Tutkittua

Kun valtionjohtaja kuolee, media tarjoaa siirtymäriitin

1980-luvulla suurmiesten kuolemien ympärille muodostui suuria mediatapahtumia, jotka tarjosivat valtaapitäville tilaisuuden vahvistaa asemaansa ja ohjata keskustelua.

Tämä selviää tutkimuksesta, jossa analysoitiin, miten media käsitteli valtionjohtajien kuolemia kylmän sodan loppupuolella. Tutkimuksen ovat laatineet Johanna Sumiala ja Lotta Lounasmeri Helsingin yliopistosta sekä Galina Lukyanova Pietarin valtionyliopistosta. Sen on julkaissut Media History -lehti.

Tutkijat vertailivat kolmen valtionjohtajan kuolemaa media-aineistojen valossa. Aineisto koostui tv-lähetyksistä ja sanomalehtiartikkeleista. Tutkimuskohteiksi valittiin Neuvostoliiton Leonid Brežnev, Suomen Urho Kekkonen ja Ruotsin Olof Palme.

Kaikissa kolmessa mediatapahtumassa tutkijat tunnistivat siirtymäriitin vaiheet: kuolema aiheutti järkytyksen, jota käsiteltiin julkisen muistelun avulla kunnes lopulta päädyttiin rituaaliseen vallanvaihtoon.

Kekkonen oli luopunut vallasta vuosia ennen kuin kuoli. Mediassa hänen kuolemansa oli silti symbolinen rajapyykki kylmän sodan ja muutoksen aikakauden välillä. Muutoksen keskellä mediassa tosin korostettiin, että Suomen ei ole syytä luopua Kekkosen ulkopoliittisesta linjasta.

Kekkonen nostettiin muisteluissa kuninkaalliseen asemaan kansan yläpuolelle. Sen sijaan Brežnevin kuollessa Neuvostoliiton media ei korostanut vainajan vaan puolueen suuruutta. Brežneviä muisteltiin puolueen uskollisena palvelijana, ja näin varmistettiin sujuva vallanvaihto puolueen seuraavalle suosikille.

Palmen kuolema oli näistä kolmesta dramaattisin. Kiistanalaisen pääministerin murha käynnisti Ruotsissa suuren surutyön ja vaikean keskustelun maan tulevaisuudesta. Palmea muisteltiin mediassa inhimillisenä hahmona, jota rakastettiin ja vihattiin. Häntä sai surra moniäänisemmin kuin Kekkosta ja Brežneviä.

Tapaukset osoittavat, etttä medialla on tärkeä rooli valtionjohtajan kuoleman jälkeen. Julkinen siirtymäriitti ohjaa kansalaisten käsitystä tulevasta vallansiirtymästä. Toimittajien onkin hyvä pohtia, millaista poliittista siirtymää heidän julkaisunsa näissä tilanteissa pohjustavat.

Johanna Sumialan, Lotta Lounasmeren ja Galina Lukyanovan artikkelin Almost Immortal? The ritual transition of power and the dynamics of history in three Cold War media events voit lukea täältä.