Media-ala

Jobbet som direktör för Svenska Yle lockar Yle-anställda

Ansökningstiden för tjänsten som direktör för Svenska Yle gick ut den 25 mars. Drygt tio personer sökte jobbet, av vilka största delen jobbar på Yle. Det skriver Yles vd Merja Ylä-Anttila i ett e-brev till Journalisten. 

Den pågående coronaepidemin har enligt Merja Ylä-Anttila gjort rekryteringsprocessen något långsammare än normalt. Det är bråda tider på det statliga mediebolaget och intervjuerna, som inleddes strax efter påsk, görs via videolänk. Det dröjer antagligen till maj innan Yles styrelse fattar beslut om vem som ska efterträda Marit af Björkesten.

Vad förväntar sig Yle av den nya direktören?

”En god utvecklare av Svenska Yle och en god medlem i Yles ledningsgrupp. Personen är en aktiv lagspelare, som i samarbete med andra, är med och leder hela bolaget”, skriver Merja Ylä-Anttila.

Jobbet som direktör för Svenska Yle kunde sökas av vem som helst. Så var det inte ursprungligen tänkt. Yle planerade att lediganslå tjänsten enbart internt, bland annat med motiveringen att det tar lång tid för en utomstående att sätta sig in i mediehusets verksamhet. Bolaget ändrade sig ändå efter protester från facket och från anställda.

”Jag är glad att de lyssnade på personalen. Det är den viktigaste medieposten i Svenskfinland och det är en principiellt viktig sak att vem som helst hade möjlighet att söka”, säger redaktören Eva Pursiainen som också är ordförande för Svenska fackavdelningen vid Rundradions programarbetare.

Hon hoppas att den nya direktören är en modig publicist, att hen är närvarande och har en stark journalistisk integritet.

”Jag hoppas också på ett fortsatt gott samarbete med personalen. Personalen är den viktigaste resursen och direktören bör ha ett lyssnande öra.”

Marit af Björkesten har varit direktör för Svenska Yle sedan 2012. Hon fortsätter jobba på Yle – som chef för Yles nya enhet för strategi och publikrelation.

Lina Laurent