Näinkö on?

Sinua hirvittää, että kansanedustajana joudut tapaamaan tavallisia kansalaisia, Susanne Päivärinta 

Pitkän uran toimittajana tehnyt kansanedustaja haluaa leikata entisen työnantajansa Ylen rahoitusta.

Aiot tuoreena kansanedustajana edistää hartiavoimin entisen työnantajasi Ylen rahoituksen leikkaamista. 
Aion edistää täysin päivärinnoin mediakentän reilua kilpailua Suomessa ja median moniäänisyyden turvaamista. Ylen julkisen rahoituksen merkitys korostuu, kun samaan aikaan yksityistä mediaa tuetaan Suomessa muita Pohjoismaita kitsaammin. Ylen rahankäyttöä tulisi läpivalaista ja rahoitusta arvioida kriittisesti. 
 
Miten Ylen leikkaaminen tukee median moniäänisyyden lisäämistä?   
Jos Ylen julkisesta rahoituksesta saamaa osuutta lasketaan, pitäisi vähintäänkin leikkausta vastaava summa kohdentaa yksityisen median toimintaedellytysten vahvistamiseksi. Väite, ettei Yle kilpaile yksityisen median kanssa, on puppua. Jopa Ylen hallituksen puheenjohtaja Matti Apunen on sen tunnustanut.  
 
Paras tapa todistaa kokoomuskavereille olevansa oikeasti tosi kova poliitikko on se, että vaatii potkuja entisille toimittajakollegoilleen. 
Kokoomuskavereille tuollainen todistaisi pelkästään tolloutta.  
 
Sanoit eduskunnan istunnossa, että Yle on vanhanaikainen ja kallis organisaatio, josta on varaa leikata. Sinulla on jäänyt jotain hampaankoloon Ylen ajoiltasi ja haluat nyt kostaa. 
Organisaatiota tulee tehostaa ja prosessit modernisoida. Paisuneen koneiston sijaan varat tulisi kohdentaa ennen muuta sisältöihin ja niiden ahkerille tekijöille. Sain tehdä Ylessä yli 20 vuotta kaikkea mitä halusin. Minua pyydettiin jäämään ja tarjottiin uutta ohjelmaakin. Ei siis ole mitään kostettavaa. 

Nimesit Yleltä lähtösi syyksi ex-päätoimittaja Atte Jääskeläisen harjoittaman sensuurin. Oikeasti olit lähdössä muutenkin, mutta lähtö Yleltä sensuurin takia kuulostaa korskeammalta.  
Sensuuri oli yksi syy ja oli tärkeä sanoa se ääneen. Tuolloin Yle ei ollut vielä saanut JSN:ltä langettavaa päätöstä eikä [Olli] Mäenpää ollut tehnyt raporttiaan, joka oli Ylen kannalta hyvin karua luettavaa. Yle oli tuolloin sen verran sekaisin, ettei minulla ollut aikaa jäädä odottamaan sen tervehtymistä.   
 
Totesit samassa yhteydessä, että “kotimaisten tv-tuotantoyhtiöiden toimintaedellytykset pitää turvata”. Näin juuri pitää tehdä, koska miljonäärimiehesi on tuotantoyhtiön pomo.  
Yli parinkymmenen kotimaisen tv-tuotantoyhtiön työllisyysvaikutus on suuri kuten myös niiden merkitys kulttuuriin ja investointien kerrannaisvaikutuksiin. 
 
Ei siis ole lainkaan hölmöä nostaa esiin ala, jolla oma puoliso toimii. 
Minulla on paljon tuttuja eri toimialoilla enkä rajaa puheitani sen takia pois.   

Ylegatesta (2016) toimittajien pitää oppia, ettei pääministerin touhuja sovi ihan loputtomasti tonkia tai muuten lähtee rahoitus. 
Ylegate oli skandaali, jossa Ylen journalistisen päätöksenteon ja sen rahoitukseen liittyvä poliittisen vaikuttamisen välinen palomuuri petti. Oppi on se, että pääministerin ja poliittiseen painostukseen taipuvan päätoimittajan touhuja pitää tonkia ihan viimeiseen asti. Näin täytyy toimia nykyisen pääministerin ja kaikkien muidenkin ministereiden kohdalla, ja kansanedustajien, ja virkamiesten!  
 
Puheet toimittajien punavihreydestä ja vassarisympatioista ovat naurettavia. Kokoomus on toimittajille luontevampi valinta.  
Moni näyttää yllättyneen, etteivät kaikki toimittajat olekaan punavihreitä ja vasemmistolaisia.  
 
Moni piti sinua Yle-vuosinasi vasemmalle kallellaan olevana toimittajana. Olet ylpeä siitä, miten hyvin onnistuit peittämään todelliset mielipiteesi. 
Tekemisiäni toimittajana ei ole ohjannut mielipiteet, vaan faktat. Olen grillannut kaikkien eri puolueiden edustajia ja puolueisiin kuulumattomia, ja minun on syytetty olevan kallellaan ihan joka suuntaan riippuen siitä, kuka on ollut vastapuolella.  
 
Iltalehti on luonteva etappi matkalla yleläisestä kokoomuslaiseksi.  
Journalistina tein töitä usealle kaupalliselle medialle ennen Yleä ja myös Ylen aikana. Työskentelin myös Tarinatalossa vuosikausia ja Ylen jälkeen IL-TV:ssä. Vuodet opettivat tajuamaan kulurakenteita ja sen, että hyvää journalismia ja uusia ohjelmakonsepteja voi luoda ilman vuosien vatulointia ja ohjeisorganisaatioita. 

Toimittajana tapasit paljon poliitikkoja ja muuta yhteiskunnan eliittiä. Sinua hirvittää, että poliitikkona joudut tapaamaan myös ihan tavallisia kansalaisia. 
En koskaan istuskellut eduskunnan kuppilassa enkä muissa riennoissa tapailemassa yhteiskunnan eliittiä, vaan studiossa tenttaamassa heitä. Yksi tavaramerkkini on ollut nimenomaan tavallisten ihmisten haastattelut ja vaalikampanjani paras anti oli kansalaisten kohtaaminen. 

Et malta odottaa, että pääset vieraaksi Ylen A-talkiin.  
Kyllä minä maltan odottaa. Kutsua ei ole vielä tullut. 
 
Levytit vuonna 2004 sanoittamasi kappaleen “Vietä kaunis elämä”. Toivot, että voisit levyttää kappaleen uudelleen duettona yhdessä Sauli Niinistö -fanilaulustaan tunnetun Kurren kanssa.  
Toivon, että voisin levyttää sen kappaleen uudelleen joko Sauli Niinistön tai Blind Channelin Joelin ja Nikon kanssa.