Sananvapaus

Asiallisesti sekopäiden kanssa

Journalistin Barometri kartoitti, miten lukijat vastaavat öyhöttäjille.

Törkeäänkin palautteeseen pyritään vastaamaan jotenkin, ilmenee Barometrista, jossa Journalistin verkkosivujen lukijoilta kysyttiin, että miten vastaat öyhöttäjälle?

Enemmistö vastaajista on sitä mieltä, että öyhöttämisviesteihin tulee vastata jotenkin: joko asiallisesti, esittämällä tiukkoja vastakysymyksiä tai ”tulella” eli esittämällä nokkelia vasta-argumentteja.

Noin kolmasosa vastaajista jättää kokonaan vastaamatta sekopäiseen palautteeseen.

Ylen toimittaja Sanna Ukkola jättää törkypalautteen kokonaan huomiotta. Hän ei vastaa lainkaan henkilöönkäypään, törkeään tai muuten ala-arvoiseen palautteeseen. Hän ihmettelee, miksi moni kollega hakee vertaistukea julkaisemalla saamiaan törkyposteja sosiaalisessa mediassa.

”Jos viestin lähettäjällä on paha olo, hän haluaa tartuttaa sen minuun. Julkistamalla palautteen somessa tartutan alkuperäisen palautteen lähettäjän huonon olon myös kaikille kavereilleni ja mahdollisesti myös heidän kavereilleen ja levitän samalla sitä pahaa oloa ympäristööni.”

Ukkolan kolumnit Ylen verkkosivuilla nostattavat usein vilkkaita somekeskusteluja, mutta varsinaista törkypalautetta Ukkolalle itselleen lähetetään melko vähän. Ukkola muistuttaa, että ikäväänkin palautteeseen pitää vain tottua.

”Tähän kuten muihinkin julkisiin ammatteihin kuuluu myös negatiivinen palaute. Jos sitä ei kestä, on väärällä alalla”, Ukkola sanoo.