Sananvapaus

“Meillä Unkarissa oli ennen samanlainen lehdistönvapaus kuin teillä Suomessa”

Miljoonan euron joukkorahoituskampanja, jolla pystytettiin 70 hengen uutistoimitus.

Heinäkuussa 2020 Unkarin suurimman verkkolehden, yli miljoona henkeä päivittäin tavoittavan Indexin toimitus irtisanoutui ja perusti kahta kuukautta myöhemmin uuden julkaisun, Telexin. Unkarilaisjulkaisun synnystä tuli maailmanlaajuinen uutinen Japania, Yhdysvaltoja ja Suomea myöten. 

Sittemmin Telexistä on tullut yksi maansa suurimpia verkkojulkaisuja, jonka päivittäinen liikenne on reilut 500 000 kävijää. Telexin kehityspäällikkö, Suomessa alkuviikosta vieraillut Veronika Munk kuvaa liiketoimintamallia: valtaosa tuloista on lahjoituksia, minkä lisäksi rahaa tulee mainostuotoista ja apurahoista.

“Toimintamme on tällä hetkellä taloudellisesti kestävällä pohjalla, mutta kaikki riippuu olosuhteista. Jos iso joukko lukijoita päättäisi lopettaa kuukausilahjoituksensa tai tulisi talouskriisi, olisimme ongelmissa. Se tekee tästä haurasta”, julkaisun ensimmäisenä päätoimittajana vuodenvaihteeseen asti toiminut Munk kertoo.


Unkarin lehdistönvapaustilanne on Munkin mukaan pysynyt Telexin toiminta-ajan ennallaan.

Hän kuitenkin korostaa, että tilanne oli Telexin aloittaessa puolitoista vuotta sitten jo erittäin huono. Yksi keskeisistä unkarilaisen journalistin ongelmista on vaikeus saada haastatteluja viranomaisilta.

“Lehdistönvapaustilanne ei ole muuttunut, mutta sitä ei silti voi pitää hyvänä asiana. Jos ihmiset eivät vastaa kysymyksiin, se ei ole normaalia.”

Unkarin mediakenttä on jakautunut kahteen: valtaosa julkaisuista on kytköksissä maata hallitsevaan Fidesz-puolueeseen, minkä lisäksi maassa toimii edelleen hallituksesta riippumattomia julkaisuja.

Hallitusmyönteisestä mediasta noin 500 julkaisua kuuluu tiukasti Fideszin taskussa olevaan “Keski-Euroopan lehdistö- ja mediasäätiöön”, unkarinkieliseltä lyhenteeltään KESMA, joka julkaisee samoja artikkeleita eri julkaisuissa.

Munk huomauttaa, että Unkarin lehdistönvapaustilanne muuttui nopeasti – vielä vuonna 2006 maa sijoittui Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä kärjen tuntumaan, sijalle 10.

“Meillä Unkarissa oli ennen samanlainen lehdistönvapaustilanne kuin teillä Suomessa. Kun aikoinaan aloitin urani, minulla oli samanlaiset edellytykset tehdä työtä kuin teillä nyt”, Munk sanoo.


Tänä keväänä Telex pääsi tukemaan kollegoitaan hädässä, kun se laajeni Unkarin rajojen ulkopuolelle. 

Romanian laajalle unkarilaisvähemmistölle uutisia tuottanutta, Telexin kanssa yhteistyötä tehnyttä Transindex-verkkolehteä alettiin painostaa poliittisesti. Julkaisun toiminta oli uhattuna, joten Telex päätti palkata julkaisun kaikki kymmenen toimittajaa ja perustaa heidän toimintansa jatkumista varten uuden Transtelex-verkkolehden.

Telex on laajentunut myös Unkarin puolella. Neljän aluetoimituksen kautta se on voinut työllistää työnsä hallituksen propagandakoneiston takia menettäneitä toimittajia.

“Kun vapaan lehdistön tilanne alkoi heikentyä Unkarissa, ensimmäisenä katosivat maakuntalehdet. Meillä on Győrin kaupungista useita aluetoimittajia, jotka lähtivät alueen lehdestä sen päädyttyä hallituksen käsiin.”


Telex on saanut itse apua muun muassa Tšekistä suuren rahalahjoituksen muodossa sekä Suomesta erilaisen tuen kautta. Helsingin Sanomain säätiö on rahoittanut Telexille vuoden mittaisen harjoitteluohjelman nuorille toimittajille.

“Se on kestonsa takia ainutlaatuinen. Olemme suunnitelleet heidän koulutustaan sillä ajatuksella, että vuodessa koulutamme heistä kollegoitamme. Ajatuksena on, että he jäisivät meille”, Munk sanoo.

Lisäksi Telexillä on Helsingin Sanomien toimituksen kanssa säännöllisiä mentoritapaamisia. Julkaisut ovat käyneet yhdessä läpi muun muassa syitä verkkotilausten päättymiseen ja keinoja tilausten jatkamiseksi.

“Heillä on hyvin laajaa kokemusta tilaustuottoihin perustuvan verkkojournalismin tekemisestä, mitä meillä Unkarissa ei vielä samalla tavalla ole”, Munk sanoo.

“Yleisömme on korkeasti koulutettuja kaupunkilaisia miehiä. Haluaisimme olla vähän avoimempia naisyleisölle ja kysyimme myös Helsingin Sanomien kokemusta siitä, millainen sisältö voisi toimia heidän tavoittamisekseen.”


Toiminnan kehittämisen lisäksi Telexin huomio on huhtikuussa käytävissä Unkarin parlamenttivaaleissa. Maan nykyinen hallinto on heikentänyt journalismin toimintaedellytyksiä merkittävästi, kun taas oppositio on pitänyt esillä vapaan journalismin merkitystä.

Munk huomauttaa, että sodan aikaan ihmisillä on tapana äänestää jo vallassa olevaa hallintoa.

“Tällä hetkellä ei tunnu siltä, että Unkarissa olisi vaalit tulossa. Kaikki huomio on Ukrainan sodassa.”

Lue lisää aiheista: