Työelämä

Häh, eikö sulla ole kesätöitä?

Alalla on vallalla niin kova kunnianhimo ja kilpailuhenki, että kesätyöttömyys nolottaa, kirjoittaa Anna-Sofia Nieminen.

Selittelin koko kevään kavereille ja kollegoille, miksi en mene kesätöihin.

Valmistun näillä hetkillä maisteriksi. Takana on nelisen vuotta töitä kesätoimittajana, ttt-läisenä ja monenlaisissa projekteissa. Tätä kesää en vietä toimituksessa.

Syy tulee tässä: haluan pitää ihka oikean kesäloman. Se on vähintään kuukauden mittainen ja oikeasti kesällä, eikä ah-niin-tuttu viikon miniloma ennen tai jälkeen kesärutistuksen. Sitten haluan keskittyä freelancetöihin.

Kyllä, minulle tarjottiin kesätöitä. Ja kyllä, ttt-vuoroja on riittänyt. Olen hokenut tätä jokaiselle kyselijälle. Pelkään, että muuten vaikuttaisin epäonnistujalta.

Pelko liittyy ilmiöön, jota voi kuvata vaikka sanalla kesuriharha. Alalla on vallalla niin kova kunnianhimo ja kilpailuhenki, että kesätyöttömyys nolottaa. Seuraavan kesän pestejä puidaan loppuvuodesta lähtien, eikä aina kovin lämpimään sävyyn.

On helppo harhautua kuvittelemaan, että yksi kesä leimaisi koko loppu-uraa.

Ajattelen kuitenkin, että kesätoimittajuus on vähän yliarvostettua. Se on kolmen kuukauden määräaikaisuus, johon pitää sitoutua puoli vuotta etukäteen. Töissä joutuu olemaan silloin, kun muu Suomi lomailee.

On toki tärkeää päästä uralla alkuun, saada se ensimmäinen ja toinen pesti. Mutta kun opinnot alkavat olla lopuillaan, kesätoimittajuuksia on kertynyt lukuisia ja ttt-vuorot ovat kartuttaneet kokemusta, tuntuu hölmöltä kisata edelleen kolmen kuukauden määräaikaisuudesta.

Freelancer tarvitsee aikaa ideoida, perehtyä erilaisiin aiheisiin ja hankkia toimeksiantoja. Sitä aikaaei tule, jos ei joskus lopeta muita töitä.

Kyselijöiden reaktiot kesätyöttömyyteeni ovat vaihdelleet. Toisten mielestä ratkaisu on yksinkertaisesti siisti. Toiset eivät tunnu ymmärtävän lainkaan, miksi en mene töihin, kun siihen kerran on mahdollisuus.

Olisihan se toki helppoa. Voisikirjoittaa juttuja mansikoista ja helteestä. Voisi jatkaa tuttua valittamista alan huonosta tilanteesta ja vakipaikan puuttumisesta.

Mieluummin kuitenkin teen omia projekteja ja määritän itse aikatauluni. Lomailen, kun Suomen kesä on parhaimmillaan. En halua mennä kesätöihin vain siksi, että niin kuuluisi tehdä.