Työelämä

Hevosmiesten tietotoimisto

Toimittaja Toni Niemistö seuraa raveja aina kun on valveilla.

Toni Niemistön jokainen arkiaamu alkaa samalla tavalla. Hän avaa koneen kotitoimistollaan ja tarkistaa päivän ravilähtöjen poisjäännit. Sitten hän naputtelee R-kioskeihin menevät päivän ravivihjeet lopulliseen muotoonsa. Totoraveja on joka päivä parit kolmet ympäri Suomea, niissä keskimäärin kymmenen lähtöä. Joka-aamuinen urakka on ohi lounaaseen mennessä.

Suurin osa muustakin työajasta Niemistöllä kuluu läppärin ääressä. Hän metsästää hevos- ja ravialan uutisia, soittelee hevosten valmentajilta ja omistajilta sitaatteja juttuihin, seuraa ravien nettilähetyksiä ja valmistelee seuraavan päivän vihjeitä.

Raviurheilu erikoisalana kuulostaa kapealta. Onko se?

”Onhan tämä haavoittuvainen tilanne yrittäjälle, tietenkin. Olen kuitenkin kymmenen vuoden aikana tottunut siihen, että asiat muuttuvat. Yleensä voin suunnitella töitä noin vuoden ajanjakson eteenpäin.”

Niemistön freelancetyö ei perustu juttumyyntiin eikä satunnaisiin keikkoihin. Hän solmii toimeksiantajien kanssa pidempiä sopimuksia. Tällä hetkellä häntä työllistävät ravipelivihjeiden teko ja asiantuntija-kommentaattorin työt MTV Maxin ravilähetyksissä. Hän myös toimittaa ja tuottaa TotoTV:n ravilähetysten taustajuttuja, ja sopii inserteille tekijöitä. Niemistö toki myös kirjoittaa juttuja esimerkiksi Hevosurheiluun.

”Olen tällainen monitoimihöyryäjä. Kotona on kaksi pientä lasta, ja olen hieman vähentänyt reissutyötä. Teen 90 prosenttia työstä etänä kotikoneella. Kesällä suurten ravitapahtumien aikaan olen toki enemmän raviradoilla tekemässä lähetyksiä.”

Muodollista toimittajan koulutusta Niemistöllä ei ole. Hänet napattiin Kuopion raviradan toimistohommista kesällä 2004 tekemään Urheilukanavan ravilähetyksiä. Ravilähetykset ovat sittemmin vaihtuneet kanavalta toiselle, ja niin myös alaan vihkiytynyt, raviyleisön mieleinen esiintyjä Niemistö.

”Seuraan raveja kaiken valveillaoloaikani. Ravit ovat intohimo, en osaa pitää tätä aina edes työnä. Työtä on riittänyt, enkä ole joutunut sitä vielä hakemalla hakemaan.”