Fokus

Ville Palonen matkailee työkseen

Matkajuttu. Kaikkihan sellaisen osaavat tehdä, jos osaavat tehdä juttuja ja matkailla. Matkailutoimittaja ja valokuvaaja Ville Palonen törmää usein vähätteleviin käsityksiin omasta työstään.

”Matkajuttukeikan luullaan tarkoittavan sitä, että lomaillaan viikko ja kirjoitetaan jälkikäteen jotain diibadaabaa. Ikävä kyllä tällaista myös näkee joissain julkaisuissa”, Palonen sanoo.

Väärien käsitysten takia kaikki lehdet eivät halua maksaa matkailujutuista kunnollisia palkkioita. Joidenkin tilaajien takaraivossa jyskyttää ajatus siitä, että reissut ovat silkkaa hauskanpitoa – ja eihän työn kuulu olla hauskaa. Ja jos se on, ei siitä ainakaan pidä maksaa.

Kiinnostavan matkajutun tekeminen on oikeasti haastavaa työtä, vaikka se on usein myös uskomattoman kivaa.

”Pidän silti ohjenuorana parikymmentä vuotta sitten oppimaani vertausta: Vaikka joisin työkseni samppanjaa, siitä pitää saada kunnon palkka”.

Fokus-palstalla esitellään Journalistiliiton jäseniä työssään.


Varaudu yllätyksiin, älä ole turisti – tässä Ville Palosen vinkit hyvän matkailujutun tekemiseen

1) Innostu aiheestasi: ”Tärkeintä on intohimo – tekijän pitää olla aidosti kiinnostunut aiheesta. Tärkeää on myös huolellinen suunnittelu ja taustatyö. Vieraaseen paikkaan ei kannata saapua totaalisena turistina.”

2) Tee realistinen juttusuunnitelma: ”Kannattaa etukäteen miettiä, mikä on oleellista jutun kannalta. Mikä on mahdollista aikataulun ja budjetin puitteissa? Myös pressimatkoilla on tärkeää päästä vaikuttamaan matkasuunnitelmaan.”

3) Jätä sattumalle tilaa: ”Usein vastaan tulee asioita, joita ei etukäteen osannut edes kuvitella. Nämä ovat parhaita ja usein myös haastavimpia tilanteita työssäni. Noista tilanteista syntyvät tarinallisen matkareportaasin mehevimmät kohtaukset.”

4) Mieti näkökulma: ”Matkajutullakin pitää aina olla näkökulma. Huono matkajuttu ei kerro kohteesta mitään uutta tai yllättävää – tai jopa sisältää asioita, jotka eivät pidä paikkaansa. Pressimatkoilla olen seurannut sivusta, kuinka esimerkiksi matkaoppaan sanomiset otetaan totuutena niitä sen kummemmin kyseenalaistamatta tai tarkistamatta.”

5) Kaikkeen pitää varautua: ”Ruokamyrkytys, huono keli, kameran rikkoutuminen tai varastaminen – aina voi tulla yllätyksiä, mutta niihin voi varautua. Varakamera, kuvien ja muistiinpanojen varmuuskopiot sekä kunnolliset vakuutukset pelastavat tiukassa tilanteessa.”

6) Vältä ryhmämatkoja: ”Pyri järjestämään yksityisiä pressimatkoja, jossa vierailukohteet ovat omien tarpeiden mukaan räätälöityjä. Hyvä esimerkki on vuosi sitten tehty Slovenian-matka, jolla vietin viikon kahdestaan erinomaisen opas-autokuskin kanssa. Suunnitelmia vaihdettiin lennosta, aikaa oli ruhtinaallisesti, ja lopputulos oli priimaa.” 
Lue myös