Journalisten

Fick förklara det omöjliga

Reportrar är vana att få konstiga telefonsamtal, men ibland tappar de ändå hakan. Det hände Nya Ålands sportreporter Victor Sundqvist, när amerikanska sportjätten ESPN ringde upp honom för att få en initierad analys över IFK Mariehamns sensationella seger i årets fotbollsliga. Även medier från Frankrike och Italien kontaktade Nyan direkt för att få sig den idrottsliga skrällen förklarad.

 

”De ville veta hur vi på Åland förklarade framgången. Matchen och motståndarna hade de rätt bra koll på själva”, berättar Sundqvist.

Förutom storheter som ESPN och BBC rapporterade bland annat Reuters och AP om öriket och dess fotbollsstolthet.

Även medierna på Åland solade sig rejält i guldglansen. Nyan satte redan samma kväll ut en snabbredigerad minidokumentär om segersäsongen på webben och Ålandstidningen brassade på med 15 sidor om guldfesten i tidningen dagen efter, måndagen 24 oktober.