Sananvapaus

Puolan vaaleissa taistellaan lehdistönvapaudesta – oppositio haluaa palauttaa Puolaan vapaan median

Kello on 19.30 Puolan pääkaupungissa Varsovassa. Mielenosoittajat nostavat banderollinsa ilmaan, kun mielenosoittaja Julia Łowkis osoittaa megafonilla Puolan valtakunnallisen mediayhtiön Telewizja Polskan (TVP) pääkonttorin suuntaan. Hän soittaa nauhalta kommunistista propagandahymniä. Hymni muistuttaa mielenosoittajia sensuurin ajoista ennen vuotta 1989, jolloin Puola oli Neuvostoliiton vaikutusvallan alla. 

Puolan pääuutislähetyksen aikaan joukko mielenosoittajia seisoo Varsovan tv-studioiden edessä. Näin on tapahtunut joka ilta jo pitkään.

 ”TVP valehtelee! TVP valehtelee! TVP valehtelee – aivan kuten PiS”, mielenosoittajat huutavat yhteen ääneen. Łowkis pitää yhdessä valmistellun protestipuheen. 


Julia Łowkis on yksi protestiliikkeen perustajista. Liike syntyi vastauksena Gdanskin liberaalin pormestarin Pawel Adamowiczin murhaan vuonna 2019. Mielenosoittajat uskovat, että TVP on osittain vastuussa murhasta levittämällä valheita ja yllyttämällä kansalaisia vihaan ja väkivaltaan. 

Heidän mielestään TVP on Puolassa vuodesta 2015 vallassa olleen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) jatke. Vielä muutama vuosi sitten TVP oli maan suosituin tv-kanava. 

Käynnissä on protesti numero 1278. Mielenosoittajat vannovat jatkavansa protestointia ainakin 15. lokakuuta pidettäviin parlamenttivaaleihin asti. He haluavat muistuttaa toimittajia ja ohikulkijoita Puolan lehdistönvapauden huonosta tilasta. 

Erityisesti nuoret eivät luota TVP:hen. Kyselyn mukaan yhdeksän kymmenestä 18-40-vuotiaasta on menettänyt luottamuksensa kanavaan. PiS:n äänestäjistä kaksi kolmesta luottaa siihen edelleen. PiS:n kannattajat ovat tyypillisesti yli 60-vuotiaita. 


Kansalliskonservatiivinen Laki ja oikeus -puolue julistautui voittajaksi vuoden 2015 vaaleissa. Pian sen jälkeen Puolan poliittiset muutokset alkoivat jättää jälkensä TVP:hen. 

”PiS vaihtoi oman väkensä johtokuntaan yrittäessään ottaa median haltuunsa, eikä mennyt kauaakaan, kun valheet ja manipulointi alkoivat”, sanoo entinen TVP-pomo Tomasz Sygut. 

Telewizj Polskan entinen johtaja Tomasz Sygut jätti työnsä pian sen jälkeen, kun Laki ja oikeus -puolue nousi valtaan.

”Julkisesta mediasta tuli PiS:n propagandaministeriö. Se aloitti opposition ja kaikkien niiden tuhoamisen, jotka eivät kannata hallitusta”, jatkaa Sygut. Hän johti vuoteen 2015 asti maan suurinta uutiskanavaa TVP Infoa. 

Hän jätti työnsä viiden TVP-vuoden jälkeen, kun ilmeni että yhtiö oli alistettu hallituksen uudelle linjalle. 

”Olin vihainen nähdessäni, miten televisiokanava oli tuhoutumassa. Olin myös pettynyt siihen, kuinka monet toimittajat jatkoivat TVP:n palveluksessa”, Sygut sanoo. 

“Toimittajilla oli kaksi vaihtoehtoa: joko oli tuettava hallitusta tai ryhdyttävä etsimään uutta työtä.” 

Tomasz Sygut on jättänyt journalismin hetkeksi taka-alalle. Hän työskentelee nyt Varsovan suurimman bussiyhtiön viestintäpäällikkönä. Hän on tyytyväinen uuteen elämäänsä, mutta on huolissaan siitä, millainen tulevaisuus puolalaisilla toimittajilla on edessään. 

