Nimitys

Marjo Ollikainen menee tekemään viestintää journalistin ärhäkkyydellä

Mikä veti töihin Teknologiateollisuuteen?

Alan yritykset vastaavat yli puolesta Suomen viennistä. Ne ja alan korkeakoulut tuottavat uusia innovaatioita. Se on sairaan kiinnostavaa.

Mikä työnsi Talouselämästä?

Kun minut rekrytoinut päätoimittaja, työparini Emilia Kullas irtisanoutui, tuli vähän orpo olo. Kun kiinnostava paikka aukesi, tilaisuus teki varkaan.

Miten vaihdat ärhäkästä journalistista viestijäksi?

En näe ärhäkkyydessä hirveän isoa eroa. Pyrin tuottamaan sisältöjä journalistisin perustein myös viestijänä, ja journalistin ominaisuuksista on viestinnässä hyötyä. Fiksu työnantaja katsoo osaamista, ei sitä, miltä puolelta aitaa tullaan.

Mitä joudut uudessa työssä opettelemaan?

Uutta substanssia, mutta se on yksi syyni vaihtaa työpaikkoja. Vaikka olin vuosikaudet työmarkkinatoimittajana, vasta Akavassa opin todella ymmärtämään työehtosopimuksia ja järjestöjen motiiveja toiminnassaan.

Nimitysuutisessa kehuttiin mediasuhteitasi. Miten aiot hyödyntää entisiä kollegoja?

Tuttuihin on helppo ottaa yhteyttä ja esimerkiksi vinkata juttuaiheita. Koska tunnen toimitustyötä, en kuitenkaan soita juuri, kun lehti on menossa painoon tai aamukokouksen aikana.

Vastaat elinkeinopoliittisen vaikuttamisen viestinnästä. Mitä se tarkoittaa?

Vastuulleni tulevat muun muassa ympäristö, ilmasto, koulutuspolitiikka, EU-asiat ja investoinnit. Yritän viedä Teknologiateollisuuden ja sen jäsenyritysten viestiä mahdollisimman kirkkaasti mediaan, yhteistyökumppaneille, päättäjille ja vaikuttajille.

Miten saat teknologiaväen luopumaan sanoista resurssiniukkus ja investointiprosessi?

Suomensin asiantuntijakieltä jo Akavassa, jossa väänsin esimerkiksi juristien kanssa, kirjoitetaanko niin, että vastaanottajat ymmärtävät vaiko vain kollegat. Hyvä kysymys on aina, ymmärtäisivätkö vanhempasi tai isovanhempasi tämän.

Teknologiateollisuus on vuoroin rekrytoinut ja irtisanonut viestijöitä. Mitä mietit tästä?

Kaikki organisaatiot joutuvat välillä sopeuttamaan. Työpaikkaa vaihtaessa menen oppimaan uutta, en murehtimaan, miten siellä mahdollisesti käy.

Teknologiateollisuus sponsoroi MustReadille EU-kirjeenvaihtajan. Mitä ajattelet siitä?

Mielestäni muutkin kuin tiedotusvälineet voivat julkaista journalistisia sisältöjä, kunhan lukijalle on selvää, mikä julkaisija on. MustRead kommentoi tietysti omia sivujaan. Journalistien ei pitäisi olla keinoistaan mustasukkaisia vaan käyttää niitä itse ylivertaisesti.

Mitä teet vapaa-ajalla?

Ulkoilen koiran kanssa, silitän kissaa, olen kahden tytön futismutsi, luen ja katson koukuttavia sarjoja.

Nina Erho

Marjo Ollikainen on valittu Teknologiateollisuuden viestintäpäälliköksi. Hän aloittaa tehtävässä elokuun alussa ja vastaa Teknologiateollisuuden elinkeinopoliittisen vaikuttamisen viestinnästä. Ollikainen siirtyy tehtävään Talouselämän toimituspäällikön paikalta. Aiemmin hän on työskennellyt Akavan viestintäjohtajana ja toimittajana muun muassa Helsingin Sanomissa.