Pääkirjoitus

Lisää pöhinää pönttöön

Pääkirjoitus.

Jari Hanskan ja Susanna Kuparisen lyhytdokumenttisarja Porttikielto Poriin on herättänyt hämmennystä ja vihastusta. Ihastustakin. Yle tilasi provokaation ja sai sen. Syntyi ”pöhinää”, ja sitähän nykyään pitää olla.

Dokumenttiteatterin tekijöinä ansioituneet Hanska ja Kuparinen vierailivat viime kesänä ”kesäisessä konsensushautomossa”, Porin Suomi Areenassa. He tivasivat yhteiskunnallisilta vaikuttajilta vastauksia kysymyksiin hyvinvointivaltion hiljaisesta purkamisesta.

Nyt Porttikielto Poriin on nähtävissä Yle Areenassa. Sen viestin voi tiivistää: Tekijät jallittavat hyväosaisuuden kuplassa elävää eliittiä, joka syö hyvin, höpöttelee ja juo. Ja kuuntelee 1960-luvun radikaalia, Bob Dylania, joka mainostaa nykyisin autoja.

Hanska ja Kuparinen eivät kumarra kuvia, heidän tyylilajinsa ei tukeudu Käytöksen Kultaiseen Kirjaan. Mikä on heidän suhteensa Journalistin ohjeisiin? Sitä arvioi Julkisen sanan neuvosto, jos asia sen käsittelyyn päätyy. Makutuomari JSN ei ole.

Vakavan pohdinnan aihe hankkeen synnyttämässä kalabaliikissa liittyy yrityksiin vaikuttaa journalistiseen työhön ja sisältöihin. Epäilemättä tekijöiden toiminta Porissa herätti kiihkeitä kysymyksiä ja yrityksiä ohjata myös lopputulosta. Sitä tapahtuu muissakin yhteyksissä.

Olennaista on, onnistuuko ulkopuolinen vaikuttaminen. Tässä tapauksessa on syytä uskoa, että ei onnistunut.

Ylen verkkosivuilla julkaistussa blogikirjoituksessa Jari Hanska esittää oman kuvauksensa ulkopuolisesta paineesta. Siihen liittyvä Ylen päälliköiden vastaus sekä kommenttien ketju kuvaa hyvin hankkeen herättämiä tuntoja.

Hienoa, että kaikki jupakan keskeiset elementit löytyvät nimenomaan Ylen sivustolta. Tällainen avoimuus on tervetullutta, vaikka kokonaisvaikutelma on hämmentävän sotkuinen.

Elämään jää paljon hyviä miettimisen aiheita. Saako vallasväelle esittää hankalia kysymyksiä? Pitääkö niihin saada vastaus missä ja milloin tahansa? Ovatko toimittajat liian korrekteja, päästetäänkö päättäjät liian helpolla? Mitä on kriittisyys, vallan vahtikoiruus? Eikö isokenkäisiä grillata riittävästi?

Porttikielto Poriin vei hetkeksi huomion kaikelta muulta Yleen liittyvältä. Sen melskeissä vähälle huomiolle jäi uutinen Ajankohtaisen Kakkosen lopettamisesta. Perinteinen ajankohtaismakasiini saa mennä, koska se ei ole synnyttänyt riittävästi ”pöhinää”, kuten päätöstä perusteltiin. Tilalle tulee somea hyödyntäviä huutokilpailuohjelmia.

Vastavoima Ei Käylle

Journalistiliitto lähtee mukaan selvitystyöhön, joka kartoittaa työntekijänpuolen uuden keskusjärjestön perustamisen edellytyksiä. Hyvä on mennä yhteisen pöydän ääreen ja katsoa, voiko keskusjärjestö parantaa liiton edunvalvontaa.
Journalistiliitto on pärjännyt neljä vuosikymmentä villinä, keskusjärjestöjen ulkopuolella. Keskusjärjestöjen ja niiden jäsenliittojen kanssa on tehty yhteistyötä tarpeiden ja tilanteiden mukaan.
Työelämän rajut muutokset antavat aiheen miettiä, pitääkö edunvalvonnan perustaa muuttaa. Neuvottelupöydän toisella puolella on otettaan vahvistanut ja yhtenäistänyt EK, joka yhä selvemmin assosioituu lyhenteeksi sanoista: Ei Käy.
Lopullisten päätelmien aika on vasta sitten, kun nyt alkanut selvitystyö on tehty.  Sen suuremmasta sitoumuksesta ei vielä ole kyse. Nyt katsotaan, millaisilla korteilla mahdolliset kumppanit pelaavat ja millaisin panoksin.