Sananvapaus

Valeuutiset ovat koko maailman vitsaus – 15-vuotias Vikes käy keskustelua disinformaatiosta

Viestintä ja kehitys -säätiö Vikes kouluttaa toimittajia kotimaassa ja yhteistyökohteissa ulkomailla. Sananvapauteen ja mediaan kehittyvissä maissa erikoistunut järjestö täyttää tänä vuonna 15 vuotta.

Juhlavuotensa kunniaksi Vikes järjesti kansainvälisen seminaarin, jossa keskusteltiin disinformaatiosta.

Yksi seminaarin osallistujista oli tansanialainen toimittaja Sengiyumva Gasirigwa.

”Kotimaassani riittää haasteita. Meillä on monia tiedotusvälineitä ja paljon journalisteja, mutta kaikki eivät toimi ammattimaisesti. On ihmisiä jotka haluavat toimittajaksi siksi, että eivät muuta keksi – eivät siksi, että suhtautuisivat ammattiin vakavasti. Koulutuskaan ei aina riitä”, Gasirigwa sanoo Journalistille.

Vikes edistää Tansaniassa sananvapautta ja tasa-arvoa erilaisilla hankkeilla ja koulutuksilla. Se ei ole järjestönä joutunut hankaluuksiin maassa. Kansainvälinen journalistiliitto IFJ kuitenkin raportoi median lisääntyvästä tukahduttamisesta ja pelottelusta. The Guardianin mukaan toimittajia on myös pahoinpidelty ja heitä uhataan pitkillä vankeusrangaistuksilla.

”Onhan se vähän yllättävää. Itse ajattelin nykyisen presidentin lupaustensa mukaan kitkevän korruptiota ja muutenkin edistävän kaikenlaista avoimuutta. Toisin kävi”, Vikesin toiminnanjohtaja Auli Starck sanoo.

Sengiyumva Gasirigwan mukaan Tansaniassa on uusia lakeja, joiden pitäisi turvata median toimintaa, mutta joita päättäjät ja toimittajat käyttävät väärin.

”Olemme kaikesta huolimatta puheväleissä poliitikkojen kanssa. Se on hyvä lähtökohta, sillä yhdessähän ongelmia ratkotaan” Sengiyumva Gasirigwa sanoo. Hän on myös sananvapausjärjestö MISA:n Tansanian toimiston johtaja.

 

Vikesin vuosibudjetti on noin miljoona euroa. Järjestön toimintaa rahoittavat pääasiassa ulkoministeriö, EU, Nenäpäivä-säätiö ja Journalistiliitto.

Vikesille seminaari on profiilin nosto, perustuuhan järjestön toiminta journalistien väliseen yhteistyöhön.

”Ajankohta on hyvä. Suomi on EU:n puheenjohtajamaa ja disinformaatiosta keskustellaan paljon Euroopassa. Myös monissa maissa, joissa meillä on yhteistyöhankkeita, järjestetään vaalit”, Auli Starck sanoo.

”Saamme eri näkökulmia disinformaatioon. Eri maissa käsite ymmärretään eri tavalla. Ei joka paikassa puhuta ainoastaan Donald Trumpista tai Vladimir Putinista.”

Sosiaalisen median käyttö on Sengiyumva Gasirigwan mukaan kaikkialla samankaltaista.

”Valeuutiset koskevat ihan kaikkia”, hän sanoo.

 

Disinformaation luonteesta valmistui vastikään myös kotimainen tutkimus. Helsingin ja Tampereen yliopistojen yhteisessä hankkeessa tarkasteltiin kiistanalaisten tapahtumien uutisointia Suomessa, Yhdysvalloissa ja Puolassa. Tutkijoiden mukaan valeuutiset perustuvat usein todellisiin uutisiin, mutta valeuutisten tekijät seulovat parhaiten omiin tarkoitusperiinsä soveltuvat faktat.

Tutkimuksen mukaan esimerkiksi vihasivusto MV-lehti käsitteli maahanmuuttoa lähinnä rikollisuuden ja kustannusten kautta.

Valheiden, puolitotuuksien ja muun epätodellisen tiedon on tarkoitus harhauttaa ihmisiä, tutkija Naja Bentzen Euroopan parlamentin tutkimuslaitokselta sanoo.

Vikesin seminaarissa vierailleen Benzenin mukaan osa valtioistakin hämmentää ja luo juopia ihmisryhmien ja ihmisten välille levittämällä milloin mitäkin valheellista tai värittynyttä tietoa.

”Tämän lisäksi ihan tavalliset ihmiset levittävät valheellisia uutisia kuusi kertaa useammin kuin oikeita uutisia”, Bentzen sanoo Vikesin sivulla julkaistussa videossa.

Vikesin seminaarin voi katsoa videotallenteelta, joka löytyy Vikesin nettisivuilta.

Vikes 15 vuotta

Juhlaseminaarin alustajina olivat muiden muassa toimittaja Johanna Vehkoo, Euroopan hybridiuhkien osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen, Faktabaarin perustaja Mikko Salo, Euroopan Journalistiliitto EFJ:n puheenjohtaja Ricardo Gutiérrez, Tampereen yliopiston vieraileva journalismin professori ja toimittajana tunnettu Olli Seuri sekä Helsingin Sanomien päätoimittaja Kaius Niemi.

Journalistiliittoa tapahtumassa edustivat liiton puheenjohtaja Hanne Aho ja Journalistin päätoimittaja Maria Pettersson.