Työelämä

Juurevaa meditaatiota

Turun Sanomien tuottaja Ritva Setälä on saanut tomaateista mielenrauhaa jatkuvien yt-neuvotteluiden keskelle.

Ensin huomio kiinnittyy korkeisiin kasveihin omakotitalon lasitetulla parvekkeella. Talon eteläseinustalla niitä on lisää, ja pihan perällä kasvihuone on pullollaan vihreitä varsia. Ritva Setälän kotona kasvaa tänä kesänä 60 eri tomaatti-lajiketta, yksi kutakin.

Hänen puutarhainnostuksensa heräsi toden teolla viisi vuotta sitten uudessa kodissa, jossa on noin 800 neliön piha. Miehensä kanssa Setälä alkoi korvata perennoja hyötykasveilla. Ensimmäiset erikoisemmat tomaatinsiemenet Setälä sai kollegaltaan, Turun Sanomien luontotoimittajalta Ann-Mari Rannikolta. Uusi kasvi vei heti mennessään.

”En tiennyt, että on esimerkiksi runko- ja pensastomaatteja tai luumu- ja päärynätomaatteja. Se oli mielettömän kiinnostavaa.”

Pihalle vuonna 2014 hankittu kasvihuone oli Setälän pitkäaikainen haave. Sen ansiosta tomaattilajikkeiden määrä on tuplaantunut viime vuodesta.

”Kasvihuone oli 50-vuotislahja itselleni. Ensin kahdeksan neliötä tuntui isolta tilalta, mutta nyt se on jo aivan täynnä.”

Setälän puutarhassa viettämä aika on lisääntynyt rinta rinnan työelämän ahdingon kanssa. Kun työpaikalla on pyörinyt jälleen uusi yt-kierros, kasvit ovat tuoneet mielenrauhaa ja lohtua.

”Puutarha irrottaa mielen työmurheista. Samalla virkistyy, kun on liikkeellä, nostaa, kantaa ja kävelee.”

 

Puutarhurina Setälä on järjestelmällinen. Hän on tutkinut tarkkaan, mitkä tomaatit pärjäävät pohjoisen oloissa ja ottanut viljelyyn Kanadassa ja Venäjällä jalostettuja lajikkeita. Nyt parikymmentä pihan tomaateista kasvaakin avomaalla. Ensimmäiset kansainväliset tomaattikokemukset hän sai Puolasta.

”Olin lomalla Gdanskissa ja opettelin tomaatinkasvatuksen perussanaston puolaksi. Puutarhaliikkeessä esitin muutaman sanan ja kylvöpantomiimin avulla asiani, mutta siemeniä ei löytynyt. Netissä vastaan tuli kuitenkin puolalainen firma, josta aloin tilata niitä.”

Systemaattisuus näkyy myös Setälän muistiinpanoissa. Niistä käy ilmi, että joidenkin lajikkeiden siemenet on kylvettävä ensi vuonna jo helmikuussa. Kylväminen, kouliminen, kukkien pölyttäminen, kasvin varsien tukeminen, runkoversojen kitkeminen ja muu hoito vievät helposti puoli vuotta ennen kuin tomaatit kypsyvät. Setälästä koko prosessi on palkitseva.

”Tomaatti on sopivan haastava ja terve kasvi. On ihmeellistä seurata sen kasvuvoimaa: raakileiden pullistumista, lehtien tuoksua ja kasvin rehevyyttä. Loppukesästä tuon kypsiä tomaatteja paidanhelmassa sisälle, kun unohdan ottaa mukaan astian.”

Ritva Setälä

51-vuotias Turun Sanomien liitetuottaja. Kirjoittaa lehteen myös puutarhakolumneja. Toimitusosaston puheenjohtaja.

Valtiotieteiden maisteri pääaineena sosiologia, laudaturopinnot myös suomen kielestä.

Työskennellyt toimittajana Laitilan Sanomissa ja muissa paikallislehdissä, Turun Sanomissa 2003 lähtien.

Harrastaa myös sienestämistä, marjastamista, käsitöitä ja laulamista.