”Työskentelin toimittajana yli 20 vuotta, joten joskus kaipaan sitä. Olen kuitenkin tyytyväinen uuteen perhe- ja työelämääni, joten minulla ei ole henkilökohtaisesti mitään valittamista. Mutta olen huolissani siitä, millaisessa maassa lapseni kasvavat”, Tomasz Sygut toteaa. 


Kuukausia sen jälkeen, kun hallituksen juuri nimittämä TVP:n johtokunta aloitti työnsä, monet toimittajat seurasivat Tomasz Sygutin lähtöä. 

Puolalaisille tv-katsojille tuttu uutisankkuri Grzegorz Nawrocki ilmoitti suorassa lähetyksessä vuonna 2016 jättävänsä kanavan. 

”Irtisanoin itseni, kun kanavan uusi pomo nimitettiin, ja niin teki muutama sata kollegaani. Uutisankkureista vain muutama jäi”, Nawrocki sanoo. 

BBC:lläkin toimittajana työskenneellä Nawrockilla ei enää ollut vapaat kädet tehdä työtään. Hän koki tämän valmistautuessaan televisio-ohjelmaan, jossa hänen piti haastatella Puolan parlamentin jäsentä. 

”Minulle annettiin lista, jossa oli kysymykset, jotka minun piti kysyä sekä aiheet, jotka olivat kiellettyjä. Näin ei ollut koskaan aiemmin käynyt. Tajusin, etten voisi enää esittää haluamiani kysymyksiä, Nawrocki sanoo. 

TVP:llä työskennellyt uutisankkuri ja toimittaja Grzegorz Nawrocki jätti työnsä vuonna 2016.

 TVP:n perustana aiemmin olleet journalistiset kriteerit katosivat monien työntekijöiden mukana. 

”Toimittajan pitää erottaa mielipiteet faktoista. TVP:ssä näin ei kuitenkaan enää ollut, ja mielipiteistä tuli eräänlaisia faktoja.”  


Laki ja oikeus nousi valtaan vuonna 2015. Silloin Puola oli 18. sijalla Toimittajat ilman rajoja -järjestön (RSF) ylläpitämässä lehdistönvapauslistauksessa. Se oli Puolan korkein sijoitus rankingin käyttöönoton jälkeen. 

Viime vuosina Puola on pudonnut listalla alaspäin. Nyt maa on 57. sijalla Kosovon ja Burkina Fason välissä. Lasku johtuu suurelta osin TVP:ssä tapahtuneista muutoksista, josta on RSF:n mukaan tullut ”hallituksen propagandaväline”. 

PiS kertoo tehneensä uudistuksia ”tiedotusvälineiden moniarvoisuuden lisäämiseksi”. Lisäksi PiS haluaa ”polonisoida” maan tiedotusvälineet ja tehdä niistä riippumattomia ulkomaisesta vaikutuksesta. Osana tavoitetta Puolan kansallinen öljy-yhtiö PKN Orlen osti mediayhtiö Polska Pressin saksalaiselta yhtiöltä vuonna 2020.  

Polska Press omistaa 20 Puolan 24 suurimmasta sanomalehdestä, 120 viikkolehteä ja satoja verkkosivuja, joita lukee kuukausittain yli 17 miljoonaa käyttäjää. 

Öljy-yhtiön mukaan ”Polska Pressin ostoa käsitellään investointina liiketoiminnan kehittämiseen eikä se vaikuta toimitukselliseen linjaan”. 

Vuonna 2020 PiS yritti toteuttaa myös uuden medialain, joka kieltäisi Euroopan ulkopuolisia omistajia omistamasta yli 49 prosenttia puolalaisista radio- ja televisioasemista. 

Medialaki Lex TVN oli suunnattu amerikkalaisen Discovery-yhtiön omistamaa yksityistä mediaorganisaatiota TVN:ää vastaan. TVN tarjoaa edelleen poliittisesti riippumatonta journalismia ja on ohittanut TVP:n puolalaisten suosikkitelevisiokanavana. 

Puolan presidentti Andrzej Duda päätyi kuitenkin mitätöimään lain EU:n ja Yhdysvaltojen voimakkaan kritiikin takia. Presidentti pelkäsi, että laki vahingoittaisi Puolan suhteita Yhdysvaltoihin.  

