Sananvapaus

Johanna Vehkoon kunnianloukkaustuomio hoviin – häirittyjen journalistien tueksi uusiakin keinoja

Toimittaja Johanna Vehkoolle on myönnetty jatkokäsittelylupa Oulun käräjäoikeuden langettamaan kunnianloukkaustuomioon. Käräjäoikeus katsoi huhtikuussa Vehkoon syyllistyneen häiriköinnistä ja kansanryhmää vastaan kiihottamisesta tunnetun kaupunginvaltuutettu Junes Lokan kunnian loukkaamiseen.

Tietoa Rovaniemen hovioikeuden pääkäsittelyn aikataulusta odotetaan syksyn aikana.

”Kyse ei ole minusta henkilönä. Sananvapauden vastaiset voimat olisivat voittaneet, jos en olisi valittanut tuomiostani”, Vehkoo sanoo.

 

Journalistiliitto ilmoitti viime huhtikuussa hankkivansa sarjakuvataiteilija Ville Rannan Lokka-aiheisen teoksen 7 588,80 eurolla. Ranta lahjoittaa summan Vehkoolle sakkojen ja Lokan oikeudenkäyntikulujen maksamista varten. Ranta pani teoksen myyntiin heti Vehkoon tuomiosta kuultuaan.

Ranta luovutti piirroksen Journalistiliitolle elokuun lopussa.

”Tämä tapaus oli ilmiselvää Vehkoon työn häirintää eikä yhtään mitään muuta. Joskus häiriköt onnistuvat, niin kuin nyt, kun Vehkoolle tuli käräjäoikeudessa tuomio. Reagoin tunteella. Postasin myyntitarjoukseni Twitteriin heti samana päivänä”, Ranta sanoo.

Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Aho sanoo Rannan ottaneen teoksellaan kantaa siihen, että ketään ei saa häiriköidä tai vainota.

”Teos viestittää, että journalistien pitää saada tehdä työnsä rauhassa. Sen ostopäätös oli meille helppo.”

 

Paljon julkisuutta vuosi sitten saanut MV-lehden taustahahmo Ilja Janitskinin ja Johan Bäckmanin rikosvyyhti etenee Helsingin hovioikeuteen lokakuun lopussa.

Janitskin tuomittiin lokakakuussa 2018 yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Bäckmanin tuomio oli vuosi ehdollista vankeutta. Käräjäoikeus luki Bäckmanin syyksi muun muassa Ylen toimittajaan Jessikka Aroon kohdistuneen törkeän kunnianloukkauksen, yllytyksen törkeään kunnianloukkaukseen sekä vainoamisen.

Lisäksi kolmas syytetty sai kolmen kuukauden ehdollisen tuomion. Kolmikolle tuli maksettavaksi yhteensä 136 000 euroa vahingonkorvauksia ja hyvityksiä.

Kaikki kolme valittivat tuomioistaan. Jessikka Aro valitti tuomittujen maksettavaksi määrättyjen korvauksien määrästä.

 

Häirityksi joutuneiden journalistien auttamiseksi on luvassa myös lisää keinoja. Journalistiliitto, Journalistisen kulttuurin edistämissäätiö, Medialiitto, Aikakauslehtien liitto, Sanomalehtien liitto ja suuret mediatalot tiedottivat ennen kesää Journalistien tukirahaston perustamisesta.

Rahaston ajatuksena on auttaa uhkailun, vainon ja muiden uusien häirinnän muotojen kohteeksi joutuneita journalisteja. Rahastolle on syksyn alussa nimetty hoitokunta ja sen on tarkoitus aloittaa toimintansa loppuvuoden aikana.