Kieli

Byrokraattisia iskuja

Taas on tullut iskuja päin pilkunpuleeraajan pläsiä. Yleisradiosta vuodenvaihteessa kuultua:

Niinistö sai Ahtisaaria vähemmän kannatusta. Pannaan me kaikki peukut pystyyn ja toivotaan, että saadaan valkoista joulua. Nyt pohditaan siitä, miten Kiinan talouskasvu on vaikuttanut Aasiaan.

Auts. Auts. Auts.

Taivutustillikoita kielinipottajan korville. Toivoa sopii, että kyse on puheen lipsahduksista eikä toimittajien kielitajun hämärtymisestä.

Lupaan panna tänä vuonna luupin alle tämän taivuttamisasian. Lupaan myös tarkkailla, miten toimittajat valitsevat sanansa kertoessaan viranomaisista. Monet journalistiset tekstit ovat byrokratiasta puhuttaessa avoimen puolueellisia.

Nyt on suorastaan muotia moittia julkista hallintoa ja pykälien paljoutta. Journalistien kielessäkin vilahtelee sellaisia sanoja kuin byroslavia, sääntö-Suomi ja normitalkoot.

Yksi kohuista nostatettiin äsken Vantaalla. Oma-aloitteiset asukkaat jäädyttivät osan yleistä leikkipuistoa lasten luisteluradaksi ilman kaupungin lupaa. Yle otsikoi asiaa käsittelevän verkkouutisensa räväkästi: ”Virkamiehet iskivät – lasten luvaton luistelukenttä kiellettiin”.

Samaa ”terroristibyrokraatti”-laulua lauloi moni muukin, esimerkiksi Ilta-Sanomat verkkouutisessaan: ”Onko tässä mitään järkeä? Kaupunki kielsi luistinradan liukastumisvaaran takia”. Jutussa puhutaan arvottavasti myös luistinratafarssista.

Toimittajien asenteita korostavat kielelliset valinnat tuskin ovat lipsahtaneet uutisiin vahingossa. Journalistit tunnustelevat ajan valtimoa, eli sopulit ne vaan ulvovat some-susien kanssa.

Lue lisää aiheista: