Nimitys

Biokemisti päätoimittajaksi

Tiina Suutari, 37, on aloittanut kaupunkilehti Koti-Kajaanin päätoimittajana.

Olet biokemisti ja teit kymmenisen vuotta oman alasi töitä. Miten sinusta tuli journalisti?

Olen halunnut jo nuoresta pitäen myös toimittajaksi. Nautin uusien asioiden kohtaamisesta ja olen utelias. Tein jo tutkijana toisinaan toimitusavustajan keikkaa parissa paikallislehdessä. Kun tutkijan taival näytti muuttuvan mahdottomaksi, seurasin intohimoani ja hain lehdistä sijaisuuksia ja tartuin pieniinkin työtarjouksiin.

 

Miten olet toimittajana pystynyt hyödyntämään aiempaa työkokemustasi?

Tutkijan ja toimittajan työn perusasetelmassa on paljon samaa. Tärkeintä on löytää olennaiset kysymykset ja etsiä niihin luotettavat vastaukset. On kyseenalaistettava ja oltava kiinnostunut. Kokemukseni tutkimuspalveluyrityksessä taas on kerryttänyt liiketoimintaosaamistani ja ymmärrystäni yritysmaailmasta.

 

Miksi hait Koti-Kajaanin päätoimittajaksi?

Olen syntynyt Kajaanissa ja ollut Koti-Kajaanin lukija vuosikymmeniä. Hain päätoimittajaksi, koska olen paikallislehtiuskovainen ja innokas kehittämään paitsi lehteä myös kotikaupunkiamme ja sen yhteisöä. Kajaani ja Kainuu ovat minulle rakkaita.

 

Aiotko muuttaa jotakin Koti-Kajaanissa?

Haluan terävöittää lehden sisältöjä ja parantaa keskusteluyhteyttä lukijoihin. Koti-Kajaani menee someen. Valtakunnallisesti tunnettua Kuuloluuria voisi hyödyntää brändinä nykyistä enemmän.
 

Kainuun odotetaan pysyvän muuttotappioalueena. Mikä vaikutus sillä on kaupunkilehteen?

Lehden on kehitettävä digitaalisia sisältöjään. Tiedämme, että Kainuusta poismuuttaneet seuraavat kotiseutunsa kuulumisia digilehdestä. Koti-Kajaanin rooli on pitää lukijoidensa ja Kainuun puolta. Lehti toimii myös alueensa markkinoijana.

 

Siirryit Koti-Kajaaniin Kainuun Sanomista. Onko kriittinen journalismi vaikeampaa mainosrahoitteisessa kaupunkilehdessä kuin tilattavassa maakuntalehdessä?

Ei. Kaupunkilehti on samalla tavalla sitoutunut Journalistin ohjeisiin ja Julkisen sanan neuvoston linjauksiin.

 

Talvivaaran kaivos on levikkialueellanne Sotkamossa. Miten aiot käsitellä kaivostoimintaa?

On harmillista, että Kainuusta tulee muualla maassa etunenässä mieleen Talvivaara. Kaivosta pyörittävä Terrafame on Kainuussa merkittävä työllistäjä, mutta ei ainoa.

Koti-Kajaani uutisoi Terrafamesta kuten muistakin aiheista. Koska olemme kahdesti viikossa ilmestyvä kaupunkilehti, emme toista muiden aikaisemmin julkaisemia uutisia. Näkökulmana meitä kiinnostaa etenkin paikallisten ihmisten kokemukset ja tunnot kaivoksesta.

Tiina Suutari, 37, on aloittanut kaupunkilehti Koti-Kajaanin päätoimittajana. Suutari siirtyi tehtävään Kainuun Sanomista, jossa hän työskenteli toimittajana vuodesta 2013. Suutari on koulutukseltaan filosofian maisteri pääaineenaan biokemia, ja hän on työskennellyt aiemmin tutkijana Oulun yliopistossa ja Ruotsin elintarvikeinstituutissa.