Yksityiset tiedotusvälineet tuottavat edelleen riippumatonta ja valtakriittistä journalismia. Silti monet – erityisesti vanhemmat kansalaiset – joutuvat tyytymään valtion omistaman TVP:n tulkintaan maailman tilanteesta. 

Lehdistönvapauden asiantuntija Andrzej Krajewski toivoo, että maan parlamenttivaalit toisi käänteen Puolan journalismin kehitykselle.

Vuonna 2022 televisiosignaalin uudistamisen jälkeen 1,5 miljoonaa puolalaista menetti pääsyn kahdelle suurelle yksityiselle tv-asemalle TVN:lle ja Polstatille.  TVP lähettää ohjelmaa edelleen kansalaisille, joilla ei ole moderneja vastaanottolaitteita. 

Lisäksi nykyinen hallitus käyttää kansallisen öljy-yhtiön ostamia paikallisia sanomalehtiä ”oman poliittisen hankkeensa edistämiseen”, sanoo lehdistönvapauden asiantuntija Andrzej Krajewski. 

”Kyseessä on valtion omistama yhtiö, jolla on suora yhteys PiS:n hallitukseen, siitä ei ole mitään epäilystä. He ovat myös huolehtineet siitä, että monet päätoimittajat erotetaan. Vaaleissa he noudattavat varmasti puolueen linjaa”, Krajewski sanoo. 

Vuosina 2012–2016 hänen tehtävänään oli valvoa lehdistönvapautta Puolan radio- ja televisiohallituksessa.  

Konttorin seinällä roikkuu pieni kehystetty valokuva Valkoisen talon Oval Officesta, jossa hän TVP:n silloisena Washingtonin kirjeenvaihtajana istuu presidentti George H. W. Bushia vastapäätä. 

”Silloin TVP:lle työskentely ei ollut häpeällistä”, Krajewski sanoo. 

Hänen toimikautensa Puolan radio- ja televisiohallituksessa päättyi vuonna 2016. Sen jälkeen Krajewski on jatkanut Puolan tiedotusvälineiden kehityksen tarkkaa seuraamista. Hän työstää parhaillaan suuren kansainvälisen yrityksen tilaamaa raporttia TVP:n yhteyksistä hallitukseen. 

Krajewski on edelleen toiveikas, että ensi sunnuntain vaalit voivat olla käännekohta Puolan journalismille, jos oppositio onnistuu valtaamaan hallituksen virastot. Oppositiota johtaa entinen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana Donald Tusk

Pääoppositiopuolue Kansalaisfoorumi on nostanut mediavapauden keskeiseksi kysymykseksi. Tämän vahvistaa puolueen pääsihteeri Marcin Kierwinski puolueen konttoreista Varsovassa. 

”Jos voitamme vaalit, nimitämme ensimmäiseksi TVP:lle uuden johtajat. Korvaamme myös työntekijät, joiden pitäisi olla toimittajia mutta jotka käytännössä työskentelevät PiS:lle. Lisäksi myisimme Polska Pressin. On aika outoa, että öljy-yhtiö omistaa paikallislehtemme.” 

Pääsihteeri lupaa, että TVP:n toimittajilla on jälleen vapaat kädet, jos Tusk pääsee valtaan. 
 
”Kahdeksan vuotta sitten TVP oli tavallinen julkisen palvelun kanava, ja se tulee olemaan sitä jälleen. Mielestäni meidän pitäisi yrittää luoda puolalainen vastine BBC:lle”, Marcin Kierwinski sanoo. 


Kello on 20.22 TVP:n pääkonttorin edessä Varsovassa. Mielenosoittajat kokoontuvat muutaman makeispussin ääreen tekemään yhteenvetoa päivän mielenosoituksesta ennen kuin he lähtevät omille teilleen. 

 ”Nyt haluan pitää tauon ja viettää aikaa tyttäreni kanssa,” eräs mielenosoittaja sanoo. 

 Mikä saa sinut seisomaan täällä neljä vuotta? 
”Seison tässä, koska olen erittäin vihainen tilanteesta, jossa olemme,” Julia Łowkis vastaa lyhyen tuumaustauon jälkeen. 

 Huomenna mielenosoitus alkaa jälleen klo 19.30. 

 TVP ei halunnut kommentoida artikkelissa esitettyä kritiikkiä.