Nimitys

Uuden ison johtoon

Jaakko Heinimäki, 51, aloittaa Kirkko ja kaupungin päätoimittajana vuoden 2017 alusta.

Mikä on linjasi päätoimittajana?

Kirkko ja kaupungin pitää kiinnostaa pääkaupunkiseudun seurakuntalaisia. Lehteä ympäröi uskontojen ja katsomusten kirjo, jossa urbaani kristillisyyskin elää. Kirkko ja kaupunki on journalistinen tuote, joka palvelee myös seurakuntien tiedotusta. Se tuo hengellisyyttä ihmisten luo.

 

Saatko valita linjan itse?

Kirkko ja kaupunki ei ole kirkon propagandaa tai mainosta vaan journalismia, jonka edellytys on vapaus. Silti lehti ei voi olla mitä tahansa, koska se on myös organisaatioviestintää.

 

Edeltäjäsi on haastanut kirkon linjaa. Miten aiot itse toimia?

Jatkan samalla tiellä. Kirkko ja kaupungin tärkeä tehtävä on myös haastaa ja kyseenalaistaa kirkon päättäjiä.

 

Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntalehdet ovat yhdistymässä. Miten eri lukijat tuntevat lehden omakseen?

En usko, että asuinkaupunki yksin ratkaisee, mikä lukijoita kiinnostaa. Lisäksi kaupungit saavat oman, hiukan erilaisen painoksensa.

 

Miten toimituskulttuurit yhdistetään?

Keino ei ole mahtikäsky eikä napinpainallus, vaan tarvitaan pitkäjänteistä yhteistyötä. Sitä tehdään jo nyt. Itselleni muutosprosessit ovat tuttuja työnohjaajan työni kautta.

 

Miten printti ja verkko painottuvat uudistuksessa?

Satsaamme molempiin. Printin ilmestyminen harvenee joka toiseen viikkoon, mutta yhdessä toimituksessa voimavarat on helpompi suunnata hyvin.

 

Miten käsittelet kitkerät palautteet?

Yritän pitää työasiat työasioina ja löytää itsellenikin mentorin, jonka kanssa pallotella ja purkaa niitä.

 

Kenen kantoja Kirkko ja kaupungin pitäisi heijastaa?

Toivon eri kantojen vuoropuhelua, jossa kuunnellaan ja perustellaan. Todellisuus on monimutkaisempi kuin ’konservatiivit ja liberaalit’. Ne tarkoittavat eri tapauksissa eri asioita.

 

Olet ollut pitkään freelancer. Mikä vetää toimitukseen?

Olen tottunut vapauteen mutta maistanut myös sen kääntöpuolia. Työsuhteen etuja isompi syy on, että työhön etsitty ja se, mitä voin tarjota, kohtasivat herkullisesti.

 

Olet myös kolumnisti, kirjailija, pappi ja muusikko. Miten ehdit kaiken?

Olen hyvästellyt vanhoja töitäni. Harrastukset ovat eri asia, ne antavat voimaa.

 

Vieläkö soitat banjoa?

Kyllä, ja mandoliinia. Menin soittotunneille 44-vuotiaana ihmetellen, vieläkö voisi kääntää uuden lehden elämässään.

 

Mitä emme sinusta tiedä?

Kirjoitin ensimmäisen tietosanakirjani 6-vuotiaana joululahjaksi isoisälle. Sivut olivat ruutupaperia ja kannet sukkahousupaketin pahvia. Artikkeleita oli esimerkiksi Marilyn Monroesta ja Mannerheimista.

Jaakko Heinimäki, 51, aloittaa Kirkko ja kaupungin päätoimittajana vuoden 2017 alusta. Silloin yhdistyvät Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntalehdet sekä Valomerkki-verkkomedia. Aiemmin Heinimäki on työskennellyt tietokirjailijana, kolumnistina, kouluttajana, pappina ja toimittajana. Koulutukseltaan hän on teologian maisteri ja työnohjaaja.