Journalismi

Journalismin opiskelijat tarkistivat EU-väitteitä: enemmistö ”sinne päin”

EU-vaaleihin liittyvä projekti muistuttaa toimittajia tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään otsikoista syntyviä vaikutelmia.

Julkisessa keskustelussa esitetyistä EU-politiikkaan liittyvistä väitteistä moni on epätarkka. Havainto pohjautuu faktantarkistuksiin, joita journalismin opiskelijat 14 maasta ovat tehneet keväällä EU-vaaleihin liittyvässä EUfactcheck.eu-hankkeessa.

”Valtaosa väitteistä on arvioitu ’mostly true’ tai ’mostly false’ -kategoriaan”, sanoo Haaga-Helian opiskelijoita ohjannut lehtori Kaarina Järventaus.

Suomessa on tarkistettu esimerkiksi Ville Niinistön (vihr.) twiitti hyönteiskadosta ja Antti Rinteen (sd.) haastattelulausunto harmaasta taloudesta – molemmat ”mostly true”. Kaikkiaan projektissa tarkistetaan noin 70 väitettä. Joukossa on poliitikkojen kannanottoja sekä asiantuntijoiden ja median väitteitä.

Järventaus arvioi osan epätarkkuuksista olevan ”inhimillisiä erehdyksiä”, joita syntyy, kun puhetta ja postauksia tuotetaan vauhdilla. Silti tavallista on sekin, että pyöristykset ja unohdukset noudattavat poliittista tarkoituksenmukaisuutta.

Projekti pyrkii estämään virheellisen tiedon leviämistä. Journalisteja se muistuttaa tarkistamaan siteerausten faktat ja miettimään vaikutelmia, joita otsikot tuottavat.

”Kun väitteiden esittäjiltä kysyttiin hankkeessa, mistä he olivat tietonsa saaneet, usein lähde oli toimittajan tekemä juttu”, Järventaus sanoo.

Lue lisää: eufactcheck.eu