Media-ala

Suspekt annons ledde till journalistisk granskning

”Snabb betalning!”, ”Kostnadsfria hembesök”, ”Vi köper smycken av bärnsten och betalar bra”. Annonsen som publicerades i Vasabladet (10.9) och Österbottens Tidning (11. 9) lovade bra pris på guld, smycken, pälsar och antikviteter. När Vasabladet-journalisten Marcus Lillkvist tog en närmare titt på annonsörerna visade det sig att de blivit dömda i Sverige, den ena för grovt bedrägeri och den andra för grovt penninghäleri.

Att granska tidningens egna annonsörer hör inte till vardagen på redaktionen. HSS Medias vd och chefredaktör Niklas Nyberg säger att varningsklockorna började ringa då en prenumerant tog kontakt och sade att ingen svarat på numret i annonsen.

”Vi kände att vi ville ta ansvar eftersom vi publicerat annonsen. Därför var det självklart att ge den granskande bollen till redaktionen och låta den journalistiska bedömningen avgöra om det skulle bli en artikel eller inte”, säger Nyberg.

Att annonsen över huvud taget publicerades berodde enligt Nyberg på ett mänskligt misstag.

”Vi har ett system på annonssidan för att undvika att hamna i dylika situationer men i det här fallet brast det i de olika stegen. Tack vare redaktionens jobb kunde läsarna ändå skapa sig en egen bild.”

Marcus Lillkvist hittade rätt snabbt, via olika svenska webbplatser, information som hjälpte honom att hitta tidigare domar mot annonsörerna.

”Det var länge sedan domarna kom (2011) men vi ansåg att de var relevanta för våra österbottniska läsare.”

Personerna han fick tag på intygade att företaget hade goda avsikter och uppskattade inte att tidningen lyfte fram gamla domar.

”Den ena sade att jag skulle få prata med hennes advokat men faktum är att den advokaten inte har hört av sig.”

Marcus Lillkvist har inte förut granskat tidningens annonsörer. Däremot har han tidigare under sin journalistkarriär gjort prisjämförelser mellan butikskedjor.

”Om jag minns rätt så har det nog hänt att någon butik då kontaktat annonsavdelningen med mindre positiv respons.”

Annonsen som publicerades i HSS Medias tidningar publicerades också i Hufvudstadsbladet den 1 september.