Journalismi

Kiipeilijäsiskot

Toimittajasisarukset Laura ja Milla Kukkonen puivat boulderointi-treeneissä työasioita. Siten on saanut alkunsa moni juttu.

Samat projektit yhdistävät usein Kukkosen sisaruksia Lauraa, 28, ja Millaa, 25.

Tässä haastattelussa projektilla tarkoitetaan kiipeilyreittiä, mutta muutakin samaa löytyy: molemmat Kukkoset asuvat Helsingin Kalliossa ja ovat ammatiltaan toimittajia.

”Boulder-seinällä roikutaan niin kauan kuin kädet kestävät”, Laura kuvailee.

Boulderointi on kiipeilyä, jossa ei käytetä varmistusvälineitä. Siksi kiipeily tapahtuu matalilla korkeuksilla, yleensä alle viidessä metrissä.

Harrastus sai alkunsa, kun Laura osallistui työkaverinsa kanssa Journalistiliiton paikallisyhdistyksen järjestämään kiipeilykokeiluun.

Lauran puoliso oli harrastanut kiipeilyä aiemmin, joten lajia oli helppo jatkaa tutussa seurassa.

Milla lähti mukaan, vaikka hänen ensimmäinen kokemuksensa lajista ei ollut hyvä.

”Päätin antaa toisen mahdollisuuden. Ajattelin, että jos Laura tykkää tästä lajista, sen pitää olla edes jollain lailla kivaa. Kannatti: boulderoinnissa kehittyy nopeasti”, Milla kertoo.

Näin käy usein: Laura suunnittelee ja tekee ja Milla innostuu seuraksi.

Laura ja Milla käyvät noin kolme kertaa viikossa boulderoimassa. Toisinaan mukana ovat molempien naisten puolisot.

Aina kun joku on seinällä, muut ehtivät jauhamaan omia juttujaan. Kukkoset keskustelevat mielellään treeneissä maailmanmenosta, yhteiskunnasta ja tasa-arvosta.

”On eri asia puhua samalla alalla olevalle siskolle työasioista, koska hän ymmärtää, mitä tarkoittaa, kun on vaikka jännittänyt jotain haastattelua. Sama koskee sitä iloa, kun on onnistunut jossain”, Laura sanoo.

Lisäksi on yksi erityinen asia:

”Sisarelle voi sanoa paljon suoremmin kuin kenellekään kaverille.”

Sisarukset eivät koe toisiaan kilpailijoina.

Tai ehkä vähän.

”Olin pitänyt 2,5 välivuotta lukion jälkeen ennen medianomi-opintojen alkamista. Opintojeni aikana Milla pääsi opiskelemaan ja sai myös pian hyvän harjoittelupaikan Me Naisissa. Silloin ajattelin, että Milla menee pian ohi”, Laura sanoo.

”Kiipeillessämme olemme pahimpia kilpailijoita! Aina on hirveä taisto siitä, kumpi saa reitin ensin läpi. On kiva, ettei sama ylety työelämään, ainakaan samassa mittakaavassa. Se olisi tosi raskasta”, Milla sanoo.

Kukkosten mukaan on helpottanut paljon, että he ovat päätyneet toimittajiksi eri aloille. Laura seuraa työkseen taloutta ja markkinointia, Milla lifestyle-ilmiöitä.

Mutta toisinaan aiheet kohtaavat.

”Olemme saaneet toisiltamme vinkkejä juttuihin.”

Laura ja Milla Kukkonen

Laura, 28, työskentelee toimittajana Markkinoinnissa & Mainonnassa, Milla, 25, Me Naisten verkkotoimittajana.

Kotoisin Lahdesta. Asuvat Helsingin Kalliossa.

Laura on opiskellut medianomiksi Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa. Millalla on maisterivaiheen opinnot kesken Tampereen yliopiston journalistiikan oppiaineessa.

Sisaruksilla on ollut aikaa myöten eri harrastuksia, mutta myös samoja. Lapsena he harrastivat tanhua ja haitarinsoittoa.