Työelämä

Painon henki

Toimintansa lopettaneen Painobaarin Aki seurasi läheltä journalistien ilot ja surut.

Sanomatalon alakerrassa Helsingissä yli 15 vuotta toiminut Painobaari sulki ovensa ennen joulua. Epäviralliseksi pressiklubiksi muodostuneen Painobaarin lopetus liikutti paitsi asiakkaita myös ravintolapäällikköä Aki Nylundia.

”On ollut kunnia saada palvella toimittajia, ja tämä on ollut itselleni loistava ajanjakso elämässä. Olen kokenut toimittajat enemmän ystäviksi kuin asiakkaiksi”, Nylund sanoo.

Nylynd on nähnyt baaritiskin takaa media-alan muutoksen. Alkuvuosina printtilehden ja ”old-school” -toimittajien valta-aikana arkityöpäivän päätteeksi saattoi tulla seitsemänkin pöydällistä toimittajia porisemaan päivän asioista. Esimiesten pankkikortit olivat usein piikissä ja iltaa jatkettiin myöhään.

”Jossain vaiheessa tulivat nuorennusleik-kaus, tulostehokkuus ja ison pörssiyhtiön meininki. Myös yleiset elämänarvot muuttuivat. Tilalle tulivat vihreä tee ja sähly”, Nylund kiteyttää.

 

Media-alan talousongelmat muuttivat journalistien juomatapoja ja irtisanomiset pienensivät asiakaskuntaa. Nylund laskee ”käyneensä läpi” 6–7 media-alan yt-neuvottelut viime vuosien aikana.

”Kyllähän siinä monet halit ja tsempit jaettiin. Se tuntui kun olisi perheenjäseniä lähtenyt pois, vaikka eihän me hyvästejä koskaan jätetty.”

Nylund arvioi, että toimittajat ovat olleet hyviä asiakkaita: koulutettuja ja hyvin käyttäytyviä. Yhtään rähinää saati tappelua hän ei ole toimittajien keskuudessa nähnyt. Väittelyt ovat olleet välillä kiivaita ja äänekkäitäkin, mutta hyvät käytöstavat ovat aina säilyneet.

Journalistien juhlimista Nylund on saanut seurata Painossa sitäkin enemmän.

”Onhan tässä tullut nähtyä paljon kaikenlaista. Kun työ, ammatti ja alkoholi yhdistää aikuisia ihmisiä, niin kyllä siinä sattuu ja tapahtuu. Ihmisiä ne ovat toimittajatkin”, Nylund naurahtaa.

Nyt hän miettii, mitä ryhtyy seuraavaksi tekemään. Hän tavoittelee perhesyistä nykyistä säännöllisempiä työaikoja, joita Painobaarin omistaja CMB Ravintolat ei pystynyt tarjoamaan.

Samoissa tiloissa avaa helmikuussa sporttihenkinen ruokaravintola. Nylund ei ole uuden ravintolan toiminnassa mukana.

”Lomailen vähän ja katselen sitten tulevaan. Kaikki on auki, mutta mahdollista.”