Näinkö on?

Aiot muuttaa Haaga-Helian Itä-Pasilan yliopistoksi, Anne Leppäjärvi

Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun journalismikoulutuksen johtaja tietää, mikä on paras tutkinto toimittajalle.

Mietit journalismikoulutuksen käynnistämistä Marsissa. Esteenäsi ovat vain kapeasti ajattelevat muutosvastarintaiset pikkusielut.
En näe mitään esteitä journalismikoulutuksen käynnistämiseksi Marsissa. Jos sinne jotain täältä viedään, niin kyllä sen täytyy olla nimenomaan journalismikoulutus. Haaga-Helian rehtori on yleensä suhtautunut ideoihini myönteisesti. Miksi ei tähänkin?

Ajattelet aina isosti. Tavoitteesi on muuttaa Haaga-Helian nimi Itä-Pasilan yliopistoksi.
Ehdottomasti näin. Itä-Pasila on minulle niin läheinen paikka, että antaisin sille selvästi laajemmat oikeudet tai se voisi jopa itsenäistyä Helsingistä. Täällähän on jo kaikkea: Itä-Pasilan Messukeskus, uintikeskus ja kauppakeskus. Mielelläni kävisin myös Itä-Pasilan-Vantaan lentokentällä.

Johtotehtävien lisäksi touhuat monessa projektissa ja teet pitkiä työpäiviä. Arvioit, että päivärytmiisi mahtuu myös väitöskirjan tekeminen.
Olen kyllä hyvä keksimään itselleni kaikenlaista tekemistä. Olen ollut urallani kymmenen vuotta journalistina, toiset kymmenen vuotta opettajana, joten voisin hyvinkin tutkia journalismin koulutusta.

Olet panostanut jo vuosia faktantarkistuksen koulutukseen. Tulokset ovat suorastaan häkellyttäviä, kun katsoo maailman menoa nykyään.
Tämä on ollut meille ihan valtava onnistuminen. Emme ikinä uskoneet faktantarkistuskoulutusta perustettaessa, että sille olisi näin valtava tarve.

Viihdyt niin hyvin baareissa, että valitsit opetusprojektisi yhteistyökumppaniksi Faktabaarin sen nimen perusteella.
Se on totta. Pettymys oli valtava, kun tajusimme, ettei kyseessä ollutkaan oikea baari.

Paras koulutus toimittajalle on joku muu kuin korkeakoulututkinto journalistiikasta.
Paras tutkinto toimittajalle on loppuun asti tehty tutkinto. Nykyisin työnantajat arvostavat valmiiksi saatettuja opintoja. Itselleni tutkinnon saaminen oli henkisesti tärkeä merkki siitä, että pystyn tekemään asioita loppuun asti.

Työskentelit ennen opettaja-aikojasi muun muassa Turun Sanomissa. Kokemuksesi suorastaan pakottivat sinut lähtemään journalismin opettajaksi.
En pystynyt opettamaan heille mitään, joten tartuin tilaisuuteen ja lähdin toimittajakoulutukseen.

Tulet kaikkien kanssa toimeen. Erityisvahvuutesi on pärjätä änkyröiden ja jääräsetien kanssa.
En ole koskaan tavannut änkyröitä tai jääräsetiä. Ehkä niitä ei ole olemassakaan, mutta jotkut uskovat niihin, kuten hammaskeijuihin. Tai sitten niitä on, mutta ne jäätyvät minun seurassani ja ovatkin omia mukavia itsejään.

Turun Sanomissa tulit poikkeuksellisen hyvin toimeen omistajaperheen kanssa. Jopa niin hyvin, että Keijo Ketonen lähetti sinut lomalle Etelä-Afrikkaan.
Minun mielestäni kaikki tulivat siellä silloin omistajan kanssa hyvin toimeen. Keijo lähetti minut tosiaan Etelä-Afrikkaan kolmen päivän konferenssiin firman edustajana, mutta matka oli varattu kahdeksi viikoksi. Ehkä Keijo halusi minut vähän etäämmälle.

Emeritusprofessori Kaarle Nordenstreng pitää sinua parhaana kaverinaan. Epäilet, että hän urkkii sinulta vinkkejä ja palaa uudistamaan Tampereen yliopiston journalismin koulutuksen.
Näin todennäköisesti tapahtuu. Kun olen keskustelemassa journalismin koulutuksen tulevaisuudesta missä päin maailmaa tahansa, Kalle ilmestyy aina samaan paikkaan. Kutsun hänet Marsiin ensimmäiseksi kouluttajaksi, mutta luulen, että hän on siellä jo ennen minua.

Myös miehesi on media-alalla. Olet monesti ehdottanut hänelle muutoskoulutusta Haaga-Heliassa.
Ehkä joku kokkikoulu voisi olla hyvä, mutta hän on luonnonlahjakkuus, eikä tarvitse lisäkoulutusta.

Vastasit tähän haastattelupyyntöön myöntävästi puolessa minuutissa. Reagoit kaikkiin pyyntöihin ja ehdotuksiin samalla tavalla.
Sähköposti on minun heikkouteni. Minulla on tarve pitää sähköpostilaatikkoni tyhjänä, joten teen usein nopeita ja harkitsemattomia päätöksiä.

Anne Leppäjärvi

Haaga-Helia-ammattikorkeakoulun journalismin koulutuksen tutkintojohtaja 2010–

Jäsenenä European Journalism Training Association -järjestön johtokunnassa ja International Press Instituten Suomen osaston hallituksessa.

Filosofian maisteri Tampereen yliopistosta 2005 pääaineenaan teatterin ja draaman tutkimus

Haaga-Helian toimittajakoulutus palkittiin Vuoden journalistisena tekona vuoden 2015 Suuressa Journalistipalkinto -kilpailussa.

Työskenteli toimittajana ja päällikkötehtävissä Turun Sanomissa 1999 – 2010.

Aloitti toimittajan työt freelancerina Kolarin kotiseutulehdessä Siepakassa vuonna 1989.

Syntynyt Kolarissa. Asuu Itä-Pasilassa Helsingissä miehensä ja teini-ikäisen lapsensa kanssa.

Harrastaa kasvien viljelyä, pilkkomista ja syömistä Sammatissa. Hänet kuvattiin Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa.