Näinkö on?

Pysyt Aamulehdessä, kunnes Yleltä avautuu päätoimittajan paikka, Sanna Keskinen

Aamulehden uusi vastaava päätoimittaja lopetti Kalevan aamukokoukset ja saattaa tehdä samoin myös tulevassa työpaikassaan.

Ennen Kalevaa olit reilun vuoden pätkät Oulun kaupungilla ja Kainuun Sanomissa. Kalevassa vierähti reilut kolme vuotta. Aamulehdessä aiot olla korkeintaan kaksi vuotta.
Olen nopea ihminen ja pitää uskaltaa tarttua mahdollisuuksiin, joita eteen tulee. Aamulehti oli sellainen tarjous, että aika vaikea siihen oli olla tarttumatta. Siellä varmasti riittää tehtävää moniksi vuosiksi eteenpäin.

Viime keväänä lähdit kesken Kalevan muutosneuvotteluiden unelmalomalle Etelä-Amerikan Andeille. Oli ihanaa päästä vähäksi aikaa irti töistä!
Voin tunnustaa, että siinä tilanteessa oli ihanaa päästä pois töistä. Ajoitus lomalle oli surkea, mutta voin puolustautua sillä, että loma oli varattu jo kaksi vuotta aiemmin ja olin haaveillut matkasta lukioikäisestä asti. Loman jälkeen tein kuitenkin ne ikävimmät työt ja toimenpiteet, ja se oli aika raju lomaltapaluu!

Sinulla on vahva kirjallisuustausta, mutta olet karsinut Kalevasta erityisesti kulttuurisivuja. Maailmassa on kiinnostavampaakin julkaistavaa kuin kritiikkiherkkien kirjailijoiden horinat.

Arvostan kirjailijoita ja se on suosikkiammattini heti toimittajan työn jälkeen, mutta kulttuurijournalismi ei ole digiyleisön suosikki. Meidän pitäisi pystyä tekemään lukijaa kiinnostavaa kulttuurisisältöä, joka tavoittaa myös nuoren yleisön. Ihan liikaa on tehty instituutioille suunnattua journalismia tai kriitikon omaa ammattitaidon esittelyä.

Kaleva uutisoi viime syksynä Oulun entisen virkamiehen suhmuroinneista. Sinä tiesit asiasta paljon aiemmin, mutta et uutisoinut, koska et halunnut ikävyyksiä entisille työkavereillesi.
Entisen työkaverin tekemien virheiden tuominen julkisuuteen ei tosiaan ollut mukavaa. Minulla olleen tiedon mukaan kyse ei olisi ollut niin vakavasta väärinkäytöksestä, kuin miksi se lopulta paljastui. Henkilö ei myöskään ollut enää viranhaltija, joten journalistiset perusteet eivät mielestäni silloin riittäneet julkaisuun. Vasta kun hän haki Oulun johtoon ja kansanedustajaksi, tutkimme asian tarkemmin ja kerroimme siitä perusteellisesti uutisissa, analyyseissä, kolumneissa ja pääkirjoituksissa.

Perustelit Suuri journalistipalkinto -ehdokkaaksi nousseen uutisen hyllyttämistä sillä, että virkamies oli siirtynyt yksityisyrityksen toimitusjohtajaksi. Lehden täytyy varoa, ettei suututa potentiaalisia ilmoittajia.
Tämä yritys ei taida edes olla ilmoittaja Kalevassa. Uutista ei hyllytetty missään vaiheessa, vaan se tehtiin, kun sille oli kriteerit. Yksityisen kuljetusliikkeen toimitusjohtaja ei ole yhteiskunnallisesti niin merkittävässä asemassa, että uutisointi olisi ollut perusteltua alkuperäisillä tiedoillamme.

Lopetit Kalevan päivittäiset aamukokoukset, koska toimitusta on aivan turha pitää ajan tasalla kaikista toimituksen asioista. Aiot tehdä samoin myös Aamulehdessä.
Lopetin aamukokoukset, koska niissä kaikkien ajatukset olivat vain printissä. Minulle oli annettu tehtäväksi nopeuttaa Kalevan digisiirtymää. Vanhat rakenteet pitää rikkoa, jos haluaa muutosta. Tiedon saa kulkemaan muutenkin. Aamulehteen menen avoimin mielin ja muutan tapoja, jos on tarvetta.

Olet syntyisin Tampereelta ja olet koko urasi ajan halunnut palata sinne. Aiotkin pysyä Aamulehdessä, kunnes Yleltä avautuu päätoimittajan paikka.
Tampere on minun lempikaupunkini ja olemme löytäneet tosi mieluisan uuden kodin, joten saatanpa pysyä siellä vaikka koko loppuelämäni. Olen enemmän kaupallisen median ihminen, joten Ylessä työskentely tuskin kiinnostaa minua.

Sanna Keskinen, 49

Kalevan vastaava päätoimittaja toukokuusta 2020. Siirtyy Aamulehden vastaavaksi päätoimittajaksi lokakuussa 2023.

Kalevan toimitus oli 2023 ehdolla Suuren Journalisti-palkinnon saajaksi uutisoinnistaan Oulun kaupungin johtajahaun käänteistä.

Työskennellyt aiemmin muun muassa Kainuun Sanomien päätoimittajana, Oulun kaupungin viestintäjohtajana ja Raahen Seudun päätoimittajana.

Aloittanut toimittajana Keskipohjanmaassa 2001. Toimi sitä ennen Hämeen ammattikorkeakoulun viestinnän ja äidinkielen opettajana.

Koulutukseltaan filosofian maisteri Tampereen yliopistosta (1998) pääaineena Suomen kirjallisuus.

Harrastaa liikuntaa, erityisesti koiran kanssa luonnossa, sekä kirjallisuutta, kuvataidetta ja satunnaisia käsitöitä.