematon maa, jossa halutaan parantaa työn tuottavuutta. A esittää, että päivittäistä työaikaa on pidennettävä 0,5 tuntia viikossa. B esittää, että työviihtyvyyttä on parannettava. Kumpi ehdotus otetaan julkisessa keskustelussa vakavammin ja kumpi saa palstamillejä ja ruutuaikaa?

Kumpikin keino voi lisätä sitä tuotosta, joka työstä syntyy, mutta toisaalta kumpikin voi myös olla hyödytön. 0,5 tuntia lisätyötä voi mennä niin sanotusti kattoon syljeskelyyn, kun taas työviihtyvyyden lisääntyminen voi vähentää sairastavuutta. Kumpikin voi olla tehokas keino jossain ja hyödytön toisaalla. Varmaa on, ettei kumpikaan ole ihmelääke, joka lisää tuottavuutta kaikkialla. Kuitenkin toiseen paljon herkemmin suhtaudutaan sellaisena. Siihen, jossa on mukana numero.

Numerouskovaisuus uusintaa itseään julkisuuden instituutioiden avustuksella. Journalismissa rakastetaan numeroita, koska ne indikoivat ihmisten mielissä luotettavuutta ja konkreettisuutta, jota toimitukset haluavat viestiä. Poliitikot rakastavat numeroita, koska ne uppoavat toimittajiin. Ja koska toimittajat ja poliitikot panostavat numeroihin, osaa myös yleisö niitä vaatia.

Selvimmin tämä näkyy aina vaalien alla, kun nähdään se omituinen näytelmä, jossa jokaisen puolueen on esitettävä muita suurempi luku kulloinkin valitusta aiheesta. Se voi olla jakovara, se voi olla kestävyysvaje, se voi olla lisää annettavaa tai pois otettavaa. Kaikkien on kuitenkin osallistuttava kisaan esittämällä numero. Sillä ilman numeroa puheenvuoro on merkityksetön. Sellaista on numeroiden aito, maaginen voima.